אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושרה הצעת חוק הניטרליות ברשת. כיצד ישפיע על גולשי ישראל? צילום: shutterstock

אושרה הצעת חוק הניטרליות ברשת. כיצד ישפיע על גולשי ישראל?

הצעת החוק לא תאפשר לספקיות האינטרנט להאט או להאיץ תעבורת רשת לחסום יכולות של מכשירים או להגביל אתרים. עם זאת, תעדוף תעבורת הרשת לפי צרכי הלקוח היא שמאפשרת לנו גלישה מהירה, משחקי רשת ועוד

09.07.2013, 17:34 | עומר כביר וליאור מורג
ספקיות האינטרנט יחויבו לשמור על ניטרליות רשת ולא יוכלו להגביל או לחסום תנועה שעוברת ברשת שלהם - כך קובעת הצעת חוק שאושרה בוועדת השרים לחקיקה. כעת צפויה ההצעה לעבור הליכי הכנה לקראת הצבעה עליה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הצעת החוק, ספקיות אינטרנט לא יוכלו לפגוע, באמצעות חסימה או האטה של תעבורת הרשת או באמצעות גביית תעריפים מיוחדים, בפעילות של אפליקציות ומכשירים בהם משתמשים הלקוחות. הגבלה זו תחול לא רק על הספקיות אלא גם על יצרנים, יבואנים ומפיצים של ציוד תקשורת כראוטרים, ממירים וטלוויזיות חכמות.

להגביל את כוחן של הספקיות

בין השאר קובעת הצעת החוק, שמהווה תיקון לחוק התקשורת, שספקיות אינטרנט לא יוכלו להתערב בתכנים שעוברים ברשת שלהם, למשל באמצעות מתן עדיפות לשירותים של הספק או של גופים הקרובים אליו על חשבון שירותים מתחרים.

אם יעבור החוק, לא יוכלו הספקיות להתעסק בתעבורת הרשת שלכם, צילום: shutterstock אם יעבור החוק, לא יוכלו הספקיות להתעסק בתעבורת הרשת שלכם | צילום: shutterstock אם יעבור החוק, לא יוכלו הספקיות להתעסק בתעבורת הרשת שלכם, צילום: shutterstock

כמו כן ייאסר לחסום פעילות תכונות במכשירים שבידי הלקוח, בדומה לאיסור על חברות הסלולר לחסום יכולות שונות, דוגמת Tethering, בסמארטפונים ובטאבלטים של לקוחות. ציוד שיסופק ללקוחות על ידי ספק לא יהיה נעול לשימוש רק ברשת שלו והמשתמש יוכל לעבוד איתו גם ברשתות של ספקים אחרים. עם זאת, החוק מתיר חסימה שנעשתה לצורך "מנהל תקין", בעקבות בקשת הלקוח, לפי בקשה של גורמי ביטחון או בעקבות הוראה של בית המשפט.

"מטרת החוק היא למנוע מבעלי תשתיות התקשורת, באשר הם, לעשות שימוש לרעה בכוחם ולסכל את יכולתו של הלקוח לקבל שירותים באמצעות ספקים אחרים או דרך יישומים שונים", נמסר בהודעה לעיתונות מטעם משרד התקשורת, שמקדם את הצעת החוק. "בדרך זו תתאפשר תחרות מלאה בעתיד בין ספקים ונותני שירותים בשוק האינטרנט, ותגבר יכולתו, של הצרכן לעשות שימוש ביישומים רבים ומגוונים".

הגנה על הצרכן, או פגיעה בחוויית השימוש?

למרות כוונותיו הטובות של החוק, שנועד להגן על משתמשי הקצה ולהבטיח להם גלישה נקייה מאינטרסים זרים, יישומו רק יפגע במשתמש הרשת הממוצע. כיום אמנם מתערבות ספקיות האינטרנט במהירות בה עוברים התכנים דרך הציוד שלהן, אך למעשה כל זה נעשה לטובת הלקוח.

רוצים לצפות בסרטונים מהרשת באיכות גבוהה ובלי קטיעות? 012 סמייל, בזק בינלאומי ודומותיהן דואגות שסרטונים יקבלו עדיפות על פני תכנים אחרים, וזאת כדי שלא יעצרו בכל רגע לטעינה. משחקים במשחקי רשת? חלק מהספקיות הגדירו את הציוד שלהן כך שתעבורה שמגיעה משרתי משחקים פופולריים תזרום מהר יותר ותיתן לשחקנים ליהנות בלי לגים.

יש אמנם צורך בהתערבות של החוק על מנת שלא יקודמו גופים אינטרסנטיים, אך הצעת החוק, כפי שהיא מונחת כרגע על שולחן הכנסת, מתעלמת מהמורכבות ומהאילוצים השונים של הרשת. הנוסח הנוכחי מבקש לגזור דין אחד על כלל הרשת, ולמעשה מפספס את המורכבות ואת הצרכים השונים שהאינטרנט ממלאת בחיי כולנו.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
לטובת הלקוח? האמנם?
הנושא של קידום או ניגוד אינטרסים של הספקים ע"י ביצוע QoS דווקא פחות מטריד. מה שכן, הטענה ש־QoS נעשה לטובת הלקוח היא שטותית. זו למעשה שיטה לעשות overselling. כלומר, אם ספק האינטרנט (למשל, 012) קונה 1 ג"ב רוחב פס מהספק שלו, אז הוא לא מחלק את זה במתן 10 מ"ב ל־100 לקוחות (או 100 מ"ב ל־10 לקוחות) אלא מתן 100 מ"ב ל־100 או אפילו 1000 לקוחות. על ידי ביצוע QoS הם יכולים לדאוג במצב כזה שכל הלקוחות יוכלו לגלוש בצורה תקינה. אבל זה לא מצב טוב! אפשר לעשות overselling מסוים כדי שהאינטרנט לא יעלה 1000 ש"ח בחודש למשתמשים כבדים (כמו שיכול לקרות בארה"ב למשל), אבל הספקים בארץ ממש מגזימים. רוחב פס היום ממש זול והתשתית מסוגלת להרבה יותר. הבעיה היא שכאשר ספקים מוחרים אחד לשני פס אז הם מעלים את המחיר לשמים. אולי החוק הזה יגרום להם להבין שזו לא דרך נכונה לעבוד וסוף סוף נוכל להנות מרוחב פס גבוה ללא QoS.
EGGM , פתח תקווה  |  10.07.13
8.
ישומו יפגע בלקוח? לא נכון
Qos זה השירות שהנותני שירות משתמשים בו לתעדוף וחסימת תכנים Qos פועל בשני אופנים באמצעות תעדוף פסיבי של פורטים ידועים לתכני קול ווידאו ותעדוף אלגוריתמי של פקטים אופייניים לקול ווידאו וכך מאפשר חווית שמיעה וצפייה רציפה בלי הפרעות מהורדות וגלישה שנעשות בו-זמנית Qos מובנית בכל נתב ומחשב אישי אם כי עיקר היעילות שלו בנתב או לחילופין במחשב שמשמש כנתב. החוקתיות שלו פשוטה וכמעט זהה בן קושחות ומערכות הפעלה שונות ואפילו בן יצרנים שונים כך שאם הנותן שירות מפעיל עוד כיסוי של Qos פנימי מעבר למה שמוגדר בנתב של הלקוח או לחילופין מגדיר חוקתיות בחומרה שהוא משווק באופן שונה מהגדרות המקובלות סביר להניח שיש לו מה להסתיר או שיש לו אינטרסים משניים
09.07.13
לכל התגובות