אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לגרום לנהגים לא לחתוך? צילום: Duke Photography

איך לגרום לנהגים לא לחתוך?

פרופסור יקר, בספר "האמת על באמת" כתבת על חוסר יושר של אנשים טובים. פתאום חשבתי שאנחנו נתקלים בזה בכל יום בכביש: כשנהגים חותכים או לא נותנים זכות קדימה. האם זו תופעה דומה? ואיך גורמים לנהגים להיות "ישרים"? ד'

04.07.2013, 06:47 | דן אריאלי

ד' היקרה,

שאלה מצוינת והקבלה חשובה. לחתוך בכביש זה אמנם לא בדיוק רמאות, אבל יש קווים דומים. גם זו התנהגות אנטי־חברתית של אנשים נורמטיביים - הרי רוב הנהגים חושבים שהם טובים וזהירים מהנהג הממוצע. הבעיה מתחילה כשהפקקים באמת גורמים לנו איחור לעבודה ומוציאים אותנו מהכלים, ואז נהגים "ישרים" בוחרים בהתנהגות לא מוסרית.

פקקים. איך לגרום לנהגים להיות מוסריים?, צילום: אלעד גרשגורן פקקים. איך לגרום לנהגים להיות מוסריים? | צילום: אלעד גרשגורן פקקים. איך לגרום לנהגים להיות מוסריים?, צילום: אלעד גרשגורן

את זה בדיוק חקרו לי אביב ורותם רטר, שתי סטודנטיות לפסיכולוגיה מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. שתיהן למדו בסמינר שהעביר עמיתי ד"ר שחר אייל, ונחשפו שם לניסוי שערכנו ובו אנשים שהתבקשו להיזכר בעשרת הדיברות רימו אחר כך פחות מאנשים שלא נזכרו בהם. רותם ולי רצו לבחון אם "תמרור אזהרה" מוסרי כזה פועל גם בכביש, ויכול לגרום לנהגים להתנהג יפה יותר לנהגים אחרים.

הן ערכו ניסוי בנקודה עמוסה בכביש החוף, לפני מחלף פולג, שבה נוצר פקק מדי בוקר. מתברר שנהגים רבים עוקפים את הפקק דרך תחנת דלק סמוכה, וכך גם עוקפים מכוניות שהיו לפניהם וגם מחמירים את הפקק כשהם משתלבים. במחקר מקדים עלה שנהגים רואים את זה כהתנהגות לא מוסרית. רותם ולי גם בדקו מדי יום, לאורך שבוע, כמה כלי רכב ביצעו את העקיפה בפרקי זמן נתונים.

באישור משרד התחבורה ותחנת הדלק, הסטודנטיות תלו שלט גדול שעליו הודפס המשפט "החתכת וגם עקפת?". בצמוד לו הוצג שרטוט של העקיפה שהנהגים מבצעים, ולידה הכיתוב "האם באמת תתדלק?". כל מה שנשאר היה לספור כמה נהגים חותכים כשהשלט מוצב.

תוצאת הספירה עונה לשאלה שלך: בימים שבהם השלט היה תלוי פחות נהגים עקפו דרך תחנת הדלק. ההבדל הגיע לכמעט 25%. יומיים אחרי שהשלט הוסר מספר העוקפים חזר לתקנו. כעת דמייני שבמקום שלט מאולתר היה שלט מואר וגדול.

המחקר הזה מראה שאפשר לעורר אצל אנשים את הקוד האתי ולהזכיר להם את הערכים המוסריים שלהם עצמם. גם בכביש.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
פקקים - זה כבר לא מה שהיה פעם
1. הפקקים של היום בלתי אנושיים. מי שקורא לזה פקקים הוא פראייר. 2. אין תחבורה ציבורית בישראל. לא בערך לא "לא משהו..." אין. ומי שחושב אחרת פראייר. 3. תתפטרו. לא חשוב גם אם אתם כבר 15 שנה במקום העבודה שלכם זה לא אומר כלום. תתפטרו קחו חופש, חפשו עבודה ליד הבית עד שתמצאו ותתחילו לחיות.
אחד  |  07.07.13
9.
כיכר שדה תעופה.
כל הרכבים שמגיעים מכיוון שהם סותמים את הכיכר לבאים מתעשיה אווירית בגלל הבידוק הבטחוני של בן גוריון. זה לא חוקי להיכנס לצומת (כיכר) לא פנוי. אבל אף אחד לא מונע זאת. לפעמים יש שוטרים שתופסים דווקא מי שיורד לשוליים ימניים עם שני גלגלים כדי לפנות ימינה (כי אלה שממשיכים ישר לא יכולים להתקדם - הכיכר תפוסה). הדרך היחידה לא להיתקע רבע שעה בקטע של 50 מטר זה להיכנס לתחנת דלק ולצאת שמאלה. לא מוסרי? - תפסיקו להטיף מוסר. מדינת בבונים ופפואסים.
Pakostnik  |  07.07.13
7.
לעורר קוד אתי
מאוד קשה לי להאמין שהסיבה להעדר העקיפות הוא מצפון, מוסר או קוד אתי. לדעתי, השלט מציב זרקור על העברה שהנהג מבצע, הוא כבר לא אנונימי ויש סיכוי שבסוף תחנת הדלק יעמוד שוטר וידרוש דין ודברים על המעשה. השלט בא להגיד , שפה , בתחנת הדלק יודעים ואף עוקבים אחרי אנשים כמוך , והעונש שלך הולך להיות מלבד עיכוב בנסיעה גם מבוכה רבה בהצדקת המעשה מול הגורם שעוקב או מול שאר הנהגים שקיבלו אישור מהשלט שלא לתת לך להשתלב כי אתה עבריין. אני כנראה פוסלת במומי , אבל בטוח שיש עוד שחושבים כמוני. ד"א , הספר מ צ ו י ן , למרות שמסקנותי לגבי המניע לרמאות שונה קצת, לא תמיד :) למשל העוזרת , שקיבלה מפתח למקרר. גם אם תרצה להמשיך לגנוב יהיה ברור מידי שזו היא. היא גם מבינה שבבית הזה שמים לב שדברים נעלמים. ללא ספק היא תפסיק לגנוב, תשמח שהמעידה הזו עברה לה בשלום ושבכל זאת סומכים עליה.
ענת  |  06.07.13
לכל התגובות