אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר רוצה לצמצם את היקף רשת הביטחון לקרנות הפנסיה צילום: מיקי אלון

בלעדי לכלכליסט

האוצר רוצה לצמצם את היקף רשת הביטחון לקרנות הפנסיה

אגף שוק ההון במשרד מקדם תוכנית להפחתת הריבית המובטחת שהמדינה מעניקה לאיגרות החוב המיועדות לקרנות הפנסיה לרמה של 4.2%. הפיצוי: היקף האג"ח יגדל

25.06.2013, 06:53 | שאול אמסטרדמסקי

אגף שוק ההון במשרד האוצר מקדם תוכנית לשינוי רשת הביטחון שהמדינה מעניקה לקרנות הפנסיה. רשת הביטחון מגנה על 30% מכספי החוסכים בקרנות הפנסיה, על ידי איגרות חוב שהמדינה מוכרת רק לקרנות הפנסיה. אג"ח אלה מבטיחות ריבית ידועה מראש של 4.86%. יתר הכספים של החוסכים לפנסיה מושקעים בשוק ההון, כך שבשנים של ירידות חדות בשוק ההון כשליש מהחסכונות של החוסכים מוגן. 

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת רפורמה רחבת היקף מתכנן אגף שוק ההון להוריד את ריבית האג"ח ל־4.2% בלבד. במקביל, מתכננים באוצר להרחיב את היקף האג"ח המיועדות ולמכור אותן גם לביטוחי המנהלים ולקופות הגמל, שכיום לא נהנות כלל מרשת ביטחון ממשלתית. ככל הידוע, ההסתדרות נתנה את הסכמתה למהלך, כמו גם אגף התקציבים ויחידת החשב הכללי במשרד האוצר. עם זאת, מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, ששימשה בעבר כמנהלת קרנות הפנסיה הוותיקות שהולאמו בידי המדינה ונהנית מניסיון רב בתחום הפנסיוני, טרם נתנה הסכמתה סופית למהלך.

עודד שריג , צילום: מיקי אלון עודד שריג | צילום: מיקי אלון עודד שריג , צילום: מיקי אלון

האג"ח המיועדות הן שריד היסטורי לתקופה שבה הריביות במשק היו גבוהות מאוד, ושימשו במקור למטרה הפוכה לחלוטין – לאפשר לממשלה לגייס כסף בכפייה מהחוסכים לפנסיה בריבית נמוכה יותר מזו שהממשלה היתה מצליחה להשיג בשווקים. כלומר, האג"ח המיועדות גרמו בתחילה לחוסכים לסבסד את הממשלה. אלא שמאז הריביות ירדו מאוד וכיום הריבית של האג"ח המיועדות גבוהה מהריבית שהממשלה מצליחה להשיג כשהיא מנפיקה אג"ח ממשלתיות רגילות בשוקי ההון. המרווח בין הריביות האלה עולה למדינה בין 2 ל־3 מיליארד שקל מדי שנה.

האג"ח המיועדות עומדות במוקד ויכוח רב שנים בין המדינה לבין שורה של כלכלנים, שמציעים לחלק אותן בצורה אחרת. עד אמצע שנות ה־90 האג"ח המיועדות היוו רשת ביטחון של כ־93% לחסכונות שבקרנות הפנסיה. מאז קוצצה רשת הביטחון בשתי פעימות, שכללו גם קיצוץ בגובה הריבית, שעמדה במקור על 5.6%.

באוצר מתכננים לפרוס מחדש את האג"ח המיועדות כך שחוסכים מבוגרים יותר יקבלו יותר כיסוי של רשת הביטחון, וחוסכים צעירים יותר יקבלו כיסוי אפסי. זאת מתוך רציונל שלחוסכים צעירים יותר יש הזדמנויות לתקן שנים של ירידות חדות בשווקים ותשואות שליליות, ואילו לחוסכים שנמצאים ערב הפרישה או כבר בפנסיה אין הזדמנויות כאלה.

