אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פינק פלויד נגד פנדורה צילום: אי פי איי

פינק פלויד נגד פנדורה

חברי הלהקה האגדית התאחדו במאמר שתוקף את אתר המוזיקה הפופולרי בגלל התמלוגים הנמוכים שהוא משלם לאמנים. המהלך מפנה את הזרקורים למאבק בין האמנים לחברות המסחריות בתחום הצעיר של הרדיו הדיגיטלי

30.06.2013, 08:55 | גיא בניוביץ'

להקת פינק פלויד האגדית התאחדה באופן חד־פעמי, לא להופעות או לסרט או לתוכנית, אלא לכתיבת מאמר. שלושת חברי הלהקה - רוג'ר ווטרס, דיוויד גילמור וניק מייסון (הקלידן ריצ'רד רייט מת ב־2008) - פרסמו יחד ב־25 ביוני מאמר שוצף בעיתון האמריקאי הנפוץ "USA Today", שתוקף את אתר המוזיקה הנפוץ פנדורה. מה לאחת הלהקות הגדולות בכל הזמנים ולאתר הרדיו והמוזיקה הפופולרי, שמן הסתם לא מקפח אותה? הכל טמון בהרגלי האזנה משתנים, ובמאבק על הרבה מאוד כסף, וליתר דיוק - אופן החלוקה שלו בין הפלטפורמה המשדרת לבין האמנים.

רוג רוג'ר ווטרס. מכתב חנפני מהמייסד של פנדורה | צילום: אי פי איי רוג

 

רוצים כמו נטפליקס

פנדורה, כמו Spotify ואתרי אינטרנט אחרים, משנה את הרגלי צריכת המוזיקה של האמריקאים (לישראלים היא נסגרה ולא ניתן יותר להאזין לה כאן), עם היצע אדיר של ערוצים שמתאימים עצמם לגולש. אלא שלטענת מוזיקאים רבים, פנדורה משלמת תמלוגים נמוכים להפליא על כל השמעה, וגם פועלת כל העת להוריד את הסכומים, המגוחכים גם כך. בשנה שעברה התאגדו 130 הרכבים ומוזיקאים ידועים בעצומה שהצליחה למנוע את הורדת סכום התמלוגים באתר. אבל השנה עושים בפנדורה ניסיון נוסף, הפעם לקצץ את התמלוגים ב־85%, לא פחות. חברי פינק פלויד טענו במאמר כי שורה של מוזיקאים קיבלה מיילים חנפניים ממייסד פנדורה, טים ווסטרגרן, שבהם קרא להם "להשתתף בדיאלוג" על עתיד הרדיו באינטרנט. לדבריהם, מדובר בתרגיל הסחה - במקביל פועלת פנדורה להעביר חוק בקונגרס שיתיר לה לשלם פחות, הרבה פחות, תמלוגים מאשר עד כה.

וזה לא שמצב התמלוגים העכשווי מזהיר. הנתונים קובעים כי כ־90% מאמני המוזיקה מקבלים פחות מ־5,000 דולר לשנה - כן, לשנה - מתמלוגים להאזנה באמצעים דיגיטליים. "עכשיו דמיינו קיצוץ של 85% בזה", כתבו חברי פינק פלויד, וציינו, למשל, ששירות הסרטים הפופולרי נטפליקס משלם תמלוגים גבוהים בהרבה ליוצרים. אז למה למוזיקאים מגיע פחות?

מובן שהתגובה של פנדורה לא איחרה להגיע. "יש לנו המון כבוד לפינק פלויד", נאמר שם, לפני שהמשיכו וטענו שמדובר בדברים לא מבוססים. לדברי החברה, היא משלמת את התמלוגים הגבוהים ביותר בתחום, וזו הסיבה שהיא אכן פועלת באופן חוקתי כדי להוריד את הסכומים האלה. במקביל, ציינו שם שפנדורה משלמת תמלוגים גם ליוצר וגם לאמן המבצע, בניגוד למקומות רבים אחרים.

שני הצדדים צודקים

בעולם המוזיקה עוקבים בעניין רב אחרי המאבק הזה, בעיקר כי שני הצדדים צודקים. האמנים יודעים שעתידם טמון בעולם הדיגיטלי, והם לא רוצים לבצע טעויות שיכבלו אותם לסכומים מגוחכים במשך שנים. ומנגד, חברות הרדיו הדיגיטלי רוצות להרוויח, כדי לבסס את מעמדן מבחינת הרגלי ההאזנה של שוק המוזיקה. קרב הדמים הביא לפחות לדבר טוב אחד: "וואו, הצליחו לגרום לרוג'ר ווטרס ולדיוויד גילמור להסכים על משהו", כתב באירוניה אחד הגולשים בתגובה למאמר המשותף שלהם.

תמלוגי הרשת במספרים

• השמעת שיר בפנדורה מזכה את האמן ב־0.0019 דולר

• 1,000 השמעות בפנדורה מסתכמות בפחות מ־2 דולר

• הורדת שיר מ־iTunes מזכה את האמן ב־0.09 דולר

• הורדת רינגטון מ־iTunes מזכה את האמן ב־0.24 דולר

תגיות