אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה חם לנו כשרק 30 מעלות בחוץ? איור: ערן מנדל

למה חם לנו כשרק 30 מעלות בחוץ?

אם טמפרטורת הגוף שלנו היא בערך 36.6 מעלות, למה חם לנו כשהטמפרטורה בחוץ נמוכה יותר, נניח 30 מעלות? יואל

04.07.2013, 06:48 | בלדד השוחי

יואל היקר,

הסיבה היא שהחום האמיתי בא מבפנים. האינטואיציה שלך בנוגע להפרש בין הטמפרטורה של הגוף לזו של הסביבה נכונה, אבל היא לא מביאה בחשבון את הגורם הכי חשוב: הגוף החי מייצר חום כל הזמן. כל תזוזה, כל נשימה, כל פעימת לב וכל מחשבה מחממים אותנו מבפנים. וזו לא סתם צורת דיבור, המח שלנו, שאחראי לכחמישית מצריכת האנרגיה של הגוף, מייצר כמויות עתק של חום.

למה חם לנו?, צילום: שאטרסטוק למה חם לנו? | צילום: שאטרסטוק למה חם לנו?, צילום: שאטרסטוק

החום הפנימי הזה, כמובן, הוא שמאפשר לגופנו לשמור על טמפרטורה גבוהה יותר מהסביבה. ההמספר המדויק משתנה מאדם לאדם, עולה ויורד במשך היממה, ומשתנה בעד חצי מעלה מיום ליום, אך הממוצע נשאר סביב 37 מעלות צלזיוס. ואל תדאג, 36.6 מעלות זה עדיין בסדר גמור. בעיקר אם מודדים את החום דרך הפה, שמתקרר מהאוויר, ולא דרך נקב אמין יותר.

הנקודה החשובה היא שאתה כל הזמן מייצר חום, וזה אומר שאתה חייב לפלוט חום החוצה, אחרת החום יצטבר בלי סוף. למרבה השמחה, הפיזיקה לטובתך: ככל שמשהו חם יותר, כך הוא פולט יותר חום. וכיוון שאתה יותר חם מהאוויר סביבך, אתה פולט אליו יותר חום ממה שאתה קולט ממנו.

אפילו כשבחוץ יש חמסין של 35 מעלות, אתה עדיין מאבד בשיטתיות קצת יותר חום ממה שאתה קולט מהסביבה. אבל רק קצת. וזו בעצם התשובה לשאלתך. הקצת הזה לא מספיק כדי להיפטר מכל החום שאתה מייצר. יש לך "משכורת" קבועה של חום שמיוצר ללא הרף, ואם אתה לא מצליח להיפטר ממנה מספיק מהר החשבון שלך תופח ואתה הולך ומתחמם. ואם זה לא עוצר אתה חוטף מכת חום. הדופק עולה, הראש כואב ומסוחרר, ועלולות לצוץ לסבול הזיות, פרכוסים ולבסוף גם מוות.

לא פלא שלגוף יש שלל מנגנונים כדי לווסת את הסיפור הזה. לדוגמה, אם אתה מתקרר יותר מדי אתה מתחיל לרעוד כדי שהשרירים שלך ייצרו יותר חום; והשערות שלך סומרות בניסיון לשמור עליו כלוא; והמח שלך גורם לך לסבול מהקור כדי שתדליק תנור או תלבש סוודר. ואם אתה לא מצליח לאבד חום בקצב מספק אתה מזיע, ואז הזיעה מתאדה ומקררת אותך (זה עובד פחות טוב כשיש הרבה לחות באוויר, ולכן יותר חם לנו כשלח). ואם זה עדיין לא עובד, המח שלך גורם לך לסבול מהחום, כדי שתחפש צל או תלך לטבול בים לפני שייגרם לך נזק. טבילה נעימה.

שאלות לבלדד - askbildad@calcalist.co.il

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
ל 13 - לא מדויק - הקור משפיע על קצב החימום של הגוף ועל הרזיה.
ברגע שהגוף נמצא בטמפרטורה נמוכה מאוד, הוא "ישרוף" הרבה קלרויות כדי להצליח להשאר על 37 מעלות. זה כולל תופעות של רעידות וכדומה. לפי חוקי הטרמודינמיקה, הצורך של הגוף לחמם את עצמו מול הסביבה הקרה יגרום לצריכת קלוריות מואצת. לא בהכרח שיטת דיאטה מומלצת (צריך להזהר מפני נזקי כפור) אבל בהחלט עובד...
איציק , ראשל"צ  |  06.07.13
16.
אז למה אני מזיע כל כך הרבה?
אני מזיע הרבה יותר מבן אדם ממוצע גם כשלא חם מדי וגם בפעילות גופנית מתונה ואני לא שמן. לפי הכתבה הסיבה היא שהגוף לא מצליח להעביר את חום הגוף בצורה יעילה כלפי חוץ אבל הפתרונות שמציעים לאנשים שסובלים מהזעת יתר מתמקדים בלנטרל את הזיעה לא בעזרה לגוף להסיע את החום החוצה. האם זה בגלל שעוד לא יודעים מספיק על המנגנון הזה?
06.07.13
14.
ל-12
טעות - הגוף בכל זמן (לא משנה אם חם או קר) מתחמם באותה המידה, כלומר אם 5 מע' או 35 מע' בחוץ זה לא משנה הגוף שלך עדיין יפלוט אותה כמות של חום, כלומר את לא תרזי מהר יותר עקב הטמפ'. מה שכן למשל במאמץ גופני מוגבר (עצימות גבוהה) הגוף מתחמם הרבה יותר מהר ואז כן, גם אני הופתעתי - יותר קלוריות נשרפות!
06.07.13
לכל התגובות