אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
9 שאלות שאמורות להטריד את מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות צילום: אוראל כהן

9 שאלות שאמורות להטריד את מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות

מה נמצא בראש מעייני המובילים את המו"מ? האם נשמר הליך נטול ניגודי ענינים?

03.07.2013, 08:31 | גולן חזני

עד סוף השבוע אמורים הצדדים סביב הסדר החוב באי.די.בי להביא את ההצעות שלהם לבית המשפט. נושי אי.די.בי ייעזרו בנציגות מחזיקי האג"ח של החברה כדי להצביע על ההצעה הנבחרת על ידיהם. נציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי איננה נציגות רגילה. לא רק שהיא מונה שני חברים בלבד, יואב ערמוני מקרן גילעד ועוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס, ומשקיף על תקן של יועץ, יוני שר - אלא גם שהנציגות מחזיקה פחות מ־20% מהאג"ח של אי.די.בי אחזקות.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת הסכם הנציגויות שמוביל להשתלטות משותפת של נציגויות אחזקות ופתוח על אי.די.בי פתוח, יקבלו נושי אי.די.בי אחזקות כ־10% ממניות אי.די.בי פתוח לצד אופציה למניות נוספות. נראה כי הסכם זה, תחת תנאים אלו, בעל סיכויים נמוכים, זאת לאחר שרשות ני"ע קבעה כי מוסדיים המחזיקים באג"ח פתוח ואחזקות לא יוכלו להצביע בשל ניגודי עניינים. ההצעה החדשה היא מעין שביל ביניים בדרך למתווה הנציגויות.

אייל גבאי , צילום: עמית שעל אייל גבאי | צילום: עמית שעל אייל גבאי , צילום: עמית שעל

בראש הנציגות

שני גורמים מובילים כיום את הנציגות: יואב ערמוני ואייל גבאי שנקבע כמומחה מטעם בית המשפט. גבאי, תמך בחודש הראשון למינויו בשיחות הנציגויות מול דנקנר. בשבועות האחרונות שינה גבאי טון. הוא וערמוני טוענים כי נוחי דנקנר, בעל השליטה, לא מביא הצעה ממשית להסדר מטעם החברה, וכי יש לחבור לאי.די.בי פתוח כדי להגיע להסדר. חשוב לציין כי היה זה גבאי עצמו שבנה את הסכם הנציגויות מניגודי עניינים מובנים בין מחזיקי האג"ח של אחזקות ופתוח. כאן עולות כמה שאלות שאמורות להטריד את מחזיקי אג"ח אחזקות, רשות ני"ע ובית המשפט:

■ האם הצעת דנקנר כה גרועה שאין מקום להביאה לדיון באסיפות, או שמא דנקנר אכן משך זמן רב מדי?

■ למרות הטענה כי עומדת חומה סינית מוחלטת בין אחזקות ופתוח, האם העובדה ש־90% ממניות אקסלנס מוחזקות על ידי הפניקס, שיושבת בנציגות אי.די.בי פתוח, מאפשרת לעוזי דנינו, לקבל החלטות עניינות לטובת מחזיקי האג"ח של אחזקות? מה מניע אותו בתהליך קבלת ההחלטות?

■ דנקנר קיבל זמן עד 22 באוגוסט למכירת מחצית מאחזקות אי.די.בי בכלל ביטוח. אם ייכשל, עשוי השופט אורנשטיין לקבוע שאי.די.בי פתוח איננה סולבנטית. מרגע שיוחלט כך, תהיה כלל ביטוח שייכת למחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח. האם אז תעמוד נציגות פתוח מאחורי הסכם הנציגויות, לאור התנגדות הבנקים?

e לאור תרחיש אפשרי זה, האם אחרי שאלשטיין הפקיד 75 מיליון דולר בחשבון בניו יורק, ודנקנר מגבש הצעה חדשה שתכלול 400 מיליוון שקל לחיזוק אי.די.בי פתוח, אין מקום לשקול גם את הצעתו זו של דנקנר?

■ האם יואב ערמוני הוא האיש המתאים לנהל את המו"מ מטעם הנציגות, לנוכח העובדה שאין לו ניסיון במו"מ מעין זה וזהו ההסדר הראשון שבו הוא מעורב? לא רק זאת, קרן גלעד מחזיקה 58 מיליון ע"נ.אג"ח אי.די.בי אחזקות סדרה ד' ו־72 מיליון ע"נ של אי.די.בי פתוח אג"ח סדרה ט'. לפיכך האינטרס של ערמוני בפתוח גדול מזה שבאחזקות. אינטרס שהוביל לכך כי ערמוני נוטרל מלהצביע עם חשש לניגוד עניינים.

