אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הם לא נחמדים צילום: אוראל כהן

הם לא נחמדים

האמירות המתרבות נגד הציבור והתבטאויותיו שייכות לעולם הישן. במקום לגעור בציבור צריך להקשיב לו

24.06.2013, 08:28 | שאול אמסטרדמסקי
ביום חמישי האחרון, בוועידת הנשיא בירושלים, הזדמן לי לשמוע את פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, תוקף בחריפות את הציבור הישראלי. "האיום הגדול ביותר על המשק הישראלי הוא שירדנו לתחתית המדרגה ברמת הדיון שלנו בנושאים כלכליים. הפסקנו להאמין שהצד שלא מסכים איתנו מייצג עמדה לגיטימית. אנחנו לא מקשיבים, אנחנו רק תוקפים. ברגע שאתה נכנס לממשלה אתה נאשם אוטומטית. ברגע שאתה עושה משהו אתה נאשם אוטומטית", אמר קנדל.

יוג יוג'ין קנדל | צילום: אוראל כהן יוג

האמירות האלה של קנדל מתחברות גם לדברים שראש הממשלה בנימין נתניהו השמיע אתמול בישיבת הממשלה סביב אישור החלטות יצוא הגז. נתניהו חזר שוב ושוב על שהוא ושרי ממשלתו ימשיכו לעמוד אל מול הפופוליזם לטובת המשק. דברים דומים השמיע לפני שבועות ספורים עו"ד פיני רובין על פרשת מחיקת החובות של בנק לאומי לנוחי דנקנר שכמעט היתה, כשאמר שההמון לא צריך לשבת בישיבות הדירקטוריון.

האמירות האלה שייכות כולן לעולם הישן, העולם שבו הציבור ישב בשקט וחיכה שיקבלו עבורו החלטות. בעולם החדש, זה שהחל להיווצר בישראל בקיץ 2011, הציבור הוא פרמטר שמבקש להיכנס למשוואה. אך אויה, שוד ושבר. הציבור אינו מעונב, הוא קולני, ולעתים הוא אפילו לא יודע מה הוא רוצה מלבד להוציא עצבים.

הדמוקרטיה משתנה. גם כלכלת השוק משתנה. השינוי הזה כואב, כמו כל לידה, אבל בסופו של דבר העולם החדש שייוולד פה יציג מודל שבו נבחרי הציבור ונציגיו ימצאו את הדרך להקשיב לציבור במקום לגעור בו על שהשמיע את קולו. צריך לומר ביושר: השינוי הזה מחייב גם את הציבור לדעת להשמיע את קולו כראוי. קנדל צודק בדבריו שאין להטיל רפש אוטומטי בפקידי הציבור רק משום שקיבלו החלטה שהציבור לא אוהב. ועדיין נקודת המוצא צריכה להיות שהציבור הוא גורם בתוך המשוואה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שיטת התקיפה
זה הקו שמנהיג ביבי - לתקוף, להפחיד - והכל בתקווה שיהיו כמה פראיירים שעליהם זה ישפיע. לכן , להיפך, צריך לפעול לשקיפות. ד"א - בימים אלו ביבי מתכנן את שלב ב' בקריירה הפוליטית שלו. מהו שלב א'? שלב א' הוא השלב שבו ביבי מכהן בממשלה. ומהו שלב ב'? שלב ב' הוא השלב שבו ביבי נמצא ב-4 שנים של "כמו מלך" - 4 שנים של מסעות-יוקרה ברחבי העולם, כשמדי-פעם הוא מפזר כמה מלים, ומקבל על כך אירוח בחינם ושכר-נדיב. כך קרה בשנים הקודמות, וכך ימשיך לקרות כל עוד פראיירים ימשיכו להצביע לו. כעת, ביבי נמצא במעבר בין שלב א' לשלב ב'. ואיך הוא יבטיח את זה שיממנו לו את מסעות היוקרה במשך 4 שנים הבאות(שלא לדבר על קמפיין הבחירות)? ובכן, את זה אתם רואים בימים אלו - מספיק שתסתכלו על מה הולך עם "פרשת זכויות הגז", כדי שתבינו מי הולך להיות אחד המממנים שלו ל-4 השנים הקרובות אבל אל-חשש, לא רק תשובה יהיה בין המממנים - ביבי יעביר עוד כמה החלטות שערורייתיות, כדי שיהיה לו מספיק כסף ל-4 השנים הקרובות
25.06.13
3.
האמינות של קנדל נמוכה מאד, והנה ההסבר
מצד אחד קנדל הזהיר בראיון לפני שנה שבתוך עשור, נפט עלול להגיע למחיר של 200 דולר לחבית. מצד שני הסגן שלו מוריס דורפמן אומר שוב ושוב בוועדת צמח שאולי גז בעתיד לא יהיה שווה שום דבר. אלו עמדות שסותרות זו את זו, שכן גז הוא מוצר תחליפי לנפט. כשאחד מתייקר אז גם השני. קנדל, גם דרור שטרום פופליסט? גם הכלכלן הראשי של משרד האוצר, ד"ר מיכאל שראל שאת הדוח שלו ניסתם לגנוז, הוא גם פופליסט? גם המדען הראשי של משרד האנרגיה הוא פופליסט? זה לא משכנע. ולא ראינו שום חישוב שאומר מדוע דווקא מייצאים 40% ולא 23% או 67% או 2%. לא ראינו שום חישוב שאומר מה עלות ייבוא הדלקים שנצטרך במקום הגז שמייבאים.
האזרח דרור , גבעתיים  |  24.06.13
2.
פיספסתי משהו או שהמשטר שלנו הפך לפשיסטי ?
מי שאומר שהוא "יעמוד בפני הפופוליזם" למעשה אומר שלציבור אין חלק בקבלת ההחלטות מלבד הפתק ששמים בבחירות , שזה גם מה שקורה במצרים ... ולאף אחד אין ספק ששם אין דמוקרטיה ...למרות ההצבעה . כל מי שאומר שלאנשים אין שום אימרה בוגד בדמוקרטיה וצריך להעמידו לדין . דמוקרטיה תלוייה במעורבות של האנשים , לא באפטיות שלהם ... מי שחשוב שהממשלה היא מועצת מנהלים שיכולה להחליט מה שבא לה ולפעול בהתאם לאינטרסים נסתרים תומך בפשיזם .
המועמד המנצ'ורי , ישראל  |  24.06.13
1.
דמוקרטיה זה לא רק משטר
"הדמוקרטיה משתנה. גם כלכלת השוק משתנה. השינוי הזה כואב, כמו כל לידה, אבל בסופו של דבר העולם החדש שייוולד פה יציג מודל שבו נבחרי הציבור ונציגיו ימצאו את הדרך להקשיב לציבור במקום לגעור בו על שהשמיע את קולו" נראה לי שכותב הכתבה לא יודע מה זאת דמוקרטיה . משטר שבו מורשים בחירות אבל לאחר מכן לציבור אין שום אימרה בקבלת ההחלטות זה מה שקורה במצרים . דמוקרטיה זה לא רק משטר , זה לא רק בחירות . בדמוקרטיה האנשים מעורבים בקבלת ההחלטות - הם משמיעים את קולם . כשקוראים לקולות האלו "פופוליזם" אנחנו יודעים שהמנהיגים שלנו מנסים לכפות עלינו פשיזם .
שחר , תל אביב  |  24.06.13