אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת המונדיאל: המספרים שמרתיחים את הברזילאים צילום: איי אף פי

לקראת המונדיאל: המספרים שמרתיחים את הברזילאים

במקום לטפל ב-13 מיליון אנשים שסובלים מתת תזונה בברזיל - המדינה בחרה להשקיע 30 מיליארד דולר באצטדיונים שחלקם הגדול יהיו פילים לבנים. פיפ"א לא מסייעת עם ניסיונותה ההרגעה שלה

23.06.2013, 13:24 | בלומברג

בקליפ היוטיוב החדש מבית חולים אלמוני בברזיל רואים רופאה בגיל העמידה. ברקע עומדים כמה עשרות מטופלים. כולם מחכים להיכנס לחדרה כבר כמה שעות. היא עצבנית וצורחת על המצלמה: "אני רופאה ואני נגד מה שקורה כאן. אני לבד כאן עם החרא הזה. אני לא יכולה לטפל בכל המטופלים. אני לא יכולה לעזור לחולים והממשלה לא עושה דבר עם זה!". עשרות החולים מוחאים כפיים.

קראו עוד בכלכליסט

מחאה על החוף בריו דה ז מחאה על החוף בריו דה ז'נרו. כמה מתים על חשבון המונדיאל? | צילום: רויטרס מחאה על החוף בריו דה ז

ההפגנות בברזיל מוציאות מאות אלפים לרחובות בגלל שבמקום לטפל במיליוני אנשים שזקוקים לטיפול רפואי, במקום לטפל במיליונים שאינם יודעים קרוא וכתוב, במקום לטפל ב-13 מיליון אנשים שסובלים מתת תזונה בברזיל - המדינה בחרה להשקיע יותר מ-30 מיליארד ריאל (כ-13 מיליארד דולר) בלארח מונדיאל. ורק פיפ"א, ארגון הכדורגל המושחת, יהנה מרווחי המונדיאל.

הברזילאים, לעומת זאת, יישארו עם חובות, עלויות אחזקת אצטדיונים גבוהות ומדינה שמשקיעה את כספיי הצמיחה שלה בטורנירי ספורט בני כמה שבועות ולא בהם. בגלל זה הם יוצאים לרחובות בהמוניהם.

בעיצומו של גביע הקונפדרציות, החזרה הגנרלית שנה לקראת המונדיאל, הברזילאים עצבניים. בכירי פיפ"א רק שופכים שמן על המדורה. "אני מבין שאנשים לא מאושרים אבל הם לא צריכים לנצל את הכדורגל כדי להשמיע את קולם", אמר בלאטר בטלוויזיה הברזילאית. בלאטר מבקש שלא יקשרו את השחיתות והבזבזנות בממשלה למונדיאל – אבל איך אפשר שלא? הפרויקט המגלומני בשווי עשרות מיליארדי דולר יוצאים מכיסיהם של הברזילאים. פיפ"א לא סייעה בכך שמזכ"ל הארגון, ג'רום ואלקה, אמר לפני חצי שנה ש"דמוקרטיה מקשה על ארגון המונדיאל". אפילו פלה, כוכב העל הברזילאי לשעבר, הפך למושא לבדיחה כשדרש "לשכוח את כל הבעיות ולזכור שהנבחרת היא של כל הברזילאים וחלק מהדם שלנו".

החששות סביב השאלה מה יעשו עם רבים מ-12 האצטדיונים שיארחו את המשחקים, לאחר סיום הטורניר הגדול ביותר בעולם הכדורגל.

עיכובים וחריגות בתקציבים פירושם שעד לבעיטת הפתיחה, בעוד מעט פחות משנה, העלות של האצטדיונים החדשים והמשופצים תהיה ככל הנראה גבוהה אף מההערכה האחרונה של הממשלה, שעומדת על יותר מ-15 מיליארד דולר.

