אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בישראל אין מועדוני כדורגל חכמים צילום: רויטרס

בישראל אין מועדוני כדורגל חכמים

קבוצות כדורגל נעזרות בחשיבה יצירתית כדי להתמודד עם המחסור בכסף. זה לא ממש קורה בישראל

27.06.2013, 22:04 | אוריאל דסקל

קבוצת הכדורגל החצי מקצוענית, מקלספילד טאון, נרכשה לא מזמן על ידי האוהדים שלה וכעת מחפשת באופן נואש אחר הכנסות שיעזרו לה לחזור לליגות המקצועניות. מעל הקבוצה נמצא ענן שחור ומאיים: אם לא תצליח לגייס 100 אלף ליש"ט עד סוף אוגוסט היא עשויה להגיע למצב של חדלות פרעון ופעילותה תופסק. המצב כל כך גרוע שהקבוצה מציעה לאוהדים (וגם ללא אוהדים) לרכוש מקום בסגל הקבוצה הבוגרת עבור 20 אלף ליש"ט. האיש שירכוש את המקום בסגל צריך להיות בגיל שבין 18 ל-35 והוא יקבל לפחות 10 דקות משחק בקבוצה. רק אדם אחד יכול לרכוש את המקום שלו בקבוצה והוא לא חייב להיות אוהד הקבוצה. "אין לנו את הכסף שיש למנצ'סטר יונייטד", אמר אנדי סקוט ל-BBC. "אנחנו מאוד נואשים ברגע זה - אם המצב שלנו לא היה נואש מבחינה כלכלית לא היינו עושים זאת".

קראו עוד בכלכליסט

ובכן, המצב הכלכלי לא משהו עבור הרבה קבוצות כדורגל בעולם. והמצב מחמיר עוד יותר כאשר הפערים בין הקבוצות שיש להן לאלו שאין להן גדל, והקטנות צריכות להעמיס עליהן חובות כדי להתחרות. החודש סלמנקה, פעם קבוצה בליגה הבכירה של ספרד, נמחקה נסגרה בגלל חובות. אפילו מספר קבוצות בגרמניה החזקה מבחינה כלכלית נמצאות במצב כלכלי קשה ביותר - שלא לדבר על קבוצות בליגות ממדינות חלשות יותר. בקרוטאיה, למשל, ל-58 כדורגלנים מקצוענים סגרו את חשבונות הבנק בגלל חובות שנובעים מכך שהקבוצות לא משלמות להן. בישראל המצב רחוק ממצוין. אם לא ייחתם ההסכם עם הטוטו - ייתכן שנראה קבוצות רבות שמגיעות למצב של כינוס נכסים.

רן בן שמעון חוגג אליפות. סוג של לוחם אייקידו, צילום: ראובן שוורץ רן בן שמעון חוגג אליפות. סוג של לוחם אייקידו | צילום: ראובן שוורץ רן בן שמעון חוגג אליפות. סוג של לוחם אייקידו, צילום: ראובן שוורץ

בעידן כזה, בו כסף ותקציב שכר קובעים בין 75% ל-90% מהמיקום של קבוצתך בטבלת סוף העונה, לקבוצות רבות פשוט אין סיכוי להתחרות. הן פשוט לא חזקות מספיק כדי להתחרות.

עם זאת, אפשר להתחרות ואף לשגשג. פשוט צריך לדעת איך לעשות את זה.

מי הם מועדוני האייקידו?

בחודשיים האחרונים אני מתאמן באייקידו - אומנות לחימה יפנית שדוגלת בתנועה המתמזגת עם זו של התוקפים, הסטת כוחם ושימוש בו כדי להפילם או לרתקם. באייקידו לא משתמשים בכוח כמעט בכלל כי לא מנצחים את היריב עם הכוח שלך אלא עם הכוח והתנועה שלו. האייקידו דורש מהאייקידוֹ‏קה (מי שמתרגל באייקידו) ריכוז, קואורדינציה וגמישות. עם פעולות אייקידו נכונות אפשר להפיל ולרתק תוקף רק בתנועת אגן. הטכניקה מאוד קשה לקליטה כי בניגוד לאומנויות לחימה אחרות היא מחייבת את המשתתף להתרכך. בכל אומנות לחימה צריך להיות אנרגטי, חזק ומהיר אבל באייקידו צריך להיות רך ורגוע.

היעילות של האייקידו פשוט מרהיבה. ברגע שקולטים איך עושים זאת זה נראה כאילו אפשר לזרוק תוקף הרבה יותר חזק וגדול באוויר מבלי להזיע. זו אומנות לחימה נהדרת לנשים וקשישים שלא צריכים כוח גולמי כדי לרתק תוקף.

