אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בראשית תגייס 150 מיליון דולר לקרן שמות

בלעדי לכלכליסט

בראשית תגייס 150 מיליון דולר לקרן שמות

קרן ההמשך "שמות", תפעל כקרן חוב בדומה ל"בראשית". הראל, שהיתה משקיעת עוגן בבראשית, תשקיע בה עד 30 מיליון דולר. האוצר סירב לפניית מנהלי הקרן לביצוע הזרמה נוספת

27.06.2013, 08:10 | גולן חזני

תקופת ההשקעה של קרנות המנוף אמנם הסתיימה לפני כשנה כבר, אולם קרן בראשית החליטה במהלך מפתיע לצאת לגיוס של קרן שנייה. ל"כלכליסט" נודע כי מנהלי קרן בראשית מנהלים בימים אלה מגעים לגיוס קרן המשך, שתיקרא "קרן שמות" (הספר השני מבין חמשת חומשי התורה), בהיקף של 150 מיליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

עוד נודע ל"כלכליסט" כי הקרן תהיה קרן חוב, וכי כמו בקרן המנוף הראשונה, משקיע העוגן שלה צפוי להיות הראל ביטוח שעשויה להשקיע עד 30 מיליון דולר. אסטרטגיית ההשקעה של הקרן תישאר זהה לזו של קרן בראשית - השקעה תמורת ביטחונות וערבויות. מנהלי הקרן ניסו לעניין את האוצר בהזרמה שנייה לקרנות מנוף, אבל נתקלו בסירוב, למרות העובדה שכיום יש הסדרי חוב גדולים ורבים יותר בהשוואה ל־2008, אז הוחלט על הקמת קרנות המנוף.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

קרנות סיוע של האוצר

קרנות המנוף הן קרנות סיוע שהוקמו ביוזמת משרד האוצר ונועדו להזרים אשראי חדש למשק הישראלי לאחר המשבר הכלכלי ב־2008, וזאת לאחר שתשואות האג"ח בשוק החוץ־בנקאי זינקו לשיעור דו־ספרתי גבוה.

עשרות קרנות התחרו במכרז לבחירת קרנות המנוף ובסיומו נבחרו שלוש קרנות - בראשית בראשות גבי פרל, אוריגו תחת היו"ר והמנכ"ל גבי טרבלסי ו־KCPS בראשות היו"ר יוסי דאובר. בעת הקמת הקרנות סוכם מול משרד האוצר כי הוא יזרים כספים ביחס של 3:1 - כלומר האוצר ישקיע 25% מכספי הגיוס, 74% יגיעו מכיוונם של כספי העמיתים בגופים המוסדיים ואילו 1% יגיע מכיסם של השותפים בקרן ולא יקבל את ההגנות שמקבלים המשקיעים המוסדיים. בפועל, 99% מהכספים בקרנות הם כספי ציבור.

שלוש הקרנות גייסו 4.4 מיליארד שקל, מתוכם 1.1 מיליארד שקל מכספי האוצר. בראשית, המנוהלת על ידי רן גורודצקי ומני וסרמן, היתה הקרן בעלת היקף הגיוס הגדול ביותר, כ־2 מיליארד שקל, ואחריה שתי הקרנות האחרות עם היקפי גיוס של כ־1.2 מיליארד שקל כל אחת.

קרנות המנוף החלו להשקיע כעבור חודשים ארוכים ובעיצומה של גאות 2009, לאחר שברזי האשראי - הבנקאי והחוץ־בנקאי - החלו להשתחרר. כתוצאה מכך, הן נאלצו להתפשר על השקעה בחברות מסוכנות יותר משתכננו בתחילה. דוראה, אירונאוטיקס, התכוף, אינספייר, פולאר השקעות, גיל אגמון שרכש מניות בדלק רכב, אורד, ישראלום, ערוץ 10 וחברות נוספות היו חלק מהחברות הכושלות שבהן הושקעו כ־800 מיליון שקל. יתרה מכך, רק לאחר מתן האשראי התברר כי ישנו ספק גדול בנוגע ליכולתן של אותן חברות לשרת את החוב (אוריגו היתה הבולטת במתן כספים לחברות כאלה).

בחישוב כולל קרן בראשית השקיעה 1.622 מיליארד שקל ב־17 חברות ומנהליה משכו דמי ניהול של 66 מיליון שקל לאורך השנים. אגב, שלוש הקרנות המנוף משכו דמי ניהול של 150 מיליון שקל.

השוק ייתן אמון?

יהיה מעניין לעקוב ולראות האם השוק ייתן אמון בביצועים של פרל, גורודצקי ווסרמן ,וזאת לאחר שלצד ההשקעות בחברות בעייתיות, החזירה הקרן למשקיעים כ־400 מיליון שקל תוך זמן קצר. עם זאת, בראשית עשויה להיתקל בקשיים משום שהיא מנסה לגייס בתקופה שבה מנסות גם קרנות החוב האחרות כמו מוסטאנג וויולה קרדיט לגייס מהמוסדיים.

תגיות