התקציב, המורכב ברובו מכספי ציבור, נועד למלא את ההתחייבות של המארחת לארגן אירוע "עבור כל ברזיל", שכן במדינה הכדורגל זוכה לפופולאריות רבה. בניית אצטדיונים בערים כמו ברזיליה, קויאבה ומנאוס, שאין להן קבוצה באחת משתי הליגות הבכירות, עשויה להשאיר מבנים עם שימוש מועט. "כמה מהאצטדיונים האלה עשויים להפוך לפילים לבנים", אומר פביולה דור, חבר בצוות שהקים משרד התובע הציבורי בברזיל כדי לפקח על ההוצאות למונדיאל. "זה מצביע על העדר מוחלט של תכנון. בוודאות יהיו בניות של הרגע האחרון שיובילו לעלויות גבוהות יותר".

האצטדיון בברזיליה. "מגוחך שלא עשו את הבדיקו הפיננסיות", צילום: אי פי איי האצטדיון בברזיליה. "מגוחך שלא עשו את הבדיקו הפיננסיות" | צילום: אי פי איי האצטדיון בברזיליה. "מגוחך שלא עשו את הבדיקו הפיננסיות", צילום: אי פי איי

 

71 אלף מושבים לקבוצה בליגת המשנה

בנייתו של האצטדיון הלאומי בברזיליה, המונה 71 אלף מושבים, עלתה 1.5 מיליארד ריאל, שהפכה אותו ליקר ביותר. האצטדיון אף משך את מרבית תשומת הלב וככל הנראה יהיה הקשה ביותר למלא לאחר סיום המונדיאל. באפריל דיווח העיתון ואלור אקונומיקו כי 57 המשחקים שנערכו עד כה באליפות של ברזיליה (Brasilia’s state championship) משכו בסך הכל פחות מ-50 אלף צופים. האצטדיון אירח את משחק הפתיחה בגביע הקונפדרציות – טורניר שבו משתתפות 8 קבוצות ונחשב כחימום לקראת המונדיאל.

"לדעתי זה מגוחך", הכריז רומריו, חבר פרלמנט בהווה וחלוצה של נבחרת ברזיל זוכת מונדיאל 1994 בעבר. "בבירור הם לא ערכו בדיקת יכולת פיננסית עבור האצטדיונים האלה לאחר המונדיאל".

כ-200 מפגינים התאספו ביום שישי שעבר מחוץ לאצטדיון בברזיליה, בדרישה שסכום זהה של כסף ששימש לבניית האצטדיון יוקצה ליצירת דיור לעניים. חלק מהמפגינים הציתו צמיגים וחסמו את הכביש מחוץ למבנה.

פדרו דניאל, כלכלן ב-BDO ברזיל, חברת רואי החשבון החמישית בגודלה במדינה, אומר כי עלויות ההקמה למושב הן באותו שיעור כמו באצטדיונים היקרים ביותר שנבנו עבור מונדיאל 2006, שנערך בגרמניה. "ההבדל הוא שבגרמניה הם הצליחו למלא את האצטדיונים גם לאחר סיום הטורניר", מדגיש דניאל.

שר הספורט לשעבר אורלנדו סילבה טען עוד ב-2007 שפרויקטי בניית האצטדיונים לא יכללו כספי ציבור. אולם לפי ההערכות האחרונות הם למעשה ישאבו 6.4 מיליארד ריאל ממשאבים ציבוריים, המייצגים 91% מהעלות הכוללת. סילבה לא מסר תגובה.

"המונדיאל הפך להיות בעיה ברגע שהאצטדיונים נבנו בעזרת כספי ציבור במקום כספים פרטיים", הוסיף רומריו. "גרוע מכך, כמה פרויקטי תחבורה עירוניים שהיו אמורים להישאר כמורשת, בוטלו".

