אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר יחייב קשישים סיעודיים להתייעל רק כדי להבטיח חיסכון צילום: אוראל כהן

האוצר יחייב קשישים סיעודיים להתייעל רק כדי להבטיח חיסכון

האוצר מתכנן רפורמה בגמלת הסיעוד, שבמסגרתה האחריות להעסקת המטפלים הסיעודיים תעבור מחברות הסיעוד לקשישים עצמם. על אף התנגדויות רבות למהלך, הוא עשוי לעבור רק משום שהממשלה רוצה לרשום חיסכון ודאי של 200 מיליון שקל

26.06.2013, 08:22 | מיקי פלד

הדיון שנערך אתמול בוועדת העבודה של הכנסת על גמלת הסיעוד לקשישים של הביטוח הלאומי חשף חלק מהשיקולים האמיתיים שמלווים את דיוני תקציב המדינה, גם כשמדובר בהחלטות שישפיעו על האוכלוסיות החלשות ביותר בחברה הישראלית. הדיון, ראשון מבין שלושה, עסק בסעיף מתוך חוק ההסדרים שנועד לשנות את האופן שבו מקבלים קשישים סיעודיים את הגמלה שלהם. עם זאת, אף שכמעט ואין מחלוקת בין חברי הכנסת, העובדים הסוציאליים וארגוני הקשישים, שהשינוי המוצע הוא לקוי, הרפורמה בגמלת הסיעוד עשויה לקבל את אישור הוועדה רק בשל צורך חשבונאי של משרד האוצר לקבל ודאות לחיסכון של 200 מיליון שקל בתקציב.

קראו עוד בכלכליסט

האחריות עוברת לקשיש

הביקורת הציבורית התבררה כנכונה בודקי הביטוח הלאומי מקשים על קבלת גמלת סיעוד מחקר של ביטוח לאומי בדק את ההבדל בין גובה הקצבאות שניתנו לקבוצה של קשישים סיעודיים על ידי מעריכים מטעם המוסד לעומת גובה הקצבאות שניתנו לקשישים אחרים על ידי רופאים גריאטריים בלתי תלויים מיקי פלד, 4 תגובותלכתבה המלאה

במסגרת חוק ההסדרים מציע האוצר להגדיר כי החל מינואר הקרוב כל קשיש שיגיע למצב סיעודי ויזדקק למטפל זר (בהיקף של 69 שעות חודשיות לפחות) יקבל את גמלת הסיעוד, שנועדה לתשלום שכר המטפל, ישירות לכיסו. זאת כשעד כה הגמלה היתה מגיעה לחברת סיעוד, אחת מ־130 שזכו במכרז של הביטוח הלאומי. החברה היתה זו שמשלמת חלק מהשכר והזכויות הסוציאליות השונות של המטפל, בהתאם לגובה הגמלה שקבע הביטוח הלאומי, והקשיש ומשפחתו משלימים מכיסם את ההפרש עד למשרה מלאה בשכר מינימום. הכספים שמעביר הביטוח הלאומי לחברות הסיעוד משקללים גם את עלות הוצאות המשרדים, המע"מ והרווח לחברות, ששוויים מוערך בכחמישית מהתשלום שמועבר להן.

לפי הצעת האוצר,החל מ־2014 כל זכאי לגמלת סיעוד יקבל אותה ישירות לכיסו ולא לכיס חברת הסיעוד, כשגובה הקצבה יהיה 80% מהקצבה הניתנת לחברת הסיעוד, שכן הקשיש לא צריך הוצאות משרד, רווח או לשלם מע"מ. מה שיהפוך את הקשיש למעסיק הבלעדי של המטפל, ולדברי סגן הממונה על התקציבים באוצר משה בר־סימן־טוב, ישפר את מצבו של הקשיש.

האוצר מסתמך על תוצאות ניסוי של פיילוט שבוצע במספר אזורים בארץ בחמש השנים האחרונות ונתן לקשישים את האפשרות לבחור אם לקבל את הגמלה בכסף או בשעות סיעוד. על פי דוח של מכון ברוקדייל שבדק את תוצאות התכנית, הקשישים הסיעודיים שקיבלו את הגמלה בכסף ולא בשירותים ("בעין"), חסכו בפועל לפחות 400 שקל בחודש בהוצאות השלמת השכר.

