אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנמרים המוסלמים מזנקים על כיס המשקיעים צילום: shutterstock

הנמרים המוסלמים מזנקים על כיס המשקיעים

בזמן שהמוסלמים בעולם הערבי נאבקים בחוסר יציבות כלכלית ופוליטית, אחיהם בדרום־מזרח אסיה נהנים מצמיחה כלכלית איתנה וממדיניות מעודדת השקעות. כך הפכו אינדונזיה ומלזיה לחוד החנית של הכלכלות האסלאמיות

24.06.2013, 08:44 | ארז ברית ויוליה ויימן

בעידן שלאחר אביב העמים הערבי סובלות מדינות אסלאמיות רבות מאלימות ומחוסר יציבות מדינית, חברתית וכלכלית. לצדן, קיימות מדינות אסלאמיות אחרות, שיכולות להוות דוגמה להצלחה בבניית חברה יציבה וכלכלה שמתפתחת במהירות. אולי לא מקרי הוא שהמדינות הללו נמצאות בדרום־מזרח אסיה, מוקד הצמיחה הכלכלית הגלובלית - וגם בית ליותר מ־60% מהמוסלמים בעולם. אלו הן אינדונזיה ומלזיה, שמאופיינות בדמיון תרבותי, צמיחה גובהה ופוטנציאל כלכלי רב, והן בדרכן להיות "הנמרים האסייתיים" הבאים.

אינדונזיה עמידות לזעזועים חיצוניים

מבין שתי המדינות, אינדונזיה היא המוכרת יותר למשקיעי העולם. גם השנה ממשיכה בורסת אינדונזיה לזנק, ובחודש מאי שוב שבר המדד הכללי את שיא כל הזמנים. שווי המניות של בורסת IDX עלה במאי ל־513 מיליארד דולר לאחר שהמדד הכללי JCI רשם עליות משמעותיות בשלוש השנים האחרונות. בתקופה זו הניב המדד תשואה דולרית של 49%, על אף הירידות החדות שרשמו השווקים המתפתחים בעולם, כולל זה של אינדונזיה, בשבועות האחרונים.

בעשור האחרון רשמה כלכלת אינדונזיה צמיחה שנתית ממוצעת של 5.6%, שמובלת על ידי צריכה פרטית חזקה שנתמכת בעלייה בשיעור התעסוקה ובשכר הממוצע. התמ"ג באינדונזיה עמד בסוף 2011 על 847 מיליארד דולר, והתמ"ג לנפש גדל מ־791 דולר בשנת 2002 ל־1,207 דולר בסוף 2011, למרות הצמיחה המהירה יחסית באוכלוסייה. ההתאוששות ההדרגתית במסחר הגלובלי הצפויה השנה ובשנה הבאה עשויה לסייע להאצת הצמיחה ל־6.4% ו־6.6% בהתאמה.

מגדלי פטרונס בבירת מלזיה קואלה למפור, צילום: בלומברג מגדלי פטרונס בבירת מלזיה קואלה למפור | צילום: בלומברג מגדלי פטרונס בבירת מלזיה קואלה למפור, צילום: בלומברג

הצריכה הפרטית באינדונזיה, שמהווה יותר מ־50% מהתמ"ג, מסייעת לכלכלתה לעמוד מול זעזועים חיצוניים, אך היא אינה הגורם היחיד המאיץ את הצמיחה. הרפורמות שהונהגו בעשור האחרון, בין היתר במערכת הפיננסית ובשוקי ההון, בשילוב עם מדיניות פיסקאלית אחראית - הניבו פירות. החוב הלאומי באינדונזיה עומד על 23% מהתמ"ג והגירעון התקציבי על 1.8% מהתמ"ג - נתונים נמוכים יחסית שהעלו את ביטחון המשקיעים. השקעות ישירות זרות והשקעות הון שהולכות וגדלות, ומאזן חיצוני חזק, תומכים ביציבות הרופיה האינדונזית. אמנם שיעורי האינפלציה נותרו גבוהים יחסית, ברמה של כ־6%, אך זהו שיפור משמעותי לעומת העבר, פרי מדיניות איתנה של הבנק האינדונזי המרכזי. התייצבות האינפלציה אפשרה להוריד את שיעורי הריבית לשפל של כל הזמנים, 5.75%, והצפי הוא כי הבנק המרכזי לא יעלה את הריבית לפחות עד לרבעון השלישי של השנה.

מנגד, כמו במדינות מתפתחות רבות, קצב הצמיחה באינדונזיה נפגע ממצב התשתיות, שמהוות צוואר בקבוק. הממשלה מגדילה אמנם את ההשקעה בפרויקטי תשתיות (השנה צפויה השקעה של כ־13 מיליארד דולר ב־24 פרויקטים), אך הדרך עוד ארוכה, כשכלכלנים מעריכים כי שיפור במצב התשתיות עשוי להגדיל את קצב הצמיחה השנתי ל־7%–8%.