הפגנות בברזיל. שר הספורט לשעבר אורלנדו סילבה טען עוד ב-2007 שפרויקטי בניית האצטדיונים לא יכללו כספי ציבור. אולם לפי ההערכות האחרונות הם למעשה ישאבו 6.4 מיליארד ריאל ממשאבים ציבוריים, המייצגים 91% מהעלות הכוללת, צילום: איי אף פי הפגנות בברזיל. שר הספורט לשעבר אורלנדו סילבה טען עוד ב-2007 שפרויקטי בניית האצטדיונים לא יכללו כספי ציבור. אולם לפי ההערכות האחרונות הם למעשה ישאבו 6.4 מיליארד ריאל ממשאבים ציבוריים, המייצגים 91% מהעלות הכוללת | צילום: איי אף פי הפגנות בברזיל. שר הספורט לשעבר אורלנדו סילבה טען עוד ב-2007 שפרויקטי בניית האצטדיונים לא יכללו כספי ציבור. אולם לפי ההערכות האחרונות הם למעשה ישאבו 6.4 מיליארד ריאל ממשאבים ציבוריים, המייצגים 91% מהעלות הכוללת, צילום: איי אף פי

אפילו המארגנים המקומיים אינם בטוחים לגבי היכולת של חלק מהאצטדיונים לשרוד כלכלית לאחר הטורניר. "הכל יהיה תלוי ביצירתיות, בדמיון של הבעלים והמפעילים של האצטדיונים האלה", ענה יו"ר התאחדות הכדורגל של ברזיל חוזה מריה מרין, לאחר שנשאל אם יש סיכוי שחלק מהמתקנים יהפכו להיות נטל על המימון הציבורי. "זה יהיה תלוי בדמיון של כל מנהיג".

שר הספורט אלדו רבלו אמר ב-10 ביוני שניתן יהיה להשתמש באצטדיונים לקיום ירידי מסחר, הופעות ואירועים אחרים שלא קשורים לספורט.

מדד המניות בווספה של ברזיל נפל מאז תחילת השנה ב-18%, והוא המדד בעל הביצועים הרביעיים הגרועים ביותר מתוך 94 מדדים עולמיים אחריהם עוקבת סוכנות בלומברג. המטבע המקומי, ריאל התחזק השנה ב-4.3% מול הדולר.

ברזיל הייתה המדינה היחידה שהגישה הצעה לאירוח מונדיאל 2014, זאת לאחר שקולומביה פרשה רגע לפני ההצבעה. מנהיגי השוק המתעורר השני בגודלו בעולם תופסים את אירוח הטורניר ואת אירוח האולימפיאדה בריו דה ז'נרו שנתיים לאחר מכן, כהזדמנות לערוך שיפורים בערים על ידי הוספת תשתיות, שימומנו על ידי האירועים.

אצטדיון מוזס הדביה בדרבן. הפסד תפעולי של 11 מיליון ראנד, צילום: אי פי איי אצטדיון מוזס הדביה בדרבן. הפסד תפעולי של 11 מיליון ראנד | צילום: אי פי איי אצטדיון מוזס הדביה בדרבן. הפסד תפעולי של 11 מיליון ראנד, צילום: אי פי איי

מה קרה בדרום אפריקה?

"אין שום סיכוי שהאצטדיונים האלה יהפכו לפילים לבנים", טען רבלו בשיחת ועידה שערך עם עיתונאים. "הם יהיו הרבה יותר מרק מגרשי כדורגל. למעשה הם יהיו מרחבים רבי תכלית, שהיו חסרים בערים לפני כן".

הצהרתו מהדהדת להצהרות דומות, שפרסמו בכירים בממשלה והמארגנים של המונדיאל הקודם בדרום אפריקה, אף שהמורשת של בניית אצטדיונים חדשה התגלתה בסופו של דבר כיקרה. על פי דו"ח שפורסם בנובמבר, המדינה הוציאה על האירוע למעלה מ-27 מיליארד ראנד (2.7 מיליארד דולר), מתוכם 1.1 מיליארד דולר שיועדו לבניית ושדרוג אצטדיונים.

