אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קולנוע: מה לראות בפסטיבל ירושלים צילום: Despina Spyrou

קולנוע: מה לראות בפסטיבל ירושלים

עשרות סרטים מרחבי העולם יוקרנו בפסטיבל שייפתח מחר בבירה ויימשך 11 ימים. "כלכליסט" ממליץ על הסרטים הכי מסקרנים

03.07.2013, 08:45 | ענת טוריסקי

מחר ייפתח בפעם ה־30 פסטיבל ירושלים, פסטיבל הקולנוע החשוב בישראל. על אף המספר העגול, החגיגות צנועות - ללא תוכנייה מודפסת (את התוכנית המלאה ניתן למצוא ב־jff.org.il) ועם פחות אורחים נוצצים מבעבר. בין הסיבות להנמכת הטון: תקציב הפסטיבל שקוצץ וההתפטרות של מנהלת הסינמטק והפסטיבל, אליסיה ווסטון, אחרי פחות משנה בתפקיד.

עם זאת, היצע הסרטים בפסטיבל לא פחות מרשים מבעבר, ומשכו אף הורחב מעשרה ימים ל־11. השנה תתקיים גם חממת פיתוח בינלאומית בבית הספר סם שפיגל, הקרנות לילה במתחם התחנה הראשונה, ובאופן נדיר סרט פתיחה ישראלי - "לצוד פילים" של רשף לוי. "כלכליסט" סוקר את הסרטים המעניינים בפסטיבל.

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: פסטיבל ירושלים (5 תמונות)

"ההיא שחוזרת הביתה": תחרות הסרט העלילתי

במסגרת התחרות על פרס חג'ג' יוקרנו סרטים שהוקרנו כבר בפסטיבלים כמו "הנוער" של תום שובל, שהוקרן בפסטיבל ברלין, ו"ערבאני" ו"פנתר לבן" שהוקרנו בפסטיבל קולנוע דרום. סרט פחות מוכר הוא סרטה הראשון באורך מלא של מיה דרייפוס, בוגרת החוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, הזכורה מסרטה הקצר "ביקור חולים" שזכה להצלחה בינלאומית ב־2005. גיבורת הסרט, כמו היוצרת שלו, היא במאית מבטיחה, מיכל (טלי שרון), שחוזרת בגיל 33 לגור בבית הוריה בהרצליה, שם היא מסתגרת בחדרה מהעולם. אבל הכל משתנה כשהיא מתאהבת במנהל התיכון המקומי (אלון אבוטבול), גבר נשוי בן 50 (ישראל, 2013, 85 דק').

"הגנן": מחווה למחמלבאף

הבמאי האיראני הגולה מוחסן מחמלבאף מגיע לפסטיבל עם הסרט החדש "הגנן" (איראן, 2012, 87 דק'). הסרט, שצולם בחיפה, משלב בין סיפורה של הדת הבהאית לסיפורה של משפחת מחמלבאף עצמה - מוחסן ובנו מייסן. הקרנת הסרט ביום שלישי, 9 ביולי, תיערך בשילוב טקס הענקת אות הוקרה לריצ'רד פניה, מרצה לקולנוע שניהל את פסטיבל הקולנוע של ניו יורק ואת ה־Film Society of Lincoln Center. אחרי הקרנת "הגנן", בנוכחות מחמלבאף, ישוחח פניה עם הקהל על הקולנוע האיראני, ההשפעה שלו ועתידו. מי שמעדיף להשקיע את זמנו יותר בסרטים ופחות בהרצאות יוכל ליהנות מהמיני־רטרוספקטיבה שעורכים בפסטיבל למחמלבאף באמצעות סרטיו "ליקוי חמה בקנדהאר", "גאבה" ו"סלאם סינמה".

"משפטי חיים": תחרות הסרט התיעודי

סרטם של נורית קידר וירון שני עוקב אחרי סיפורו הלא ייאמן של מומי־נימר־שלמה־סולומון־אחמד־פינטו, בן לאם יהודייה ואב ערבי, שנולד בישראל ועבר עם אמו לקהילה חרדית בקנדה לאחר שאביו התגלה כמחבל. אחותו נטמעה בחברה החרדית והקימה משפחה, ואילו הוא נישא לבת דודו המוסלמית (ישראל, 2013, 94 דק').