מנגד, כלכלנים מציעים לפרוס מחדש את האג"ח המיועדות בהתאם לגובה השכר. כלומר, שעד רמת שכר כלשהי שתיקבע – למשל, שכר המינימום או השכר החציוני במשק – המדינה תיתן כיסוי מלא של רשת הביטחון של אג"ח המיועדות. כך תבטיח המדינה לחוסכים פנסיה התחלתית של כמה אלפי שקלים לפחות, שיתווספו לקצבת הזקנה של הביטוח הלאומי. הצעה זו לא מקודמת בידי משרד האוצר.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
האבסורד במערכת הוא כל כך גדול
למי שיש כסף רב כלומר מעמדות גבוהים מושקע יותר באגחים של המדינה המדינה כדי לשלם על האגחים גובה כסף בצורת מיסים - למי שלא יודע כמה אז שליש מתקציב המדינה שנה אחר שנה מיועד למטרה הזאת בלבד יהיה יותר זול לחוסכים לא להלוות למדינה בלבד שלא תקח מאיתנו מיסים כדי לשלם על ההלוואה הזאת
אורי  |  25.06.13
9.
כל מילה בסלע
שימח אותי לראות שיש אזרחים שמבינים את השחיתות המוסרית הזו שקיימת כיום בחברה הישראלית גברת שרצתה להיות נגידה, לא פחות ולא יותר, לחצה על העלאת גיל הפרישה. את אותה גברת לא ניתן להאשים בחוסר הבנה כלכלי, לכן היא כל כך הרתיחה אותי כדוגמה להיות עלה התאנה של הצביעות החברתית ששורה עלינו האזרחים כיום. פעם זה היה דור א ודור ב במפעלים ההסתדרותיים, חברים, אנחנו, כל אלו מתחת לגיל 50 הם לא דור ב, אלא דור של אות הרבה פחות נעימה למקרא. הבושה שאפילו אנשי כלכלה לא מפנימים שהדבר הראשון שיש לטפל בו הוא הזרם הנוכחי של ההוצאות של הממשלה ובמקום זאת הם בוחרים להטיל כוד מעמסה על הדור הצעיר המפרנס, במקום שיהיה פה באמת שוויון בנטל, זו בושה. אני הצבעתי לפיד, חשבתי שהוא יבין זאת, בעיקר בגלל שלא גדל באחד ממשרדי הממשל הכל כך מסואבים מקווה שכולנו נצא לרחובות, ולא ניתן למעמס ההוצאות לעלות. לא נוותר. אסף, נתת תגובה מעולה.
לאסף מס 4 בתגובות  |  25.06.13
8.
עוד לטייקונים
בתוך קרנות הפנסיה, אשר מראש מוגבלות עד פעמיים המשכורת הממוצעת במשק, ישנם 30% מהכספים שמופרשים על ידי החוסכים שמושקעים באג"ח מדינה המבטיחות תשואה של 4.86% . שאר ה-70% של החיסכון שלנו מפוזרים בין מניות ואג''חים של טייקונים אשר לחלקם גם בעלות על קרנות הפנסיה עצמן. כאשר קרן הפנסיה לא תהיה מחוייבת להשקיע 30% באותן אג''חים אשר בסך הכל מבטיחים לנו 30% מהחיסכון, ניתן להניח לאן יפוזרו הכספים... אני לא בטוח שקידום ההחלטה מגיע רק ממשרד האוצר לבדו ובטח ובטח שהחלטה כזו היא ל-ר-ע-ת-נ-ו החוסכים השכירים. מדובר כאן על עלויות של 2-3 מילארד לטובת מעמד הביניים השכיר אשר יבטיחו שיהיו פחות פנסיונרים עניים ונזקקים (כלומר הכסף יחזור למשק בבוא היום - אבל אז שר האוצר יהיה מישהו אחר). לצאת לרחובות! לא פחות! זה פשוט עוד גזרה על מעמד הבניים בתוך תחום מסובך מלכתחילה.
חוסך שכיר  |  25.06.13
6.
עוד כל להיטיב עם ציבור מסויים על חשבון אחר
דור הבייבי בומרס הוא הדור הכי מושחת שאי פעם צמח בעולם וגם במדינת ישראל. מצד אחד הם כלכך אוהבים את ילדיהם ורוצים לראות אותם חיים בשכירות סבירה, מצד שני הם בעלי דירות שמשכירים לצעירים אחרים ביוקר. מצד אחד הם רוצים שהילדים שלהם לא ישלמו על לימודים אקדמאים ושיפחיתו להם את נטל המיסים ושיבסבסו את מעונות היום של נכדיהם. מצד שני אם המשמעות היא שהתקציב יבוא על חשבון סל הבריאות היקר שלהם, או על חשבון העלאת מס ההכנסה על הכנסותיהם הגבוהות שכוללות ותק אז ברור שלא. כחמישית מהדור הזה יצא לפנסיה מוקדמת לפני גיל 55 בשנות ה90 וה2000 דרך צה"ל, כוחות הביטחון, תע"א, רפא"ל ושאר משרדים ממשלתיים שמבטיחים להם פנסיה תקציבית צמודה למדד ושאר תנאים, שיכבידו על ילדיהם ואולי אף על נכדיהם במשך שנים רבות. כל קיצוץ בתנאים אלה הוא בלתי מתקבל על הדעת מבחינתם כי הוא בא על חשבון ילדיהם של אחרים לשיטתם. שאר אלו שלא פרשו מחזיקים בשירות המדינה במשרות בשכר יקר שכל סטודנט 5 שנים מחוץ לתואר יכול לעשות ביתר קלות בחצי מחיר, והם עדיין נאחזים בוועדים שלהם שישמרו אותם שם עד הפנסיה. ועכשיו למרות כל החיים הנוחים שהיו להם עם מקומות עבודה מסודרים, דיור סביר, רשת סוציאלית לילדיהם כשהיו קטנים ועזרה מהוריהם, הם עוד רוצים שהמדינה תבטיח להם את הפנסיה ע"י ריבית מועדפת. וילדיהם? הם כבר בני 36, אין להם דירה, הם משמלמים על בריאות וחינוך, הם יצטרכו לעבוד עד גיל 77 בקושי יש להם חיסיכון פנסיוני , זאת שיש להם היא כלי משחק בידיהם של נוחי דנקנר, ניר גלעד, דני נווה ושאר נבלות. דור שמוודא בחקיקה שבניו יטפלו או לפחות יעבדו קשה כדי לממן אותו במקום להרוויח את הכבוד הזה באופן אינדיבידואלי.
אסף  |  25.06.13
לכל התגובות