הממשלה ניצלה את הטורניר גם כדי להרחיב את מערכת הכבישים המהירים מסביב ליוהנסבורג ולבנות מערכת תחבורה ציבורית, כולל הרכבת המחברת בין העיר לנמל התעופה הראשי. על פי פיפ"א, ממשלת דרום אפריקה דיווחה כי המונדיאל שאירחה ב-2010 תרם 5.8 מיליארד דולר לכלכלה המקומית.

אצטדיון קייפ טאון, שנבנה בעלות של 4.5 מיליארד ראנד ונחשב לאצטדיון היקר ביותר, אירח במונדיאל 2010 שמונה משחקים, כולל את אחד ממשחקי חצי הגמר. חבר מועצת העיר גרנט פסקו מסר כי בשנה הפיננסית האחרונה הפעלת האצטדיון, שכולל 68 אלף מושבים, עלתה 56 מיליון ראנד, בעוד שהוא הכניס 14 מיליון ראנד.

מכיוון שאין לו דייר המהווה עוגן, גורלו של האצטדיון, שאירח ב-8 במאי הופעה של ג'סטין ביבר, שהצליחה למכור את כל הכרטיסים אליה, הפך להיות דיון מרכזי באזור. ראש המחוז, טוני אהרנרייך טען בשנה שעברה שיש להמיר אותו לפרויקט לדיור בר השגה, בעוד שאחרים טוענים שיש להרוס אותו.

אצטדיון מוזס מבהידה בדרבן, שאירח את חצי הגמר השני של מונדיאל 2010, מתקשה לשרוד גם כן. המתקן, שנבנה בעלות של 3.1 מיליארד ראנד, ומכיל 56 אלף מושבים שוכן במרחק בעיטה מאצטדיון קינג פארק בעל הגודל הזהה, שממשיך למשוך את הקהל הרב ביותר בעיר כמגרש הביתי של קבוצת הרוגבי השארקס.

אצטדיון מוזס מבהידה, הקרוי על שמו של המזכ"ל לשעבר של המפלגה הקומוניסטית של דרום אפריקה, הפך לחלק מקו הנוף של העיר הודות לקשת בגודל 105 מטרים, הכוללת מסילת פס. עבור השנה הפיננסית שהסתיימה באפריל 2012, האצטדיון רשם הפסד תפעולי של 11 מיליון ראנד, כך לפי דובר הרשות המקומית eThekwini, תאבו מופוקנג. לדבריו, המועצה צפויה להשתלט על המתחם החודש, לאחר סיום החוזה עם מפעילת האצטדיון מוניסיפל מנג'מנט סרוויסס.

נדאבה רמקואלה, מנהל אצטדיון פטר מוקאבה, שנבנה עבור אירוח המשחקים בפולוקוואנה, אמר ב-2010 כי העיר הצפונית זקוקה לסכום הנע בין 10 מיליון ראנד ל-70 מיליון ראנד עבור התחזוקה. עד תחילת 2012, המכירות עמדו על 4 מילון ראנד, כך לפי מסמכים שפרסם הפרלמנט של דרום אפריקה.

"אחת הבעיות הייתה התפיסה של תיירות ספורט כאסטרטגיה כלכלית ארוכת טווח בעולם הנאבק בפליטת הפחמן שבו עלויות התחבורה צפויות לנסוק", טוען פטריק בונד פרופסור בפקולטה ללימודי סביבה ופיתוח באוניברסיטת KwaZulu-Natal. "בעיה נוספת הייתה הנטייה של פוליטיקאים נצים לקדם פרויקטים יוקרתיים, כמו הבנייה של אצטדיון שני ברמה עולמית בדרבן ממול לראשון".