חברי הכנסת, לרבות כנראה יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד), הביטוח הלאומי, הסתדרות הגימלאים, ארגוני העובדים הסוציאליים ורבים אחרים סבורים כי מה שצריך לעשות הוא להחיל את התכנית הניסיונית בכל הארץ. כלומר, לתת למשפחות הקשישים את האפשרות לבחור בין גמלה בכסף לגמלה בשירותים. זאת מתוך הכרה ביתרון של השימוש בחברת סיעוד, החוסכת למשפחת הקשיש את הצורך לנהל לבדה את המשמעויות השונות של היותה מעסיק של העובדת הזרה, למשל הדאגה לזכויות הסוציאליות.

קשישה ומטפלת סיעודית (ארכיון), צילום: עמית שאבי קשישה ומטפלת סיעודית (ארכיון) | צילום: עמית שאבי קשישה ומטפלת סיעודית (ארכיון), צילום: עמית שאבי

 

"הפכתם את החוק למפלצת"

עם זאת, את הסיבה האמיתית מדוע באוצר כה רוצים לראות את אישור סעיף גמלת הסיעוד של חוק ההסדרים אפשר למצוא בתחזית של אגף התקציבים באוצר לחסכון בתקציב המדינה - כ־200 מיליון שקל בשנה. הסכום הזה כולו הוא תוצאה של החיסכון ב־20% מהקצבה המועברת לחברת הסיעוד. על מנת שמשרד האוצר יוכל לרשום בסעיפי החשבונאות הלאומית את החסכון הנ"ל בהוצאות הוא צריך לדעת שכל קשיש סיעודי לא יוכל לבחור בין גמלה בכסף או בשירותים אלא בכסף בלבד, וכך ייחסכו מהקצבה שלו 20%.

באופן אבסורדי, מי שיזמו את הניסוי מלכתחילה הם ח"כ כץ וח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה), שאמרה לנציגי האוצר בדיון כי "ניצלתם את החוק שלי ושל ח"כ כץ, שנעשה מתוך חמלה, דאגה ואחריות, הפכתם אותו למפלצת בחוק ההסדרים וגזלתם את זכות הבחירה".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
שלי תתביישי רוצה שהחברות ירוויחו על חשבון הסיעודי?
כל הכבוד ללפיד פעם ראשונה שתומכת בו. שלי מה שלפיד יעשה תתנגדי. אנחנו כבר שנתיים מקבלים עבור אבי את גמלת הסיעוד ומשלמים ישירות למטפלת הזרה. לפני זה החברות עשקו אותה ולקחו מהקצבה 800 שקל!!! . לפיד תן לנו לנהל את הסיעודי ולא לחברות העושקות שלא עושות מאומה עבור הסיעודי רק גוזלות אותן. כשאבי היה זקוק למטפלת שנטשה השאירו אותנו בלי מטפלת חודשים בלי להתעניין ובלי לחפש בכלל, אנחנו מצאנו לבד דרך האיטרנט וכל אותו זמן אחותי גרה איתו והעסקנו ישראלית למשך היום בהרבה כסף. גזל מה שעושות חברות הסיעוד לסיעודיים לפיד אנחנו איתך בזה תראה למשרדים מי הבוס
רונית  |  24.07.13
1.
הגיע הזמן. מי צריך את התיווך היקר של חברות כח האדם!!!
יש להפריד (וכיום יש הפרדה בפועל בין שני התאגידים) בין חברות העוסקות ביבוא עובדים מחו"ל וחברות שמעסיקות לכאורה את העובד הזר. החברות שלכאורה מעסיקות את העובד הזר הן אלה שגוזרות את הקופון של כ- 40% על חשבון חוק הסיעוד ובתמורה לא עושות הרבה. הכל נשאר על כתפי המשפחה הקרובה, ומי שאין לו ילדים שמטפלים בו ומשלימים את שכרו של המטפל, אוי לו ואבוי לו, מוטב שימות. צריך רק להשאיר את החברות שעוסקות ביבוא המטפלים מחו"ל, כך שקשיש או משפחתו יוכלו לפנות אליהן ולבקש מטפל על סמך אישור הביטוח הלאומי ומשרד התמ"ת. את שכרן הן תקבלנה מתוך אלפי הדולרים שמשלם כל עובד לחברות הללו תמורת הזכות לבוא לעבוד בישראל.
קשיש עצבני , מרכז  |  27.06.13