אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלק מחברי ועדת הכספים נטשו במחאה הדיון על מיסוי עקרות הבית צילום: יובל חן

חלק מחברי ועדת הכספים נטשו במחאה הדיון על מיסוי עקרות הבית

ח"כ מיקי רוזנטל: "יו"ר הוועדה מתיש את חברי הכנסת מהאופוזיציה במטרה להשיג דיון חפיף ומהיר שבו לא תהיינה התנגדויות"

30.06.2013, 15:56 | חן פונדק

חלק מחברי ועדת הכספים עזבו את הישיבה שדנה בהטלת תשלום דמי ביטוח בריאות על עקרות בית. הדיון שנקבע לפי הסדר יום לשעה 11:30, התאחר בגלל הדיון המוקדם שהתארך בנושא קיצוץ קצבאות הילדים.

קראו עוד בכלכליסט

בנוסף לחלק מהח"כים שעזבו גם נציגי ארגוני הנשים יצאו מהמשכן משום שחשבו שהדיון על עקרות הבית כבר לא יתקיים, זאת למרות שיו"ר הוועדה ניסן סלומינאסקי לא הודיע על כך.

ח"כ מיקי רוזנטל שעזב את הדיון כמחאה אמר כי "יו"ר הוועדה מתיש את חברי הכנסת מהאופוזיציה במטרה להשיג דיון חפיף ומהיר שבו לא תהיינה התנגדויות. כל הישג של ועדת הכספים ללא חברי האופוזיציה הוא הישג עלוב שאין להתגאות בו".

ח"כ גילה גמליאל, מרכזת הקואליציה בוועדת הכספים אמרה: "אתה מתיש פה את האנשים ומוצא את הזמן כאשר אף אחד לא נמצא לנהל דיון על עקרות הבית. מאיפה הנשים החלשות אמורות להוציא את הכסף הזה? אין סיכוי שאני אצביע על כזה דבר".

נציג משרד האוצר בדיון, סגן הממונה על התקציבים משה בר סימן טוב אמר כי "מדובר במדיניות ראויה שכל אזרח ואזרחית ישלמו את המינימום להבטחת הביטוח".

ח"כ רובי ריבלין, צילום: גיא אסיאג ח"כ רובי ריבלין | צילום: גיא אסיאג ח"כ רובי ריבלין, צילום: גיא אסיאג

ח"כ ראובן ריבלין ציין כי "בכל מקרה הסעיף הזה לא יאושר. אדוני היו"ר, אני מציע לך להודיע לאוצר כי החוק הזה לא יעבור". היום לא אמורות להתקיים הצבעות על חוק ההסדרים אלא דיונים בלבד.

ח"כ אורלי אבוקסיס לוי שאלה את נציג משרד האוצר בדיון "איפה הכסף של עקרות הבית על נקודת הזיכוי שבוטלה? תחזירו רטרואקטיבית את הכסף על נקודת הזיכוי". 

לפי חוק ההסדרים, יבוטל הפטור לעקרות בית מתשלום דמי ביטוח בריאות, ואלו יחויבו בתשלום של 101 שקל בחודש החל משנת 2014. במקרים בהם עקרת הבית ובן זוגה מקבלים גמלת הבטחת הכנסה, דמי הביטוח יהיו 5% מהכנסתם. במקרה שלאחד מבני הזוג הכנסה הנמוכה מ-2,020 שקל, דמי הביטוח בגין שניהם יחד יסתכמו ב-101 שקל.

לפי מרכז המידע והמחקר של הכנסת (ממ"מ), השינוי הוא תשלום כפול עבור דמי ביטוח בריאות לעקרות בית. הסיבה היא שבחוק ההסדרים ב-2005 בוטלה נקודת הזיכוי בגין בן-זוג שאינו עובד. בדברי ההסבר לשינוי דאז נכתב "בשל הקשיים לגביית מס בריאות המוטל על עקרות בית, מוצע לבטל את הסעיף האמור ועל ידי כך להטיל, בעקיפין, על עקרת הבית חובת תשלום מס בריאות". שווי נקודת זיכוי הוא פי שניים מהסכום המזערי של דמי ביטוח בריאות.

השינוי המוצע מבקש לחייב את כלל עקרות הבית בתשלום דמי ביטוח בריאות, ללא התחשבות במעמדן הכלכלי. מנתוני המוסד לביטוח לאומי עולה כי יש כ-450 אלף נשים המוגדרות כעקרות בית.

מנתונים שפרסם בעבר המוסד לביטוח לאומי עולה כי כ-70% מעקרות הבית משתייכות לחמשת העשירונים הנמוכים. לפי הממ"מ, הטלת "מס הבריאות" בסכום אחיד על כלל עקרות הבית משפיעה יותר על השכבות החלשות, בהן סכום זה מהווה שיעור גבוה יותר מכלל ההכנסה הפנויה של משק הבית, וממילא עשויה להעמיק את אי השוויון בין הקבוצות השונות באוכלוסייה.

להערכת משרד האוצר, תוספת ההכנסות בשל גביית דמי ביטוח בריאות מעקרות בית תסתכם ביותר מ-450 מיליוני שקל. אלא שלהערכת המוסד לביטוח לאומי הגבייה בפועל תהיה נמוכה יחסית בגלל העוני היחסי של האוכלוסייה, ויהיה צורך בהשקעת משאבים משמעותיים לצורך הגבייה.

נציגי הביטוח הלאומי בדיון אמרו כי המס הזה לא משתלם מבחינה כלכלית שכן על מנת לגבות את המס הזה יצטרכו עוד 200 עובדים נוספים. אם לא ינתנו העובדים הללו, הם לא יוכלו לגבות את הכסף שיעבור מסכומי אחרים של הביטוח הלאומי.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) אמר בתגובה: "אנחנו בתקופה אינטנסיבית של דיונים ועל חברי הכנסת לגלות אחריות ולמלא את תפקידם, גם אם מדובר בדיונים ארוכים וממושכים. עלינו לגלות אחריות ולאשר את תקציב המדינה בזמן ולמנוע פגיעה כלכלית קשה למשק. הצגנו לחברי הכנסת תכנית מסודרת של ישיבות לכל החודש עד לאישור המתכונן של התקציב וחוק ההסדרים. הדיונים מתקיימים חמישה ימים בשבוע. מדובר בדיונים מעמיקים, בהם כולם מקבלים את זכות הדיבור, כולל ח"כים שאינם חברי הוועדה. האופוזיציה מנסה למשוך זמן אבל אנחנו נעמוד בלוח הזמנים על מנת למנוע פגיעה כלכלית נוספת למשק, שכבר ספג היעדר תקציב מאושר בגין הבחירות".

תגיות