פיפ"א, שהיא בעלת השליטה הסופית על המונדיאל, דורשת כיום מהמדינה המארחת לספק שמונה אצטדיונים לפחות. אף שפיזור 64 משחקים בין 12 אצטדיונים מגביר את הסיכוי לבניית מתקנים לא רווחיים בעתיד, רבלו מדגיש כי לא עמדה בפני המארגנים המקומיים אפשרות אחרת. "ברזיל היא מדינה עצומה", הסביר שר הספורט לעיתונאים ב-16 במאי. "כיצד ניתן לערוך מונדיאל בברזיל שאינו כולל 60% מהשטח שלנו, שאינו כולל את אזור האמזון? אי אפשר לקיים את המשחקים רק בדרום, אלא חייבים לשחק בערש הזהות שלנו, בערש התרבות".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הברזילאים התעוררו כשהסוסים כבר ברחו מזמן, מה יהי אצלנו??
התסריט היה ידוע מראש, לפחות למי שקרא עיתונים בברזיל בשנים שבין הכרזת הזכייה ל 2011. כולם עיקבו מכוונה את התכנונים ואת האישורים התכנוניים עד ש"לא הייתה ברירה" וחייבים לבנות מהר ויקר, ככה אפשר לגנוב יותר. יכול רק להצטער בשביל הברזילאים שהיו פתאים והאמינו לפוליטיקאים המושחתים שלהם. הכול היה ידוע, הכול היה כתוב בעיתון, על כל השחיתויות האלו היו אין-ספור כתבות תחקיר... ואצלנו??? ביבי משקר כדי שתשובה יתעשר וכולנו שותקים.
גיל  |  24.06.13
4.
ל 1 לונדון 2012 הרוויחו
מונדיאל 2006 בגרמניה הרוויח המדינה גם ככה היתה מאורגנת לזה והאצטדיונים מלאים גם היום לדעתי יחד עם ארהב הם יכולים לארח מעכשיו לעכשיו אולימפיאדת אטלנטה הרוויחה לעומת זאת שאר במונדיאלים ואולימפיאדות יצאו מאוזנות, בשן ועין או הפסידו בגדול שמדובר במדינה ״נורמלית״ ומחושבת שמסוגלת לקחת את הפרויקט ולמנף נכון בלי שחיתויות יש סיכויים להצלחה גם נקודתית וגם לטווח ארוך קחו את היורו האחרון שתי מדינות שתי גישות שתי תוצאות הפוכות פולין הקיצה אצטדיונים במקומות שיש קבוצות שיפרה תשתיות וזכתה גם בתחרות וזוכה עכשיו להכרה יש כבישים בתי מלון מתקנים והכל פועל ומרוויח לעומתה אוקראינה שהיתה שחיתות בהקמה העלויות קפצו מעל 10 מיליארד הפסיקו שם את התחתונים ומי בכלל נוסע לשם לטייל? לצערי יש מספר מועט של מדינות שמסוגלות לארח טורנירים כאלו לא להפסיד/להרוויח מזה ובגדול סין ארהב רוסיה גרמניה אנגליה כל השאר או מסוכנות ראו מכסיקו או במשבר רציני ראו ספרד יוון איטליה כל הדרום אמריקאיות והאפריקאיות
גיא  |  23.06.13
3.
ל -2 - אתה טועה - בארץ לא השקיעו האיצטדיונים כבר כמה עשרות שנים
רמת התשתיות בארץ היא מהנמוכות בעולם , אתה היית פעם בקופסא או ברמת השרון, אתה יודע כמה פעמים אני לא נוסע למשחקי חוץ כי אני יודע שאני רק אסבול מהצפיפות, רק בשנים האחרונות יש תזוזה בכיוון שזה יפה אבל עדייין לא מספיק, תסתכל על האיצטדיון הלאומי שלך, הוא באותו מצב משנות ה50 עם שיפוצים קלים
שלומי  |  23.06.13
לכל התגובות