■ הקשר של ערמוני עם אייל גבאי עובר דרך קרנות המנוף שהוקמו ב־2009. גבאי הקים קרן עם אורי יוגב ורואי מכנס. אחד הגופים הראשונים שניהלו מו"מ להשקעה היה גילעד. האם לא היה מקום לדווח זאת במסמך ניגוד העניינים שהגיש גבאי לבית המשפט? ובכלל - האם הקשר בין גבאי וערמוני עובד לטובת מחזיקי האג"ח?

■ תפקידו של גבאי כמומחה מטעם בית המשפט הו לדעת רבים מתן חוות דעת לגבי הסדרים בין הנציגות לאי.די.בי פתוח. האם העובדה שרקם את מתווה הנציגויות והיה הרוח החיה מאחוריו, אינה חריגה מתפקידו? או שמא עשה את מה שבית המשפט מצפה ממנו כמומחה מטעם הנציגויות?

■ האם גבאי רוצה להתמנות כבעל תפקיד בשכר לנהל את אי.די.בי לאחר פירוקה? בשיחות פרטיות מכחיש גבאי כוונה כזו, אולם בבקשה של עו"ד יוראי נחושתן לבית המשפט בפירוק אי.די.בי, ביקש נחושתן למנות את גבאי ל"בעל תפקיד" בחברה וציין כי שאל את גבאי והוא הביע הסכמתו לכהן בתפקיד. בית המשפט נדרש בסוגיה זו לטענות הנ"ל, אך השופט אורנשטיין דחה אותן על הסף, תוך שהוא מקבל את עמדותיו של גבאי שלפיה המגעים בין הנציגויות החלו עוד לפני מינויו וכי מעולם לא סוכם כי יכהן כמנכ"ל החברה.

■ שם נוסף שמקשר בין ערמוני וגבאי הוא עו"ד ארנון שגב המקורב לשניים. ערמוני קיבל מקרן גילעד מנדט לנהל בלעדית וללא התערבות של ועדת ההשקעות של גילעד את המו"מ מול אי.די.בי, כדי להשאיר חומות בינו ובין הקרן, תוך שהוא מסתמך על חוות הדעת עו"ד ארנון שגב בעניין. שגב משמש גם כיועץ המשפטי של קרן ההשתלמות של ארגון המורים שבראשו עומד גבאי. ומתוקף היכרות זו בחר גבאי בשגב לשמש כיועצו המשפטי בנושא אי.די.בי בשכר של מאות שקלים לשעה.

אף אחד לא יהלך אימים

דנקנר הרוויח ביושר את המצב הנוכחי בו הוא קרוב כפסע לאבד את החברה, הוא איחר להפנים את המצב ומשך זמן. אבל על ההליך של מחזיקי החוב מול החברה להיות קר, נטול ניגודי ענינים ואינטרסים נסתרים. נציגות אי.די.בי אחזקות מסרה בתגובה: "אף אחד לא יהלך אימים על הנציגות כדי לרפות את ידיה לגבות חוב בהיקף של 2.1 מיליארד שקל שאי.די.בי אחזקות חייבת ולא משלמת". מטעמו של אייל גבאי נמסר: "אייל גבאי, לא יירתע מלבצע נאמנה את תפקידו הציבורי, שהוטל עליו על ידי המחוקק. בית המשפט והחוסכים לפנסיה יקבלו שירות חסר פניות ומהימן ללא קשר ללחצים שיופעלו על המומחה".

בנוגע לקשר עם ערמוני מסר גבאי: "בשנת 2009 אורי יוגב ורואי מכנס הובילו קבוצה שהתמודדה במכרז קרנות המנוף ובהשתתפות אייל גבאי. הקבוצה פנתה ופגשה עשרות גופים מוסדיים, ובהם גם קרן גילעד. בסופו של דבר החליטה הקבוצה לא להתמודד ולא קיבלה שום התחייבות מקרן גילעד. אייל גבאי מונה כמנכ"ל משרד ראש הממשלה ולא היה בקשר מאז עם מר ערמוני. הם לא נפגשו ולא דיברו לכל אורך השנים הללו. לגבי הקשר עם עו"ד שגב הגיב גבאי: "עו"ד שגב הומלץ על ידיי על רקע מומחיותו בתחומים הנדרשים לעבודתי והיכרותי עמו מקרנות השתלמות למורים. לכן אין זה מפליא שמינויו של עו"ד שגב זכה לתמיכה מקיר לקיר".

תגיות