אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עכשיו זה רשמי: שותפות לווייתן מוציאות את מתקן ייצוא הגז משטח ישראל צילום: אלברטוס

בלעדי לכלכליסט

עכשיו זה רשמי: שותפות לווייתן מוציאות את מתקן ייצוא הגז משטח ישראל

שותפות לווייתן הורו לחברת טקניפ הצרפתית להקפיא את תכנון מתקן הייצוא הייבשתי בשטח ישראל. הסיבה לכך היא חשש מפני תביעות משפטיות מצד ארגונים שונים שיתנגדו לבניית המתקן בסמוך לחופי ישראל

30.06.2013, 16:58 | ליאור גוטמן

שותפות לווייתן הורתה לפני מספר ימים לחברת טקניפ (TECHNIP) הצרפתית להאט באופן משמעותי את תכנון מתקן ייצוא יבשתי בשטח ישראל, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

חברת טקניפ נשכרה על ידי שותפות לוויתן נובל אנרג'י (39.66%), דלק אנרגיה (45.34% בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר) ורציו (15%) במטרה לתכנן אחת משתי החלופות: מתקן ייצוא גז ייבשתי או מתקן ייצוא גז ימי (FLNG). תכנון המתקן הימי ממשיכים כרגיל, אך כעת התכניות להקמת מתקן יבשתי יעברו לעדיפות נמוכה ביחס לתכנון מתקן ימי וזאת עד להודעה חדשה.

 

לווייתן. המתקן לייצוא הגז לא יבנה על חופי ישראל, צילום: אלעד גרשגורן לווייתן. המתקן לייצוא הגז לא יבנה על חופי ישראל | צילום: אלעד גרשגורן לווייתן. המתקן לייצוא הגז לא יבנה על חופי ישראל, צילום: אלעד גרשגורן

המתקן היבשתי כולל בית זיקוק שמטרתו קירור הגז הטבעי שמוזרם אליו, הפיכתו לנוזל והטענתו על אוניות יעודיות בדרכן ללקוחות בחו"ל.

משרד הממשלה מעריכים כי התביעות כבר בדרך

 

הסיבה להפסקת העבודות של טקניפ בעניין המתקן היבשתי נעוצה בהערכה של משרדי הממשלה השונים שהדרך להקמת מתקן מסוג זה בקרבת חוף הים בישראל נראית רחוקה מתמיד. על פי ההערכה הממשלה תאלץ להתמודד עם תביעות משפטיות ולחצי ארגונים שונים שלא ירצו לראות מתקני תשתית לייצוא גז קמים בקרבת החוף, ולכן יש להיערך לאפשרות שייצוא הגז יתבצע ממדינות אחרות.

בהחלטת ייצוא הגז משבוע שעבר צרפה ממשלת ישראל סעיף ייעודי לפיו שר האנרגיה יחתור לחתימת הסכמים בליטראלים עם מדינות שכנות שיאפשר שימוש בתשתיות הגז של ישראל.

אחד המתקנים שעשויים לשרת את ייצוא הגז מישראל הוא זה שעתיד לקום בקפריסין בעיר ואסילוקוס. ביום רביעי האחרון חתמו בעלי מאגר אפרודיטה הקפריסאי (נובל אנרג'י 70%, דלק אנרגיה 30%) על זכרון דברים להקמת מתקן עד 2019 בעלות של כ-6 מיליארד דולר. בשל קרבת מאגר לוויתן אל מאגר אפרודיטה חלק מהתוכניות עשויות לכלול חיבור ישיר בין המאגרים. ההחלטה הרשמית על ייצוא גז ממתינה לפסיקת בג"צ בנושא שאמור לקבוע בשבוע הבא האם יש להעביר את הנשוא לאישור הכנסת. החלטת בג"צ נדרשת בשל עתירות שהגישו שורת ארגונים ומספר חברי כנסת כנגד החלטת הממשלה לייצא עד 40% ממאגרי הגז שהתגלו מול ישראל.

תגיות

56 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

55.
כולם שמחים הירוקים קיבלו מה שרצו, הממשלה ותשובה הורידה את הירוקים מגבם,
הרווחנו סביבתית אבל הפסדנו הון עתק של עבודה בתחום מדינת ישראל כולל כל ההתמחויות והשירותים שמערכת כזאת צריכה בהמון תחומים, שזה בים זה יכול להיות עובדים מכל חור בעולם לא צריך אפילו ישראלי אחד אין ארנונה אין כלום.
ישראלי , דרום  |  01.07.13
53.
מבחינת הירוקים שנישאר בתקופת האבן - הנה האמת
פה הירוקים מגישים תביעות על כל משהו שנראה כמו קידמה, בו בזמן שכמה קילומטרים מתל אביב הערבים מזהמים את אקוופיר ההר עם שפכים, מפחמות שמייצרות פחם מזהמות את האויר, ומטמנות מזהמות את הקרקע. זאת צביעות. אני עדיין זוכר את ההפגנה שלהם על גשר המיתרים נגד הקמת תחנת כח נוספת, שבגללה עד היום אנחנו בלי כמות חשמל שמתאימה למדינה מפותחת, והתחנות שכן קיימות והיו אמורות לעבוד על גז, הפסיקו פעולתן ברגע שהמצרים חיבלו בצינור (עד היום אגב). מבחינת הירוקים, שהכל יישאר בתולי עד למסירת כל ישראל לערבים. שמאלנות מישהו?
נוטל הקורות  |  01.07.13
52.
השקרים של משרד הפנים... "חייבים מתקן זיקוק ביבשה" אעלק
5 שנים. 5 שנים שמשרד הפנים מתעקש שזיקוק גז בלב ים אינו ישים, אינו בטוח, אינו אפשרי. "חייבים מתקן זיקוק ביבשה". קשקוש! שקרים! רמאות! הטעיית הציבור! עובדה שאפשר לזקק את הגז בים ולייצא אותו ישירות מלב ים, אם לחו"ל או לתושבי ישראל, בלי להקים מתחמי תעשיות פטרוכימיות ליד בתי התושבים בכרמל ובעמק חפר. אז למה בינת שוורץ ומשרד הפנים ממשיכים לשקר? איפה כסף, מר שר האוצר?
איל , חיפה  |  01.07.13
לכל התגובות