"לפני חצות": מפגש עם ריצ'רד לינקלייטר

באופן מפתיע הפך סרטו הקליל של לינקלייטר, "לפני הזריחה", לטרילוגיה המקיפה 20 שנה בחיי שני גיבוריה. "לפני חצות" (ארה"ב, 2013, 109 דק') מתרחש תשע שנים אחרי "לפני השקיעה", אז נשאר ג'סי (אית'ן הוק) בביתה של סלין (ז'ולי דלפי) בפריז במקום לעלות לטיסה בחזרה לארה"ב. כעת ג'סי וסלין הם זוג והורים לתאומות ביום האחרון של חופשה משפחתית ביוון. על פי מיטב המסורת של סדרת סרטי "לפני..." הסרט מתעד יום אחד עמוס דיבורים בחיי השניים. במהלכו חווה הצופה את שגרת הנישואים שלהם, הקנאה, הרומנטיקה, הישירות וההומור שהם עדיין חולקים, ועומדת בפניו החלטה חשובה על עתיד היחסים. הסרט יוקרן פעמיים בשבת, 13 ביולי, בנוכחות לינקלייטר.

"דם אפל": הסרט האבוד של ריבר פיניקס

במסגרת הבינלאומית "פנורמה" בפסטיבל יוקרן סרט שהוא אולי לא יצירת מופת, אך יעניין את ילדי האייטיז, שאהבו את "אני והחבר'ה", ואת מתבגרי הניינטיז, שהתוודעו לקולנוע האינדי האמריקאי דרך "איידהו שלי". ריבר פיניקס, כוכב שני הסרטים הללו, מת במפתיע ממנת יתר ב־1993, וכעת הוא חוזר למסכים בסרטו האחרון, שלא הספיק להשלים את צילומיו.

כשפיניקס מת, עשרה ימים לפני סוף הצילומים של "דם אפל", הפכה חברת הביטוח של הסרט לבעלת הזכויות עליו. תשע שנים אחר כך הצליח הבמאי ג'ורג' סלוצר להשיג בחזרה את החומרים והשלים את הסרט כשהוא מקריין בעצמו את הקטעים החסרים. פיניקס מגלם את בוי, צעיר ממוצא אינדיאני, שחי במדבר אריזונה לאחר שאשתו מתה מלוקמיה וחוטף שני בני זוג שהגיעו למקום בטעות (ג'ונתן פרייס וג'ודי דיוויס). סלוצר, שיהיה נוכח בהקרנה, ידוע בעיקר בזכות שני סרטי "ההיעלמות" (הגרסה הצרפתית־הולנדית מ־1988 והגרסה ההוליוודית מ־1993). יש לו גם היסטוריה עם ישראל: סלוצר (היהודי) טען שראה במו עיניו את אריאל שרון יורה למוות בילדים פלסטינים בסברה ושתילה ב־1982, ואף ניסה להגיש תלונה נגדו על פשעי מלחמה.

"פרנסס הא": התבגרות בשחור לבן

אחרי העבודה המשותפת והמוצלחת שלהם ב"גרינברג" מגיע לפסטיבל שיתוף פעולה נוסף בין הבמאי נוח באומבך וזגותו גרטה גרוויג, מלכת המאמבלקור (סרטי אינדי דלי תקציב ומרובי דיבורים). "פרנסס הא" (ארה"ב 2012, 86 דק'), דרמה קומית פיוטית בשחור לבן, מספרת על רקדנית בניו יורק (גרוויג) שלקראת סוף שנות העשרים שלה מנסה להתמודד עם עתיד מעורפל, בעיות פרנסה, פרידה מבן זוג ובעיקר עם השינויים שעוברת מערכת היחסים החשובה בחייה - עם חברתה הטובה שעוזבת את דירתן המשותפת.

תגיות