לימוד האייקידו גרם לי גם לחשוב אחרת על אסטרטגיית כדורגל.

מועדונים בינוניים וקטנים רבים מנסים לנצח בצורה הקונבנציונלית. הם מחתימים מאמן שהוא שחקן לשעבר, רוכשים את השחקנים שהם יכולים להרשות לעצמם בעזרת סוכן או קשרים של המאמן, הם מציבים אותם במערך 4-4-2 או 4-2-3-1 והולכים ראש בראש נגד קבוצות שעושות אותו דבר רק עם מאמן ושחקנים יקרים יותר.

עם זאת, יש מועדוני כדורגל שמתנהלים כמו האייקידוֹ‏קות. הם לא חזקים מבחינה פיננסית אבל מצליחים לשטח את התוקפים שלהם. המועדונים האלה לא מנסים לנצח עם הכסף שאין להם אלא הם יודעים איך לזוז נכון ואיך לתת ליריבות להפיל את עצמן.

נאפולי. שיווק ייחודי, צילום: איי פי נאפולי. שיווק ייחודי | צילום: איי פי נאפולי. שיווק ייחודי, צילום: איי פי

המועדונים האלה יודעים איך לעבוד בצורה שונה בשוק העברות השחקנים ולגרום לקבוצות העשירות להוציא הרבה יותר מדי על השחקנים שלהם; הם משווקים את עצמם בצורה ייחודית יותר מאשר המועדונים העשירים; הם משתמשים בסטטיסטיקה חכמה יותר מאשר מועדונים גדולים - הם מנצחים את היריבים הגדולים בלי לנסות להכות אותם. ובדיוק כמו מתרגלי אייקידו טובים - זה נראה מצוין כשזה עובד.

מי הם אותם "מועדוני אייקידו"?

יש את נאפולי שמשווקת את עצמה בצורה מאוד ייחודית, מה שמאפשר לה לגייס הכנסות שהיריבות הגדולות לא מצליחות.

יש את אודינזה, שמשלמת יחסית הרבה לסקאוטים כדי להשיג יתרון בשוק העברות על פני היריבות הגדולות.

יש את דורטמונד, שפועלת בצורה מתוחכמת במחלקת הנוער, עובדת בצורה אחרת מבחינה טקטית ושולחת סקאוטים לזירות שיריבות גדולות לא מגיעות אליהן.

יש את פורטו, שקונה שחקנים מצוינים בעזרת משקיעים ומוכרת אותם בעשרות מיליונים.

יש את סוונסי סיטי, שמשחקת בסגנון אחר, מחוברת לקהילה בצורה חזקה הרבה יותר ועובדת בצורה חכמה מאוד בשוק העברות השחקנים.

יש עוד מספר מועדונים שפועלים בצורה שונה אבל אף אחד מהם לא נמצא בישראל. בישראל רוב המועדונים מתנהלים בצורה מאוד דומה. אין מועדון שמנסה להשתמש באייקידו - אולי קריית שמונה אבל גם היא מתנהלת היטב רק בזכות נדבן עשיר. אולי רן בן שמעון, שמשתמש בפסיכולוג צמוד (בניגוד לרוב הקבוצות) - הוא הדבר הכי קרוב ללוחם אייקידו הישראלי.

בכל מקרה, בגלל שאין את המועדונים האלה שפועלים אחרת, מעסיקים אנשים שחושבים אחרת ומנסים לשחק בצורה ייחודית. ולכן המועדונים העשירים והחזקים יותר ימשיכו לזכות באליפויות ולצבור עוד ועוד אוהדים בעוד שהמועדונים האחרים ימשיכו להפסיד כספים ולקוות לאיזה בעלים מיליונר שיציל אותם.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
במכבי ת"א, הבעלים הוא אחד
שעושה רושם שהוא חושב קודם-כל עם הראש, לא נותן להנהלה המקומית להכתיב לו, ועשה מהלך אמיץ שהוכיח את עצמו - החתים את הבן של קרויף (ותהיו בטוחים שהאבא זורק לו כמה טיפים, פה ושם) ,סמך עליו ונתן לו סמכויות (וגם שקט תעשייתי), ושהוא, בתורו, הביא מאמנים ספרדים. אם היו יותר בעלי קבוצות שחושבים בצורה מקורית ולא מקבלים את התכתיבים של ההנהלה והעסקנות המקומית - המצב של הכדורגל הישראלי היה טוב בהרבה. כי אם נחשוב על זה, רוב המנהלים והמאמנים היו בעצמם שחקני כדורגל, ועם כל הכבוד, צריך לחשוב על הדברים מזווית אחרת כדי שיקרה שינוי משמעותי
29.06.13
לכל התגובות