אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כלכליסט TV

נכנסים למוח

בוועידת הנשיא, עם כמה מהפיתוחים המעניינים והמבטיחים בתחום חקר המוח

22.06.2013, 08:06 | עוזי בלומר

ועידת הנשיא החמישית "פונים אל המחר", שננעלה בירושלים ביום חמישי האחרון, אירחה גם את תערוכת "state of mind", שעסקה בחקר המוח האנושי. חוקרי מוח בכירים הציגו בתערוכה את הפיתוחים שהם עובדים עליהם, שחלקם יכולים לשפר איכות חיים, ואף לסייע בעתיד באבחון וריפוי מחלות מוח קשות כגון אלצהיימר והנטינגטון.

הפרופ' למדעי המחשב אמנון שעשוע מהאוניברסיטה העברית, מבעלי חברת "מובילאיי", הציג בתערוכה משקפים "מדברים" לכבדי ראייה. המשקפים מסוגלים לקרוא טקסט כתוב ולהקריא אותו ממיקרופון הסמוך לאוזן המשתמש. או, למשל, לזהות רמזור ולהודיע מה צבע האור הדולק בו באותו רגע, ואף ללמוד איך נראה מוצר המועדף על המשתמש, ולהתריע על מיקומו על מדף.

פרופ' אסף יניב מהמחלקה לנוירוביולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת ת"א, הציג לראשונה טכנולוגיית MRI שממפה את מבנה ופעילות מוחו של המטופל תוך כדי ביצוע מטלת משחק או למידה. ההדמיה יכולה לגלות בעיות תפקודיות או מבניות במוח, ואף לעקוב אחרי התפתחות חלקים במוח עקב הפעלתם במטלות שונות. דוגמה להתפתחות כזאת נתגלתה במחקר שנערך על נהגי מוניות בלונדון. המחקר העלה, שאזור הזיכרון וההתמצאות במרחב של נהגי המוניות הלונדוניים, שמכירים את העיר הענקית על שלל רחובותיה, מפותח מאד בהשוואה למוחות של אנשים אחרים.

פרופ' ערן משורר מהמחלקה לגנטיקה במכון למדעי החיים באונ' העברית, הציג בתערוכה תהליך בו הופכים תאי עור לתאי גזע שאותם ניתן יהיה להחזיר בעתיד הרחוק לתוך מוח חולה ב"מחלת הנטינגטון", מחלת מוח ניוונית גנטית שפורצת סביב גיל 50 וגורמת ללוקים בה לאבד יכולות קוגניטיביות ומוטוריות, עד מוות.

עוד פרויקט, של אוניברסיטת חיפה, בוחן דרכים לשיקום תהליך הזיכרון אצל חולי אלצהיימר באמצעות הוספת חלבונים (בתרופה, או בעתיד בהליך פיזי) שיסייעו להעביר את המידע הנאגר במוח מ"זיכרון טווח קצר" ל"זיכרון טווח ארוך", ובכך למנוע את אובדנו.

מיזם המוח האנושי (Human Brain Project) של פרופ' עידן שגב ופרופ' ידין דודאי הוא פרויקט הדגל של הנציבות האירופית, וקיבל מענק של מיליארד יורו לתקופה של 10 שנים (ראו גם ראיון וידאו עם פרופ' שגב, בכלכליסט TV).

מטרת הפרויקט היא לאסוף ולאחד מידע משיטות מחקר מוח שונות, ובאמצעות מחשבי-על ליצור מודל ממוחשב של אופן פעולת המוח האנושי. המודל יהיה זמין למאות חוקרים בעולם, ובאמצעותו ניתן יהיה להאיץ את קצב המחקר על המוח.

תגיות