אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קונים, ולא מבינים: כל הודעה מקפיצה את מניות הביוטק צילום: עמינדב פייגנבאום בנימין אסתרליס

קונים, ולא מבינים: כל הודעה מקפיצה את מניות הביוטק

בחודש האחרון זינקו מניות חברות הביוטק בעשרות אחוזים, בהובלת אייסקיור, ואתמול הצטרפו ביו ויו שחתמה על הסכם עם אבוט ונסווקס שמכרה 10% ממניותיה לחברה סינית. האם מדובר במגמה חדשה או רק בהפוגה זמנית מהירידות?

01.07.2013, 14:51 | ניר צליק

בשבועות האחרונים זינקו מניות של כמה חברות בשוק הביוטכנולוגיה בעשרות אחוזים. עם חברות הביוטכנולוגיה הבולטות ניתן למנות את מזור רובוטיקה המפתחת רובוטים לניתוחי גב (זינוק של 25% במהלך יוני), אפוסנסשקיבלה אישור לפטנט הנוגע לטיפול בסרטן והוסיפה 10% בתוך שבוע, ואייסקיור שקיבלה שיפוי ביטוחי בארה"ב לטיפול של החברה בגושים שפירים (עלייה של 234% במהלך יוני).

קראו עוד בכלכליסט

אתמול הצטרפו למגמה שלוש חברות ביוטכנולוגיה נוספות: ביו ויו (עלייה של 23% ביוני) שחתמה על הסכם הפצה עם אבוט, נסווקסשקיבלה השקעה מחברה סינית וזינקה ב־143% בחודש האחרון ואליום, שזינקה ב־20% אתמול על רקע קבלת פטנט בנוגע להתקן שליפה עבור מהדקים כירורגיים שהחברה קיבלה באירופה.

חברות שמדווחת על עסקאות בשווי לא מהותי, מזנקות לעיתים במיליוני שקלים. בעקבות הזינוקים האחרונים במניות הביוטק עולה השאלה האם המשקיעים בכלל מבינים את הערך הגלום בהודעות של חברות הביומד או ששוב מדובר בהסתנוורות שאינה משקפת ערך כלכלי אמיתי, כאשר אחריו שוב יצנחו השוויים של מניות אלה.

המכשיר של אייסקיור המכשיר של אייסקיור המכשיר של אייסקיור

השווי זינק פי חמישה

אתמול הודיעה נסווקס כי אייסברייט (Acebright) הסינית תשקיע בה בתמורה ל־10% ממניות החברה. ההשקעה משקפת לנסווקס שווי של 10 מיליון דולר (כ־36 מיליון שקל) — יותר מפי חמישה משווי השוק של החברה לפני פתיחת המסחר אתמול, 6.6 מיליון שקל בלבד. בנוסף להשקעה הנוכחית הביעה החברה הסינית נכונות להשתתף בגיוס עתידי של נסווקס.

כספי ההשקעה של נסווקס מיועדים לניסויים קליניים לפיתוח שתי הטכנולוגיות של החברה, לצורכי הון חוזר ולצרכים כלליים. נסווקס עצמה רשמה תזרים שלילי מפעילות שוטפת בהיקף של 2.3 מיליון שקל ברבעון הראשון, ונכון לסוף הרבעון הראשון, היו בקופת החברה 4.3 מיליון שקל. לפיכך, נראה שהגיוס נעשה על רקע הצורך הקריטי של החברה במזומן.

בכוונת נסווקס להעביר את כל זכויותיה בשתי הטכנולוגיות העיקריות אותן היא מפתחת - טכנולוגיית ה־Anti-CD3 וטכנולוגיית ה־BBS לטיפול באלצהיימר — לשתי חברות־בנות, כשכל אחת מהן תתמקד בפיתוח טכנולוגיה ספציפית. לאור זאת, במסגרת הסכם ההשקעה שייחתם, תעניק נסווקס לאייסברייט, בנוסף למניות בנסווקס הציבורית, 10% ממניות כל חברה־בת.

ארי עמינצח, מנכ"ל נסווקס, התייחס גם לעתידה של החברה וציין כי "אנחנו מחפשים עוד משקיעים ומדברים עם עוד משקיעים. אני בא מג'ונסון אנד ג'ונסון ולא סתם בחרתי לעבוד בשביל נסווקס. ראיתי את הפוטנציאל של האנשים ושל המשקיעים החדשים ואת הפוטנציאל של הטכנולוגיה. הייתי רוצה לשחרר את התלות של הטכנולוגיה במניה, וזה השלב הראשון שמעיד על זה שזה עומד לקרות".

