אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הביטחון יבחן אם ניתן לחשוף את זהותם של סוחרי נשק ישראלים צילום: יריב כץ

משרד הביטחון יבחן אם ניתן לחשוף את זהותם של סוחרי נשק ישראלים

בעקבות עתירה בנושא הורה בית המשפט למדינה לבדוק אם ניתן לחשוף את שמותיהם של אנשים וחברות העוסקים ביצוא נשק וידע ביטחוני. לפי משרד הביטחון, במאגר היצוא הביטחוני רשומות 1,006 חברות

17.07.2013, 08:12 | תומר גנון וזוהר שחר לוי

משרד הביטחון יבחן אפשרות לפרסם מידע חלקי ממרשם היצוא הביטחוני. כך החליט שלשום שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב עודד מודריק במסגרת עתירה לחשוף את שמות האנשים והחברות הרשומים במאגר וכן את רישיונות השיווק והיצוא הביטחוני שהנפיק המשרד. את העתירה הגיש עו"ד איתי מק בטענה שעל המדינה לפרסם מידע מהמאגר על פי חוק חופש המידע.

"ישראל היא מעצמה עולמית בתחום היצוא הביטחוני ובפרט בתחום הסחר בנשק", טען בעתירה מק, המגדיר את עצמו כפעיל זכויות אדם בנושא הגברת השקיפות של סחר בנשק והפיקוח עליו. "אחד המשאבים הבולטים של ישראל הוא הניסיון הביטחוני שנרכש בעקבות המלחמות הרבות והמצב הביטחוני. היצוא הביטחוני הוא למעשה פריטה של הניסיון הביטחוני העקוב מדם של ישראל ואזרחיה לרווחים כספיים. לאזרחים יש זכות לומר את דעתם בנוגע לאופן חלוקת משאב זה".

פיתוח ישראלי, צילום: אגף הדוברות משרד הביטחון פיתוח ישראלי | צילום: אגף הדוברות משרד הביטחון פיתוח ישראלי, צילום: אגף הדוברות משרד הביטחון

לטענת עו"ד מק, "ישראל כשלה ומעלה באמון הציבור - היא אישרה בעבר יצוא ביטחוני למדינות המוקצות על הקהילה הבינלאומית", הוא טוען. "יש אנשי צבא ומשרד הביטחון שעשו מעבר חד מהשירות הציבורי לניהול עסקים בתחום היצוא הביטחוני והסחר בנשק".

בתגובה לעתירה טענה המדינה כי "לא ניתן לחשוף את המידע מטעמים מובהקים של שמירה על ביטחון המדינה ועל יחסי החוץ שלה. באשר לשמות האנשים במרשם, הרי שחשיפתם עלולה לשים אותם ואת עיסוקם במוקד התעניינותם של גורמים עוינים וכך לסכן את ביטחונם האישי ואת ביטחון המדינה. באשר לחשיפת הרישיונות, אלה כוללים מידע מסווג אשר אין לחשפו מטעמים של ביטחון המדינה ויחסי החוץ שלה".

המדינה הוסיפה פירוט על היקף הפעילות בתחום היצוא הביטחוני. לפי הנתונים שהוצגו לבית המשפט, נכון לסוף 2012 המרשם הביטחוני כולל 6,784 איש, ו־312 מהם עוסקים עצמאית ביצוא ביטחוני. נוסף על כך כתבה המדינה כי המרשם כולל כ־1,006 חברות. עוד נכתב בתגובה כי מספר רישיונות השיווק שנתן אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י) היה כ־19 אלף, ומספר רישיונות היצוא 8,716. לטענת המדינה, "רובם המכריע של הרישיונות כולל פרטים מסווגים מסוג זה או אחר".

בדיון שנערך שלשום בבית המשפט הוסיפה נציגת המדינה, עו"ד לירון חלד־רון, סגנית בכירה של פרקליטת מחוז תל אביב: "אני יכולה לומר בלב שלם שמדובר בשמירה על אינטרסים ביטחוניים ועל חיי אדם. אם זה לא התיק שבו יחול סייג על פרסום מידע, אני לא יודעת איזה כן".

השופט מודריק החליט לא לקבל את טענת משרד הביטחון באופן גורף. "אני מורה לקיים בדיקה חוזרת של הנושאים הבאים: האם ניתן לפרסם מי מתוך רשימת אלפי האישים עוסקים בתחום היצוא והשיווק הביטחוני? האם ניתן פרסם מי ברשימת המדינות או גורמי היעד שהיצוא והשיווק מבוצעים כלפיהם? והאם בכלל הרישיונות יש רישיון אחד או יותר שניתן לפרסם את תוכנו?". לדברי השופט מודריק, אם לאחר הבדיקות יגיע משרד הביטחון למסקנה שניתן לפרסם פרט מן הפרטים הכלולים בשלוש הבדיקות הללו, ישקול המשרד אם יש צורך לפנות אל הגורמים שזהותם תתפרסם כדי לקבל את תגובתם.

עו"ד מק הודיע לבית המשפט שאם לאחר הבדיקות הוא יקבל תוצרים מסוימים, אפילו זעומים בהיקפם, הוא יסכים למחוק את העתירה".

תגיות