אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל בפיצול אישיות צילום: שאטרסטוק

ישראל בפיצול אישיות

מצד אחד מדינת סטארט-אפ רווית הייטק וחדשנות ומצד שני מלאת כשלים, שחיתות ותשתיות גרועות. איזה צד ינצח?

12.07.2013, 09:03 | שלמה מי-טל
אם ניתן לומר כי מדינות סובלות ממחלות נפש, אזי לישראל יש פיצול אישיות, שתי דמויות או יותר המתקיימות ולעיתים נאבקות בתוך דמות אחת. אין ספק שלישראל שתי דמויות. האחת: מדינת סטארט-אפ רווית הייטק, קדמה, חדשנות ומודרניזציה, בה ניתן להמיס גידול סרטני במוח בעזרת גל חזק ומדוייק של אולטרה-סאונד. השנייה: ישראל של נמל אשדוד, של חברת החשמל, של משרד החינוך ושל עוד כהנה וכהנה כשלים ומכשולים, מה שמותיר את אזרחי ישראל נבוכים. הם אינם יודעים איזו ישראל יקבלו ברגע נתון. לעתים ישראל היא "ד"ר ג'קיל", נפלא, נבון ויעיל. וברגע אחר, ישראל היא "מיסטר הייד". נוראית, מרשעת ומרגיזה.

בכל קיץ, ביה"ס לניהול אינסיאד (INSEAD) הנמצא בפונטנבלו, ליד פריז, מפרסם דירוג של 142 מדינות העולם על פי מידת החדשנות שלהן. דירוג זה הוא ממוצע משוקלל של כ-90 מהשתנים שונים, המשקפים היבטים שונים של חדשנות. בדו"ח החדש שיצא זה עתה, ישראל מדורגת במקום ה-14 בעולם, באופן כללי, ובמקום ה-9 המכובד במשתנה "תפוקות של חדשנות".

מתחם תעשיות ההייטק בחיפה. ישראל במקום ה-14 במדד החדשנות, צילום: אלעד גרשגורן מתחם תעשיות ההייטק בחיפה. ישראל במקום ה-14 במדד החדשנות | צילום: אלעד גרשגורן מתחם תעשיות ההייטק בחיפה. ישראל במקום ה-14 במדד החדשנות, צילום: אלעד גרשגורן

זוהי בשורה טובה. אכן מדינת הסטארט-אפ של ישראל היא חדשנית ויש לברך על העובדה שהיא מדורגת ראשונה בעולם בהוצאת מחקר ופיתוח (כאחוז מהתמ"ג), שלישית בעולם ב-"העלאות סרטי ווידיו ל-יו-טיוב (יחסית לגודל האוכלוסיה), רביעית בעולם בערכים ב-ויקיפדיה (יחסית לגודל האוכלוסיה), וכד"ר ג'קיל היא מתפקדת מצוין.

ובאותה נשימה מגיחה לה גם ישראל הרעה. כי ישראל מדורגת במקום ה-93 בעולם בהשקעת הון (כאחוז מתמ"ג), ויש לזה השלכות נרחבות לעתיד. המשמעות היא שבעוד מספר שנים, תשתיות ישראל יהיו מיושנות, כמו אלו שבארה"ב, דבר אשר יפגע בתחרותיות הגלובלית. גם בשחיתות ישראל מוקמת אי שם מאחור. על פי ה- Transparency International ישראל מדורגת במקום ה-39 בעולם ב-"נקיון משחיתות", ומפגרת אחרי מדינות מודרניות כמו בוטסוואנה שממוקמת במקום ה-30. מדאיג במיוחד שהיא מדורגת במקום ה-66 ב-"אינטנסיביות של תחרות במשק המקומי".

כל אלו כאמור, משקפים את ישראל "מיסטר הייד". למעשה, הנובלה של רוברט לואי סטיבנסון מסתיימת באופן פסימי. ד"ר ג'קיל הטוב כותב ביומנו שלצערו מיסטר הייד המרושע ניצח. ואם משליכים את הסיפור להיסטוריה, מדינות בהן יש שתי אישיויות נוגדות (מתקדמת ומפגרת), לא מחזיקות מעמד לאורך זמן. במוקדם או במאוחר, אחת משתי האישיויות גוברת.

אין זה משימה בלתי אפשרית לרתום את ד"ר ג'קיל (עם החדשנות וההיי-טק), לדרבן את מיסטר הייד המסורבל להשתפר ולהתייעל. שכן, עד כה, ההיי-טק הישראל פעל בישראל כאי בודד כמעט. כאילו היה מדינה בתוך מדינה, מבלי להתייחס לסקטורים הפחות חדשניים. ובנקודת הזמן הנוכחית, הגיע העת להתמודד עם מיסטר הייד. דו"ח החדשנות של INSEAD מסביר מדוע: "ישראל ממתגת את עצמה כמדינת ה-סטארט-אפ, אולם, צירי הזנקים הולכים וממוקמים במקומות חדשים, כולל אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית", כך אם לא נמגר את מיסטר הייד, הוא ימגר אותנו.

הכותב הוא עמית מחקר בכיר, במוסד שמואל נאמן.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
אין כאן משהו חדש שלא ידענו כל השנים
צריך רק להסתכל מסביב ולראות שבמזרח התיכון קיימות כ 20 מדינות ערביות לא מתפקדות. מעט צפונה ומערבה יש כ 20 מדינות מתוקנות.. שעם כל חסרונותיהן. הן עדיין המובילות בכל תחום שנבדוק. הן כמובן לא מושלמות אבל מה לעשות..הכי טובות שיש. בישראל יש חצי מזה..וחצי מזה.. אז איך חשבנו שלא ייוצר גאן פיצול אישיות. מדובר על שתי אוכלוסיות עם ערכים וסטנדרטים מאוד שונים. שבת שלום
הפיצול הוא בין מזרח למערב  |  13.07.13
לכל התגובות