אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בלעדי לכלכליסט

פריימסנס במגעים למכירה לפי שווי של 300 מיליון דולר

חברת החיישנים לזיהוי תנועות גוף קיבלה הצעת רכישה. בין הרוכשות הפוטנציאליות: סוני, אפל וסמסונג. פריימסנס התחילה כהבטחה גדולה, אך נקלעה למשבר לאחר שמיקרוסופט, הלקוחה העיקרית שלה, פיתחה טכנולוגיה מקבילה משלה. שווי החברה מוערך ב־300 מיליון דולר

01.07.2013, 06:55 | אסף גלעד

פריימסנס הישראלית (Primesense) העוסקת בחיישנים לזיהוי תנועות גוף האדם, מנהלת מגעים למכירתה כך נודע ל"כלכליסט". בין המועמדות לביצוע הרכישה גם סוני, אפל וסמסונג.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הצעת רכישה שהגישה אחת המתעניינות נראה כי תג המחיר הנוכחי עומד על כ־300 מיליון דולר, לא סכום גבוה במיוחד עבור חברה שגייסה 85 מיליון דולר מקרנות הון סיכון, אך סכום מספק בכדי לרשום רווח סביר למשקיעים הראשונים בחברה: הקרנות הישראליות ג'מיני וג'נסיס וקרן קיינן האמריקאית.

לפי ההערכה, כל אחת משלושת הקרנות השקיעה 15–20 מיליון דולר בחברה וצפויה לזכות בנתח של 60–70 מיליון דולר, החזר סביר על השקעה מרובה. לאחר מכן נכנסו לתמונה גם קרן הפרייבט אקוויטי סילברלייק וקרן ויזרע של שלמה קאליש, כך שבסופו של דבר ישנן חמש משקיעות חיצוניות לחברה בסך הכל. מיעוט המשקיעות בחברה יחד עם העובדה שפריימסנס התנהלה ברווחיות ממש עד לאחרונה - היא ייצרה מזומנים של עשרות מיליוני דולרים בשנה ולפי ההערכה מחזיקה בקופת מזומנים של כ־50 מיליון דולר - אפשרו למשקיעות הראשונות בחברה - קיינן, ג'נסיס וג'מיני - לצאת ברווח סביר מההשקעה.

החברה הממוקמת ברמת החייל בתל אביב מעסיקה כיום לפי ההערכות כ־150 עובדים. פריימסנס נוסדה בידי יוצאי יחידה טכנולוגית בחיל המודיעין: אביעד מייזלס, אלכס שפונט, תמיר ברלינר ודימה רייס. היא מנוהלת על ידי ינון ברכה, לשעבר מנכ"ל DSPG. החברה נאלצה לפטר בשנה שעברה 50 מתוך כ־190 עובדים.

מימין ינון ברכה, מנכ"ל פריימסנס ואביעד מייזלס, מייסד פריימסנס, צילום:  אוראל כהן מימין ינון ברכה, מנכ"ל פריימסנס ואביעד מייזלס, מייסד פריימסנס | צילום: אוראל כהן מימין ינון ברכה, מנכ"ל פריימסנס ואביעד מייזלס, מייסד פריימסנס, צילום:  אוראל כהן

חלום ה־Xbox ושיברו

פריימסנס נחשבה עד לפני שנתיים כאחת מחברות השבבים הצומחות בישראל עם היקף מכירות שנתי משוער של כ־100 מיליון דולר. מכירותיה, רובן ככולן, היו של ערכות שבבים וחיישני תלת מימד עבור מצלמת הקינקט, החיישן התלת מימדי של קונסולת ה־Xbox 360 של מיקרוסופט. ב־2011 גייסה החברה 50 מיליון דולר בזמן ששוויה הוערך במאות מיליוני דולרים בסוף השנה שעברה, גיוס שנערך אז בהובלת סילברלייק. אלא שזמן קצר לאחר מכן נודע כי מיקרוסופט, הלקוחה העיקרית של פריימסנס, מפתחת טכנולוגיה חלופית לזיהוי תנועות גוף ותווי פנים לזו של החברה הישראלית, בהתבסס על רכישת חברת קנסטה ופטנטים של 3DV הישראלית. עד כה היתה פריימסנס שותפה למכירת כ־24 מיליון יחידות קינקט. היא ממשיכה לקבל תמלוגים ממכירת הגרסאות הקודמות של הקינקט, אך מכירותיה צפויות להצטמצם לעשרות מיליונים בודדים של דולרים בעקבות המעבר של מיקרוסופט לשימוש במצלמה שפותחה על ידה.

