אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר דוחה כבר 3 שנים את יישום חוק בנק ישראל וממשיך לגבות ריבית פריים צילום: עטא עוויסאת

האוצר דוחה כבר 3 שנים את יישום חוק בנק ישראל וממשיך לגבות ריבית פריים

דו"ח פנימי שהגיע לידי "כלכליסט" מותח ביקורת על כך שהאוצר גובה מהבנק ריבית הגבוהה בהרבה מהנהוג בשוק על כספים שהממשלה מפקידה. החוק שפישר קידם כדי להסדיר זאת פשוט לא מיושם

11.07.2013, 06:53 | אמנון אטד

האוצר גובה מבנק ישראל מאות אלפי שקלים מדי שנה כריבית על כסף שהמדינה מפקידה בידי הבנק. זאת למרות ביקורת פנימית שקבעה כי ההליך הזה אינו תקין ודורש שינוי בחוק. 

קראו עוד בכלכליסט

בנק ישראל משמש כבנקאי של הממשלה, והחשב הכללי באוצר נוהג מדי פעם להפקיד ולמשוך כספים שאותם הוא מגייס באמצעות מסים והלוואות בשוק ההון. בשנה שעברה הסתכמה היתרה הממוצעת של חשבונות הממשלה בבנק ישראל בכ־17 מיליארד שקל. הריבית שהבנק משלם למדינה היא בגובה ריבית הפריים (כיום 2.75% לשנה), הגבוהה בהרבה מהריבית האפסית הנהוגה בשוק על יתרות עו"ש של מפקידים גדולים.

חוק בנק ישראל החדש שנחקק כבר לפני שלוש שנים ניסה לשנות זאת, והורה לבנק ולמדינה לקבוע תנאי ריבית חדשים בהסכמה הדדית, אולם דבר לא נעשה. כך עולה מדו"ח מיוחד שערכה לאחרונה המבקרת הפנימית של הבנק שולה מישלי. בדו"ח מציינת מישלי שאין זה תקין כי הריבית שהבנק משלם לממשלה גבוהה מהמקובל בשוק, וזאת בניגוד לקבוע בחוק בנק ישראל החדש.

הנגיד היוצא, סטנלי פישר, צילום: אוראל כהן הנגיד היוצא, סטנלי פישר | צילום: אוראל כהן הנגיד היוצא, סטנלי פישר, צילום: אוראל כהן

והבנק ממשיך לשלם את הריבית הגבוהה. בשנתיים האחרונות, כשהריבית היתה גבוהה בהרבה מהריבית כיום וריבית הפריים הגיעה לרמה של 4.75%, שילם בנק ישראל לממשלה תשלומי ריבית גבוהים במיוחד. בשנה שעברה שילם הבנק לממשלה תשלומי ריבית עבור חשבונותיה בשקלים בסכום של כ־657 מיליון שקל, וב־2011 הסתכמו תשלומי הריבית שלו לממשלה בכ־690 מיליון שקל נוספים.

ממשרד האוצר ומבנק ישראל נמסר בתגובה כי לפני כמה חודשים הוקם צוות בכיר משותף לבנק ולאוצר אשר נפגש באופן תדיר לבחינת הנושא ולהסדרתו.

תגיות