מלזיה מורידים את התלות בייצוא

המדינה השכנה לאינדונזיה מוזכרת אולי פחות בכותרות הכלכליות, אך גם בורסת מלזיה נמצאת בשנים האחרונות במגמת עלייה. גם לאחר הירידות החדות שנרשמו בשוקי המניות של מלזיה בשבועות האחרונים, יחד עם שאר השווקים המתפתחים, תשואתו של המדד הכללי של מלזיה, FTSE Bursa Malaysia KLCI Index, בשלוש השנים האחרונות עמדה על 52% בחישוב דולרי.

למרות היותה מדינה קטנה בהרבה, עם אוכלוסייה של כ־30 מיליון איש ותמ"ג של 280 מיליארד דולר, היקף שוק המניות של מלזיה כמעט זהה לזה של אינדונזיה, והתמ"ג לנפש היה גבוה פי 4.5, ועמד על 5,365 דולר.

כיצד הצליחה הכלכלה להגיע למצבה המפותח יחסית? בשני העשורים האחרונים של המאה הקודמת הפכה מלזיה מיצואנית חומרי גלם ענייה למדינה עם כלכלה מגוונת, הנתמכת במגזרים כגון תעשייה, שירותים ותיירות. מאז, צמחה כלכלת המדינה בשיעור שנתי ממוצע של 4.6%, שנתמכת בביקושים פנימיים חזקים ובעלייה בהשקעה הפרטית והממשלתית.

הממשלה המלזית משקיעה 444 מיליארד דולר בפרויקטים גדולים בתחומי התשתיות, התחבורה והתעשייה. השנה צפויה הכלכלה לצמוח בקצב של 5.3%, עם האצה קטנה ל־5.5% בשנת 2014. הממשלה שמה לעצמה כיעד להכפיל את רמת ההכנסה לנפש עד שנת 2020, ולשם כך היא מיישמת רפורמות רבות ועושה צעדים נחוצים למשיכת השקעות זרות, תוך מאמצים להקטנת התלות ביצוא (מוצרי היצוא העיקריים של מלזיה הם נפט, גז, שמן דקלים, גומי ואלקטרוניקה). מגזר היצוא מהווה כעת את אחד הגורמים החשובים ביותר בכלכלה, וחברת הנפט הממשלתית פטרונס (Petronas) מספקת כ־40% מתקבולי המסים בתקציב המדינה.

עם זאת, המימון הציבורי במלזיה נראה מרשים פחות: הגירעון התקציבי עומד על 4.5% מהתמ"ג, ושיעור החוב הלאומי מהתמ"ג הוא בין הגבוהים באסיה (אם כי עדיין נמוך מאוד בהשוואה למדינות המתועשות) ועומד על 53%. הוצאות הממשלה ערב הבחירות וההבטחות שחילקה לבוחריה לא יעזרו לשפר את המצב הפיסקאלי. עם זאת, דירוג החוב של מלזיה, העומד על -A, הוא גבוה יחסית ולא נמצא כעת בסכנת הורדה, בעוד התשואות על אג"ח ממשלתיות קרובות לשפל כל הזמנים. שני הנתונים מעידים על כך שהגופים הפיננסיים הבינלאומיים והמשקיעים הזרים אינם מודאגים לגבי כושר הפירעון של מלזיה.

כיצד להשקיע קרנות סל וקרנות נאמנות

משקיע המעוניין להיחשף לאינדונזיה ומלזיה יכול לעשות זאת דרך קרן סל אזורית כגון CIMB FTSE ASEAN 40 ETF, החשופה ב־28% למלזיה וב־14% לאינדונזיה. בנוסף, קיימות גם קרנות סל ספציפיות לכל מדינה. לחלופין, ניתן להיחשף למדינות הללו דרך קרנות נאמנות זרות, בהן קרנות ספציפיות או אזוריות.

השורה התחתונה: אינדונזיה ומלזיה נהנות מצמיחה חזקה ומרפורמות המעודדות השקעות זרות. ניתן להיחשף אליהן דרך קרנות סל וקרנות נאמנות.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל. יוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
קצת מידע גאוגרפי/דמוגרפי
שתי המדינות עשירות בנפט, מבחינת תלג לנפש - עדיין נמוך במלזיה 61-2% הם מוסלמים (השאר בודהיזם, הינדו, נצרות וכו' מלאים הם רק 51% מהאוכלסייה +11% מלאים למחצה, הסינים הם כמעט 24% (ותראו מה הם עשו בסינגפור השכנה) אינדונזיה היא מדינה רב לאומית ורבת שפות, העם הכי גדול - ג'וואניזים הוא 43% בלבד כלומר אלה מדינות אם פונציאל לבלאגן עם הסטוריה של דיקטטורים וכו'
rubi , מרכז  |  24.06.13