אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים רצו להשקיע בקרן מדדית, וקיבלו קרן אקסטרים על ת"א 100 צילום: shutterstock

המשקיעים רצו להשקיע בקרן מדדית, וקיבלו קרן אקסטרים על ת"א 100

החוק בישראל מאפשר למנהלי קרנות הנאמנות לשנות מדיניות לקרנות שהם מנהלים אחת לשנה. כך, מי שרצה להשקיע בקרן ממונפת על מניות מצא את עצמו עם אג"ח, ומשקיעים שחיפשו השקעה בת"א 25 מצאו את עצמם עם חשיפה לאג"ח מדינה

18.07.2013, 08:02 | ענבל פולק

שינוי מדיניות בקרנות נאמנות הוא תופעה שאינה מקובלת בשווקים הפיננסיים המפותחים. על אף זאת, הוא תופעה שכיחה בשוק ההון הישראלי מתחת לאפי המשקיעים. רשות ניירות ערך הציעה לערוך שינוי בחוק ולא לאפשר למנהלי הקרנות לערוך שינויי מדיניות, להוציא חריג אחד שהוא שינוי מדיניות שנעשה בעקבות שינוי רגולטורי של סיווג הקרנות. התיקון לחוק טרם התקבל והתופעה כאמור נמשכת.

במחצית הראשונה של השנה נערכו 56 שינויים מהותיים שהובילו אחריהם לשינויים בסיווג הקרן. גם בתקופה המקבילה אשתקד היה מספר השינויים לא מבוטל - 68. את 2012 סגר השוק המקומי עם לא פחות מ־180 שינויים מהותיים במדיניות ההשקעות בקרנות. ישנן כמה סיבות עיקריות לשינויי המדיניות בקרנות.

1. קרן קטנה לא משתלמת ויקרה

קרן שפעלה במדיניות מסוימת אך לא הצליחה לצבור מספיק נכסים - בממוצע פחות מ־5 מיליון שקל. לא רק שהיא אינה משתלמת עבור המנהל, אחזקה של מספר מועט של נכסים הופכת את הקרן ליקרה עבור המשקיעים: המשקיעים בקרן קטנה נאלצים לשלם עמלות מינימום, הגבוהות מהעמלות האמורות אילו הקרן היתה מנהלת היקף נכסים רב.

2. שינויי אופנה לצורכי המשקיעים

כאשר לחברת ניהול קרנות חסרה קרן שעונה על צורך תקופתי מסויים וכל הקרנות הקיימות העונות על הצורך התקופתי מצליחות לצבור כספים רבים, לא פעם תשנה חברת הניהול את מדיניות של קרן שאינה מצליחה לצבור כספים למדיניות המועדפת באותה תקופה.

השנה, לדוגמה, בעקבות כניסת הפטור מדמי משמרת והפטור ממס לקרנות הכספיות החלו יועצים מהמערכת הבנקאית להפנות מיליארדי שקלים לקרנות אלה. לעומת זאת, בשנים קודמות היתה העדפה של היועצים בבנקים לקרנות המק"מ. בעקבות שינויי טעמים אלו מנהלים שלא היתה להם קרן כספית ערכו שינויי מדיניות לקרן המק"מ והפכו אותה לקרן כספית.

3. צרות השוק מיזוגים בין חברות

בעקבות מיזוגי חברות ניהול קרנות (כמו, למשל, המיזוג בין מיטב ודש ובין הראל פיננסים וכלל פיננסים) נוצר כפל קרנות בעלות מדיניות השקעה דומה, ולעתים אף זהה לגמרי. בנוסף על מיזוגן של קרנות זהות, גופים רבים שעברו תהליך מיזוג עורכים שינויי מדיניות בהתאם לצרכים וליכולות הצוות החדש.

4. מחיקת תשואות משנים את ההיסטוריה

כפי שהחוק קיים היום, יכול מנהל לערוך שינוי מדיניות לקרן שביצועיה במהלך השנה שחלפה היו נמוכים ומתחת לממוצע הקרנות המקבילות. בעקבות שינוי מדיניות לא מתפרסמות עוד התשואות של הקרן בעבר, והקרן ממשיכה לפעול תחת מדיניות השקעות חדשה והביצועים הגרועים נמחקים.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock
הסיכון בשינויי המדיניות הוא בכך שלעתים נעשים שינויים כה גדולים שהם משנים לחלוטין את אופי הקרן, רמת הסיכון שלה, התנודתיות והביצועים העתידיים. שינויים מסוג זה משנים לחלוטין את האופן שבו תנוהל הקרן מיום השינוי והלאה. כמובן שרמת הסיכון של תיק ההשקעות של המשקיע שבחר בקרן אג"ח שהפכה לקרן ממונפת גבוהה יותר מרמת הסיכון שאותה בחר מלכתחילה.

וההפך, משקיע שבחר להיחשף למניות באמצעות קרן וזו משנה מדיניות והופכת לקרן אג"ח מדינה, תיקו משתנה לתיק עם רמת סיכון נמוכה משרצה מלכתחילה. משקיעים רבים אינם עוקבים באופן תדיר אחר תיק ההשקעות שלהם, וגם אם הם עוקבים, הם עשויים שלא להבין את מהות השינוי המדווח. מערכות הייעוץ של הבנקים המקומיים, גם אם מתריעות בפני היועץ על שינוי מדיניות, אינן מחייבות אותו לפנות ללקוח או לערוך שינוי בתיק בעקבות השינוי במדיניות קרן זו או אחרת.

בין החברות שלפחות 15 קרנות שבניהולן שינו מדיניות ב־12 החודשים האחרונים ניתן למצוא חברות כגון פסגות (ששינתה מדיניות ללא פחות מ־24 קרנות שבניהולה מתוך 140 הקיימות אצלה), הראל פיננסים (23 מ־194), מנורה מבטחים (16 מתוך 71) ואקסלנס (15 מ־100).

מבין חברות אלה, חברת ניהול הקרנות של הראל פיננסים עברה בתקופה הנבחנת תהליך של מיזוג עם חברת ניהול הקרנות של כלל, ועל כן מנהלת, נכון להיום, מספר רב של קרנות. שינויי המדיניות במקרה של הראל פיננסים הוא לאור אילוץ: היווצרותן של כפל קרנות בעלות מדיניות השקעה דומה, ויש לעקוב ולבחון האם נמשכים שינויי מדיניות רבים. האם זו תופעה או מקרה חד־פעמי.

משקיע שבוחר לחשוף את תיק ההשקעות שלו לקרנות נאמנות, עבודתו אינה תמה עם בחירת הקרנות. חשוב להמשיך ולבחון את הקרנות שנבחרו, כדי לא להיות מופתעים כשמדיניותן משתנתה. אם קרן שבה השקעתם ערכה שינוי, יש לנסות ולהבין את מהות וגודל השינוי כי לעתים הוא עשוי להיות בעל השפעה ניכרת על תיק ההשקעות כולו. כאן המקום גם לשוב ולקרוא לרשות ני"ע להשלים את החקיקה ולמנוע המשך תופעה שלאורך שנים פוגעת במשקיעים ופוגעת לא פחות במוניטין ענף הקרנות כולו.

השורה התחתונה: על משקיע שבוחר לחשוף את תיק ההשקעות שלו לקרנות נאמנות, להקפיד להמשיך לבחון את הקרנות שנבחרו כדי לא להיות מופתע במקרה שמדיניותן משתנה.

ענבל פולק, אנליסטית הקרנות של UBS Wealth Management ישראל

תגיות