בתקופה האחרונה נראה כי החברה לא הצליחה לשחזר את הצלחותיה מהשנים האחרונות, לצבור חוזים משמעותיים או לקוחות שמתקרבים בחשיבותם למיקרוסופט.

המלחמה על הקונסולות

פריימסנס ניסתה להתאושש מהמכה שהנחיתה עליה מיקרוסופט על ידי פיתוח טכנולוגית הפעלת טלוויזיות באמצעות תנועות הגוף, וכן שיווק של טכנולוגיית ה־Capri: חיישן תלת ממדי המסוגל להשתלב בכל מכשיר מדיה, החל מטלויזיות ועד סמארטפונים למטרות בידור.

בינתיים, חברות המבקשות לתת פתרון תוכנה תלת מימדי עבור מצלמת דו מימד כגון פוינטגראב, אקסטרים ריאליטי ואייסייט כובשות נתחי שוק, בין השאר גם על חשבונה של פריימסנס.

לפיכך, הערך שמשלמת הרוכשת עבור פריימסנס, בין אם זו אפל או סמסונג או סוני, לא תלוי בשווי הנוכחי של החברה או בזרם המכירות שלה, אלא בתרומתה למוצרים עתידיים של הרוכשות הפוטנציאליות שטרם הושקו.

אם כן, המלחמה הבאה של אפל, גוגל וסמסונג צפויה להיערך בסלון הביתי שלכם. אפל, למשל, מחפשת להשיק את המוצר המהפכני הבא בסדרת מוצרי הצריכה שלה.

לפני מספר ימים הכריזה אפל כי מערכת ההפעלה הבאה של החברה תכלול תמיכה בקונסולות משחקים חיצוניות, בקרים וחיישנים. מקור בתעשייה רומז כי אפל אכן מעוניינת במוצר כמו זה של פריימסנס עבור קונסולה להפעלת טלוויזיה ומשחקים. רכישת פטנטים כמו אלה של פריימסנס יכולים להיות יקרי ערך עבורה בתחרות עתידית מול קונסולות משחקים וטלוויזיה של גוגל ושל סמסונג. יתכן כי העניין שאפל מביעה ברכישת פריימסנס עשוי לסמל את כוונתה להיכנס ברצינות לתחום.

נכון להיום משתמשי אפל יכולים לשחק משחקים באמצעות חיבור האייפון, האייפד והאייפוד שלהם באמצעות טכנולוגיית האלחוט AirPlay המחברת בינם לבין מכשיר המדיה Apple TV. כמו כן, לפי ההערכה, טכנולוגיה כמו זו של פריימסנס לא תתאים לטלפון מהדור הבא של אפל, שבו צפוי המקרן הסלולרי - מקרן שצפוי לאפשר הקרנת תכנים מהמכשיר הסלולרי על גבי מסך - לתפוס מקום רב ולפיכך להותיר מעט מקום עבור טכנולוגיית חישת תלת מימד.

