אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוני אלרואי גילח 95% מהחוב ויגזור קופון של 10 מיליון שקל

רוני אלרואי גילח 95% מהחוב ויגזור קופון של 10 מיליון שקל

אלרואי הצליח לחלץ מקמן הקורסת, שבשליטתו, את מנדלסון שהיתה משועבדת לחוב בנקאי. כעת עומדת מנדלסון לפני הנפקה לפי שווי כפול משווי המניות שבידי אלרואי, ולנושים נותרו רק פירורים. מנפלאות תעשיית הסדרי החוב

11.07.2013, 06:59 | גולן חזני

קריסתה של קבוצת ההשקעות הממונפת - קמן - שהקים רוני אלרואי, חתנו של יצחק תשובה, צפויה להסב לנושים שלה, שכבר מחקו חלק מהחובות, הפסד מצרפי של יותר מרבע מיליארד שקל. אבל בניגוד להפסדי העתק של הבנקים ומחזיקי האג"ח, אלרואי יכול לצחוק כל הדרך אל הבנק ולגזור קופון בשווי של כ־10 מיליון שקל מהנפקתה הצפויה של מנדלסון, שהיתה עד לאחרונה המרכיב המרכזי בתיק ההשקעות של קמן.

קראו עוד בכלכליסט

מנדלסון נחשבת לחברה המובילה בישראל בתחום אספקת צנרת ואביזרים נלווים. בימים אלה מקיימת החברה רוד שואו לקראת הנפקת מניות ראשונה (IPO) בבורסה של תל אביב. את ההנפקה מובילה חברת החיתום פועלים אי.בי.אי, והיא צפויה לשקף שווי של כ־180 מיליון שקל למנדלסון לפני הכסף. ההנפקה צפויה לצאת לפועל חודשים בודדים בלבד לאחר שינויים מפליגים בהרכב בעלי המניות שלה. במאי 2012 רכשה קרן ההשקעות רונקו, בבעלות רון פאינרו וקובי שלום 52.4%, ממניות מנדלסון מידי קמן תמורת כ־73 מיליון שקל, עסקה ששיקפה למנדלסון שווי חברה של 140 מיליון שקל. בינואר השנה ביקש אלרואי לרכוש באופן פרטי מקמן 48% ממניות מנדלסון שנותרו בידיה תמורת כ־39 מיליון שקל, עסקה ששיקפה למנדלסון שווי של כ־90 מיליון שקל בלבד.

רוני אלרואי רוני אלרואי רוני אלרואי

על המניות רבץ חוב של כ־83 מיליון שקל לבנקים לאומי (80%) ומזרחי טפחות (20%). במסגרת הסכם בין הצדדים הסכימו הבנקים למחוק חוב כולל של כ־44 מיליון שקל, ולהעביר את המניות לחברה ייעודית שייסד אלרואי באותה תקופה. עסקת מכירת מניות מנדלסון לאלרואי לפי שווי שנחשב אטרקטיבי במיוחד לקונה, הוסברה בין היתר במצוקה הפיננסית שבה שרויה קבוצת קמן.

אלרואי שולף שפן נוסף

אלא שעוד לפני שרכש את המניות, הצליח אלרואי לגבש קבוצת משקיעים - רונקו עצמה וקבוצת נץ הבורסאית - שלקחו על עצמן את מרבית ההשקעה ורכשו ביחד 32% ממניות מנדלסון בעסקה ששיקפה שווי של 100 מיליון שקל למנדלסון, ואלרואי כבר יכול היה לרשום "רווח על הנייר". אבל עד להשלמה הסופית של העסקה, אלרואי שלף עוד שפן מהכובע, והשותפות של רונקו ונץ רכשה את כל חבילת המניות של מנדלסון. לאלרואי נותרה אופציה לרכישת 24% מהמניות שנמכרו (כ־11.5% ממניות מנדלסון בשרשור), בתמורה לעלות ההשקעה. ההנפקה הצפויה של מנדלסון צפויה לשקף הצפת ערך משמעותית לרוכשים, ולייצר לאלרואי רווח של כ־20–10 מיליון שקל, זאת לעומת ההפסד של נושי קמן - ובראשם לאומי ומזרחי שנותרו עם חוב של כ־110 מיליון שקל - שלא השכילו למקסם את ערך המניות שמשועבדות להם. בדו"חות 2012 שפרסמה קמן בשבוע שעבר נאמר כי סיבוב הפרסה שביצע אלרואי על מניות מנדלסון הפתיעה אותה ואת בעל התפקיד שלה מטעם בית המשפט, עו"ד ארז חבר.

"מדובר תרגיל מסריח"

במקביל, מגבש אלרואי בימים אלה הסדר נושים כולל לקמן, שיכלול הזרמת 12 מיליון שקל לחברה כנגד תשלום מלא ליתר הנושים (דיסקונט, הפועלים, שמרוק, אלקוואה ומחזיקי האג"ח) שהיקף החוב המצרפי כלפיהם מוערך ב־160 מיליון שקל, הסדר— תספורת של 95% מהחוב. מחזיקי האג"ח (ג') של קמן, שלהם חייבת החברה כ־65 מיליון שקל, כינו את ההסדר המוצע "תרגיל מסריח" של אלרואי, ובכוונתם ללכת במסלול של תביעות. ל"כלכליסט" נודע כי היום אמורה להתקיים אסיפת מחזיקים, שבמהלכה יובא לאישורם מינויו של עו"ד אופיר נאור לתפקיד חוקר.

לטענת מחזיקי האג"ח, אלרואי הציע בסוף 2012 להעביר להם כ־15 מיליון שקל - תספורת של 80% על החוב - תמורת רכישת האג"ח ופטור מתביעות. ההסדר היה כפוף, בין היתר, להסכמות הנושים האחרים. אלרואי ונציגו, עו"ד צורי לביא, נתנו למחזיקים להבין, לדבריהם, כי אלה לא יסכלו את המהלך. לטענת המחזיקים, לביא אמר במהלך הדיונים כי הצעה זו משקפת את מה שאלרואי יכול "להביא מהבית" - טענה תמוהה במקצת על רקע ניסיונו של אלרואי לרכוש במקביל את מנדלסון תמורת כ־40 מיליון שקל והצפת הערך הצפויה לו במקרה של הנפקת החברה.

הבנקים התחננו לאלרואי

מקורבים לאלרואי טוענים כי הבנקים היו אלה שהתחננו בפניו לרכוש את מניות המיעוט במנדלסון, אחרי שכל ניסיונותיהם למצוא להן קונה נכשלו. לטענת המקורבים, את רכישת המניות מימנה עבור לנץ בונדס קרן אוריגו בריבית גבוהה, תמורת שעבוד כל המניות. "בידי אלרואי יישארו אחוזים בודדים והלוואה לחמש שנים, שאם לא יעמוד בה יצטרך לשלם במניות שבידו. גם אם המהלך יצליח, במקרה הטוב יישארו בידי אלרואי 7–8 מיליון שקל".

ההשקעות של קמן, שהוקמה על ידי אלרואי, התפזרו לתחומים רבים, ועד סוף 2007 ביצעה קמן עשרות רכישות של חברות במינוף גבוה, ולעתים בפרמיה גבוהה על מחירי השוק.

תגיות