לנסווקס יש שני טיפולים עיקריים שאותם היא מפתחת. הראשון, Anti-CD3, מבוסס על שיטת טיפול חדשנית במתן דרך הפה של הנוגדן Anti-CD3, בשונה מהמקובל עד היום. שיטה זו מאפשרת טיפול במגוון מחלות דלקתיות ואוטואימוניות, תוך מניעת דיכוי המערכת החיסונית בכללותה באופן עצמאי או משלים. החברה ביצעה בהצלחה שני ניסויים קליניים שלב 2a באב־טיפוס של הנוגדן Anti-CD3 שהוכיחו את היעילות הקלינית של הנוגדן. נסווקס תתמקד במחלות אוטואימונית וזיהומיות נבחרות בניסויים הקליניים המתוכננים, כאשר אחת המחלות העיקריות שאיתן מתמודד הנוגדן היא מחלת הכבד השומני.

מחלת הכבד השומני (NASH) הנה מחלה שכיחה בעולם המערבי הפוגעת בכ־5% מהאוכלוסייה שאינה סובלת מהשמנה, בכ־20% מהאוכלוסייה הסובלת מהשמנה ובכ־50% מהאוכלוסייה הסובלת מהשמנת יתר. המחלה נחשבת למחלת הכבד הכרונית השכיחה ביותר בעולם המערבי. השוק של מחלה זו נאמד ב־1.8 מיליארד דולר ב־2009 וצפוי ב־2016 להגיע להיקף של 3.1 מיליארד דולר.

הטכנולוגיה השנייה של החברה, BBS, מבוססת על פיתוח נוגדן חד־שבטי לטיפול במחלת האלצהיימר. נוגדן זה הראה פרופיל יעילות ובטיחות בניסויים פרה־קליניים במודלים של מחלת האלצהיימר. כמו כן מנגנון הפעולה של נוגדן זה מחקה את המוטציה הטבעית בבני אדם הקשורה לירידה משמעותית בשכיחות מחלת האלצהיימר.

הצהרת הכוונות

במקביל, ביו ויו חתמה על הסכם עם ענקית הציוד הרפואי אבוט, שבמסגרתו תפיץ האחרונה את מערכות הדואט של ביו ויו ברחבי העולם. על פי ההסכם, תקבל אבוט זכויות הפצה בלעדיות עבור מוצרי ביו ויו בכל האזורים מחוץ לארה"ב וקנדה. באשר לארה"ב וקנדה, לאבוט יינתנו זכויות שאינן בלעדיות להפצת מוצרי ביו ויו תוך שיתוף פעולה עם החברה־הבת, ביו ויו ארה"ב.

מערכת הסריקה דואט מיועדת לאבחון ומשמשת ככלי עזר לפתולוג באיתור, סיווג וספירת תאים חריגים על פי צבע, צפיפות, גודל, מרקם וצורה. למעשה, המערכת של החברה היא מיקרוסקופ המסוגל לאתר תאים חריגים בביופסיות.

מדובר בהסכם שני של החברה עם אבוט. במסגרת ההסכם הקודם חתמו שתי החברות על הסכם לשיתוף פעולה בפיתוח פתרון משותף לסריקה אוטומטית של מוטציות בגן ה־ALK בקרב חולי סרטן ריאות, ושתי החברות יקדמו את הפצת המערכת בעולם. המשמעות היא כי למעשה מדובר בהידוק שיתוף הפעולה בין שתי החברות, כאשר ראשית החליטו החברות לפתח במשותף את מערכת הסריקה של ביו ויו, וכעת בוחרת אבוט גם הפצה של מערכת זו. למעשה, ההסכם הנוכחי מעיד במידה מסוימת על כוונותיה האפשריות של אבוט כלפי ביו ויו, וייתכן שבסופו של דבר העסקאות יסתיימו ברכישה של החברה. ביו ויו סיימה את הרבעון הראשון של 2013 עם הכנסות של 5.9 מיליון שקל לעומת 6.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההפסד הנקי הסתכם ב־640 אלף שקל לעומת רווח של 586 אלף שקל ברבעון המקביל. החברה נאלצה להשתמש בכ־1.9 מיליון שקל למימון פעילותה השוטפת ברבעון, כאשר בקופת החברה, נכון לסוף הרבעון הראשון, נותרו 11.3 מיליון שקל.

תגיות