בנוסף אל אפל צפויות להיכנס אל שוק קונסולות המשחקים והטלוויזיה הביתי גם ענקיות כמו גוגל, למשל. הוול סטריט ג'ורנל חשף לאחרונה כי החברה מתעתדת להשיק בעתיד מזרים מדיה תחת המותג Nexus Q, ולהשיק גרסה מוקדמת שלו לקראת סוף השנה. לפי העיתון האמריקאי, גוגל משיקה את מיזם המדיה בתגובה לכוונתה של אפל להשיק את קונסולת המשחקים. גם סמסונג, שמשיקה קונסולת משחקים על בסיס מכשיר הגלקסי הרביעי, וכך גם סוני, שמבקשת להחזיר לעצמה את הדומיננטיות בעולם המשחקים, יכולים להציע הצעה דומה לפריימסנס.

חיישן איכותי יותר אך גם גדול ויקר יותר

 

פריימסנס פיתחה מערכת משולבת חומרה ותוכנה, המבוסס על בקר חומרה המשמש כחיישן תלת מימדי. החיישן מסוגל לעבוד בפנים הבית, לזהות פנים, הבעות פנים וכן לזהות את תנועות גוף האדם, כל זאת בכדי לתרגם את תנועות הגוף למשחק מחשב. בסוף העשור הקודם הציגה פריימסנס את בקר החומרה המתקדם ביותר לאותו זמן הן מבחינת הדיוק, הרזולוציה ותפיסת השטח.

פתרונות מתחרים המזנבים בפריימסנס קיימים כבר כיום בשוק, ובאופן מפתיע, רבות מהחברות ישראליות. XTR הישראלית, מסוגלת, בניגוד לפריימסנס, להגיע גם למכשירי סלולר, טאבלטים ומחשבים ניידים. בניגוד לשבב של פריימסנס, אשר יחד עם תוכנה עלותו מגיעה לכ־20–30 דולר, עלות התוכנה של XTR ליצרן עומדת על דולרים בודדים. בניגוד לפריימסנס שדורשת מצלמה תלת מימדית בעלות של 50 דולר, חברות כמו XTR מסתפקות במצלמות רשת דו־מימדיות קיימות והתוכנה שלה עולה ליצרן דולרים בודדים בלבד. חברות אחרות שפיתחו חיישני תנועה למצלמות דו מימדיות הן Pointgrab ו־Eyesight שפיתחו תוכנה לזיהוי תנועה לטווח קצר בלבד ועוסקת בניתוח תנועה דו מימדי ועוסקת בהפעלה של ממשקים פשוטים כגון הפעלת תפריטים על גבי הסלולר או הטלוויזיה, להחליף ערוצים או לקבל שיחות.

במקביל גם אינטל מפתחת התקן דמוי־פריימסנס במעבדות אינויז'ן אותן רכשה לאחרונה ביוקנעם, ומפעילה את חברת עומק אינטרקטיב, גם היא ישראלית, המספקת את תוכנת ה"מוח" שמאחורי החיישן של אינויז'ן. כמו פריימסנס, גם התוכנה של עומק מסוגלת לפעול רק על מצלמות תלת־מימדיות והיא אינה פעילה במצלמות דו־ממדיות כגון מצלמות רשת או טלפון סלולרי.

פריימסנס תמיד שמרה על יתרון איכותי מול שאר המתחרות בהציעה חיישן חומרה מוגן בפטנטים וכזה הפועל ברזולוציה גבוהה, אולם החיישן היה יקר מדי וגדול מדי בכדי לשלב במוצרים ניידים, מה גם שאופן פעילותה באמצעות קרן אינפרא אדום לא אפשרו לעשות שימוש בו מחוץ לבית. עם זאת, בשנה הקרובה צפויה פריימסנס להשיק טכנולוגיה חדשנית שתסייע לה גם לזהות תנועות קטנות ועדינות של אצבעות, מה שיקל עליה להשתלב במערכות בידור ביתיות כגון: ממירי כבלים, לווין או DVR, קונסולות משחקים ומזרימי מדיה עתידיים. כאמור, היא גם מחזיקה בפטנטים עבור כל שחקן שירצה ליהכנס לשוק הבידור הביתי.

מאפל ומפריימסנס לא נתקבלה תגובה עד סגירת הגיליון.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה