אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים מפחדים ממוצר עדיף צילום: אוראל כהן

הבנקים מפחדים ממוצר עדיף

תרחיש האימים על הסכנה שאורבת לנזילות הבנקים מעיד על חששם מאובדן ההגמוניה בפיקדונות

01.07.2013, 08:48 | רחלי בינדמן

הבנקים שולטים היום בשוק הפיקדונות באופן אבסולוטי וללא תחרות. רוב הלקוחות כלל אינו יודע מהי קרן נאמנות, ומי שכן נתקל בשם, זיהה אותו עם מונחים מלחיצים כמו בורסה, מניות ואג"ח ומתרחק ממנו כמו מאש.

הרוב בציבור הרחב כלל לא מגיע לפגישות ייעוץ בבנק, והדמות היחידה שבה הם נתקלים היא של פקיד הבנק - הטלר - שמציע ללקוח להפקיד את חסכונותיו הדלים בפיקדון בנקאי בריבית אפסית. זאת מכיוון שלבנקים אין אינטרס שהלקוח יגיע ליועץ ויגלה כי קיימות לו אלטרנטיבות חיסכון לפיקדון הבנקאי.

לנטרל את שומרי הסף של הבנקים

רשות ניירות ערך מנסה כעת לראשונה להוציא החוצה את "שומר הסף" הווירטואלי של הבנקים, שחוצץ בין הציבור הרחב לעולם קרנות הנאמנות, שמציע בין השאר מוצרים סולידיים שעשויים להתחרות בפיקדון הבנקאי. זאת באמצעות מתן אפשרות ללקוח לרכוש קרן נאמנות סולידית מבלי לקיים פגישת ייעוץ. הטיעונים שמציג איגוד הבנקים, המבועתים ממצב שכזה, נועדו לזעזע את חברי הכנסת שצריכים לאשר את היוזמה המבורכת של רשות ני"ע אבל אין בהם ממש.

ראשית, הטיעון של איגוד הבנקים שלפיו "לא ברור לנו כיצד מצפה הרשות מפקיד בנקאי שאינו יועץ השקעות, או מסוכן ביטוח, לבחור עבור הלקוח קרן קפ"מ", הוא לא פחות ממגוחך. המוצר שמקדמת הרשות, שזכה לשם קפ"מ, הוא למעשה קרן נאמנות שתשקיע אך ורק בפיקדונות בנקאיים קצרים (ג'מבו) ובמק"מים קצרים. כלומר, מדובר בקרן שהיא תחליפית כמעט אחד לאחד לפיקדון בנקאי קצר מועד.

אם הפקיד בבנק יכול להציע ללקוח פיקדון בנקאי, הוא בוודאי יכול להציע לו מוצר מתחרה שכמעט זהה בתנאיו, אך עשוי לספק לו תשואה עודפת על הפיקדון הבנקאי. הדברים מקבלים משנה תוקף אם מדובר בסוכן ביטוח. סוכן שיכול לייעץ ללקוח על מוצרים פנסיוניים מורכבים כמו ביטוח מנהלים, קרן פנסיה וקרן השתלמות, ודאי וודאי שיצליח לבחור עבור הלקוח קרן פק"מ מבין שלל קרנות הקפ"מ שצפויות לצוץ בקרב בתי ההשקעות.

הבנקים מנסים לייצר תרחיש אימים

הניסיון לטעון כאילו קרן הקפ"מ תפגע בנזילות הבנקאית "בגלל המעבר הצפוי של חלק מכספי לקוחות הבנקים מהפיקדונות הבנקאיים הרבים והמפוזרים לפיקדונות גדולים השייכים למספר קרנות קפ"מ", הוא פופוליסטי מאין כמוהו. ראשית, משמעות הטיעון היא הודאה בפה מלא של איגוד הבנקים שהציבור צפוי לנהור בהמוניו לקרנות הקפ"מ ובכך בעצם מודה האיגוד שמדובר במוצר עדיף על הפיקדון הבנקאי המציע היום ללקוחות הבנקים ריבית אפסית.

שנית, הטיעון שלפיו מעבר שכזה יפגע בפיזור הפיקדונות גם הוא שגוי. הלא לקוחות שירצו לחסוך בפיקדונות ארוכים המציעים על פי רוב ריבית עודפת על פיקדון קצר מועד, ימשיכו להפקיד כספים לפיקדונות הארוכים. הקפ"מ נועד להתחרות בעיקר באותם לקוחות שמפקידים ממילא את כספם בפיקדונות ג'מבו קצרים של המערכת הבנקאית, כך שהפיזור לא צפוי להיפגע.

תרחיש האימים שמנסים הבנקים לייצר ובכלל זה יצירת מצג אפוקליפטי שלפיו קיומו של המוצר צפוי לפגוע ביכולת הבנקים לספק אשראי למשק הוא הוכחה דווקא לעדיפותו של המוצר ולחשש הממשי של הבנקים מכך שהוא יפגע בהגמוניה שלהם על שוק הפיקדונות.

תגיות