אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכנות שבאביב הטורקי

הסכנות שבאביב הטורקי

מדוע לאחר התאוששות מרשימה של הכלכלה, מאיימת טורקיה לבעוט בדלי ומה הקשר לישראל

30.06.2013, 11:38 | עמי רוזנברג

הנהגת מדיניות הריבית הנמוכה בטורקיה ממשיכה לתדלק את בעיית האשראי הפנימית של המדינה. השילוב של מטבע נשחק ונטיות אינפלציוניות של הכלכלה, מסכן מאוד את השווקים. בעיות פנים פוליטיות הכוללות יציאת תושבים לרחובות ותגובה אלימה מבריחים משקיעים זרים המהווים עוגן של הכלכלה ומפחיתים את האטרקטיביות בהשקעה במדינה. 

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, מדובר עדיין במשק גדול ודינמי. טורקיה הנה המדינה הגדולה במזרח התיכון ואוכלוסייתה מונה כ-76 מיליון תושבים. למרות שרק 3% משטחה מצוי באירופה, נהוג לשייכה ליבשת זו בשל סמיכותה ויחסיה ההדוקים עם מדינות היבשת. מיקומה המרכזי של טורקיה הפך אותה לצומת ראשי בנתיבי הנפט העולמיים עקב פרויקט צינור הגז הטבעי שבוצע ב-2006 המחבר בין גאורגיה, אזרבייג'ן וטורקיה.

בנוסף טורקיה עשירה במחצבים כגון נחושת, ברזל, גופרית, אבץ ועופרת. הכלכלה הטורקית מאופיינת בדינמיות ושוזרת תעשייה מודרנית עם חקלאות מסורתית שעדיין מעסיקה כ-25% מכוח העבודה. במהלך העשור האחרון ביססה טורקיה סקטור פרטי חזק וצומח, ולמרות שהממשלה המקומית מעורבת מאוד בכלכלה, היא מימשה תכניות הפרטה אגרסיביות וצמצמה מעורבותה בענפי התעשייה, בבנקאות, בתחבורה ובתקשורת. טורקיה מייבאת בעיקר מכונות, כימיקלים, דלקים וציוד מאירופה ומסין ומייצאת בעיקר ביגוד, מזון ומתכות, בעיקר לאירופה.

הפגנות באיסטנבול , צילום: אם סי טי הפגנות באיסטנבול | צילום: אם סי טי הפגנות באיסטנבול , צילום: אם סי טי

הזווית הישראלית: השפעות פוליטיות

טורקיה הנה שותפת סחר חשובה וטבעית, גם עבור ישראל. חשובה – מכיוון שמדינתה הנה השביעית מבחינת היקף הייצוא הישראלי אליה. טבעית - בשל הקרבה הגיאוגרפית והסכם הסחר החופשי משנת 1996.

ישראל מייצאת לטורקיה ציוד חקלאי, מכונות ופלסטיק כשמבין כל ענפי היבוא ממנה הכימיקלים ותזקיקי הנפט הנם הדומיננטיים ביותר (68%). מטורקיה מייבאת ישראל בעיקר כלי רכב, טקסטיל, מינרלים, מכונות ומכשירים. בשנים הראשונות להסכם הסחר היצוא הביטחוני היה הרכיב המרכזי אך בשנים האחרונות דווקא הענפים האזרחיים מובילים את הסחר. סחר זה עוזר לתעשייה המקומית לצלוח את הצינון ביחסי שתי המדיניות, הנסוגים למן מבצע 'עופרת יצוקה' דרך אירועי המשט והמדיניות מול החמאס בעזה.

שיעור הסחר שנעשה על ידי הממשלות ממשיך להצטמצם בעוד הסחר הנעשה על ידי הסקטור הפרטי, ממשיך לגדול.

האביב הטורקי

מאז המשבר שחוותה בשנת 2001 טורקיה רשמה עשור עתיר הישגים כלכליים, בניהם הגדלה עקבית של התמ"ג, הורדת האינפלציה לרמה חד ספרתית ובעיקר הגדלת היצוא ותקבולי התיירות. הצמיחה שהגיע לשיאה ב-2010 (9.2%) דחפה את האינפלציה כלפי מעלה ואת הבנק המרכזי לצעדים לצינון הכלכלה, כולל החלשת המטבע המקומי. יחד עם צעדים אלה טורקיה מתמודדת עם ההאטה הגדולה באירופה כמו גם עם ההשלכות הכלכליות של האביב הערבי – המקור לחלק גדול מההשקעות הזרות הישירות שהיו ממנועי הצמיחה העיקריים שלה בשנים האחרונות.

גרעון גבוה בחשבון השוטף, חוסר ודאות הקשורה לקביעת המדיניות המוניטרית ותסיסה שהחלה בקרב על 'כיכר טקסים', הופכים את הכלכלה המקומית לפגיעה יותר ובעיקר מערערים את אמון המשקיעים. הדבר הביא לעליה בתשואת החוב הטורקי ל-10 שנים, שחזרה השנה לרמות הגבוהות מ- 7%.

בשורה התחתונה, אמנם נראה כי המשך רפורמות כלכליות ומשפטיות נוספות, כמו גם החברות באיחוד האירופי -צפויים להגביר את האטרקטיביות של טורקיה למשקיעים זרים, אך בפני המשק הטורקי עומדים עדיין אתגרים לא פשוטים בעיקר סביב הגרעון התופח.

יחס החוב לתוצר הטורקי אמנם נמוך ביחס לרוב המדינות המפותחות (כ-36%) ונובע מהעובדה כי אינה חלק מגוש כלכלי שיחלץ לעזרתה במקרה של חדלות פירעון, אך האשראי העסקי ממשיך לצמוח לממדים מדאיגים בתמיכת הממשלה והבנקים המציפים את המשק באשראי זול.

הכותב הוא סמנכ"ל בחברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות.

תגיות