יחימוביץ' על תעשיית הפוספטים בישראל : "יש פה תמונה של מערב פרוע"
יו"ר האופוזיציה אמרה בדיון בוועדת הכלכלה: "כיל משלמת 73 סנט לטון ומוכרת כל סלע פוספט ב-135 דולר". נציג משרד האנרגיה הבטיח: "ועדת ששינסקי 2 תדון בפקודת המכרות. התמלוג לא יהיה 2%". נציג משרד המשפטים אמר כי הנושא ייבחן
"וועדת ששינסקי תדון על שינוי פקודת המכרות והתמלוג לא יהיה 2%", כך אמר ראש מנהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה, יוסי וירצבורגר, חבר בוועדת ששינסקי 2 שתבחן את חלק המדינה במשאבי הטבע. הדברים נאמרו במהלך דיון בוועדת הכלכלה בראשות ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן בנושא כריית הפוספטים ללא מכרז.
קראו עוד בכלכליסט
יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', שזימנה את הדיון הסבירה כי מדובר בזכויות לכריית פוספטים בנגב שניתנו לחברת רותם אמפרט, חברת בת של כימיקלים לישראל, בשדה בריר ללא מכרז.
יחימוביץ' הזכירה כי "הפוספט התגלה על ידי המדינה. הדבר היוצא דופן כאן זה שלמרות שהזכויות שייכות למדינה, היא נתנה את הזיכיון לכרייה לחברה אחת ויחידה. כיל כורה בכל שנה 7 מיליון טון סלעים. היא משלמת 73 סנט לטון כאשר סלע פוספט נמכרב-135 דולר לסלע והרווח התפעולי 220 מיליון דולר ב-2011. יש פה תמונה של מערב פרוע. משתלטים על מחצב יקר, משלמים תמלוג נמוך ולא עוברים מכרז".
משרד האנרגיה פרסם 4 מכרזים אבל המתחרים לא הגיעו
וירצבורגר אמר כי ההליך הקודם היה חוקי, אך בשנה האחרונה שונה התהליך וכל קול קורא מפורסם לשלושה חודשים באינטרנט. וירצבורגר הוסיף כי בשנה האחרונה משרד האנרגיה פרסם ארבע מכרזים שונים שטרם הצליחו להביא מתחרים. עו"ד אורן תמיר ממשרד המשפטים אמר כי הדבר ייבחן והם לא שוללים שנושא אי המכרז ישתנה.
לדון לא רק ברווחים אלא גם בנזק הסביבתי
פרופ' עמנואל מזור, מומחה לגיאולוגיה ממכון וייצמן, אמר בדיון כי "החציבה של הפוספט מזהמת את מי התהום ופוגעת פגיעה קשה בנוף. יש נזק לפוטנציאל תיירות באזור. הפוספט הוא נדיר ואנחנו צריכים לשמור אותו לעצמנו ולהפוך את שדה בריר לגן לאומי". עו"ד דנה טבצ'ניק מאדם טבע ודין הוסיפה כי "התמלוגים הן לא כלי הכלכלי היחיד שצריך לחשוב עליו, גם העלויות החיצוניות. הנזקים הסביבתיים שנפגעים מייצור הפוספטים לא מחושבים. עד היום נחל צין סובל מזיהומים. החברה רוצה לקבל רישיונות נוספים בלי ששיקמה את מה שזיהמה" . ח"כ יצחק וקנין אמר בדיון כי "הלוואי שהיינו מתייחסים למשאבי טבע כמו לקרקעות - כאשר האזרח הקטן הוא משלם את זה, אבל כאן לא אכפת לאף אחד. המדינה נמכרת חינם בלי כסף". ברוורמן קרא לקצר את משך הישיבה של וועדת ששינסקי 2 משנה כדי שהדברים יתקבלו במהרה. "חוק המכרות הוא מ-1925. הגיע הזמן שמדינת ישראל תחוקק את החוקים שלה".
12 תגובות לכתיבת תגובה