אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דטרויט מציגה: פשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריה של ארה"ב צילום: בלומברג

דטרויט מציגה: פשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריה של ארה"ב

העיר שנחשבה לסמל תעשיית הרכב האמריקאית נקלעה לחוב בסך 18.5 מיליארד דולר; "דטרויט פשוט לא מסוגלת לגייס די הכנסות כדי לעמוד בהתחייבויותיה"

19.07.2013, 09:01 | סוכנויות הידיעות

העיר דטרויט בארה"ב הגישה אתמול (ה') בקשה לפשיטת רגל. זוהי הבקשה הגדולה ביותר לפשיטת רגל שמגישה רשות עירונית בהיסטוריה של המדינה.

 דטרויט. בקשה חסרת תקדים, צילום: טלי שמיר דטרויט. בקשה חסרת תקדים | צילום: טלי שמיר  דטרויט. בקשה חסרת תקדים, צילום: טלי שמיר

בקשה זו מסמנת שפל חדש לעיר שנחשבה בעבר ערש תעשיית המכוניות האמריקאית ומכינה את הבמה למאבק משפטי יקר עם נושיה.

קראו עוד בכלכליסט

אם תאושר הבקשה על-ידי שופט פדראלי, אלפי נושיה של דטרויט ייאלצו לקיים משא ומתן עם מנהל החירום של העיר, קווין אור, או לחלופין להסדיר את חובה המוערך ב-18.5 מיליארד דולר. חוב זה הביא את העיר הגדולה במדינת מישיגן לעצירה כמעט מוחלטת בפעילות, וגורל הפנסיות של גמלאי העיר ושל ביטוחי הבריאות של אלפי עובדי ציבור תלוי על בלימה.

המשקיעים, שצפו כי דטרויט תגיש בקשה זו. מחירי אגרות החוב של העיר נפלו לשפל והתשואות זינקו לרמות שיא: איגרת החוב לפידיון בשנת 2035 נסחרה באמצע החודש שעבר במחיר 38.5 דולר ובתשואה של 16%, וזאת לעומת 76 דולר ו-8.39% באמצע מאי.

מושל מישיגן, ריק סניידר, אמר שאישר את הבקשה של אור. לדבריו, "דטרויט פשוט לא מסוגלת לגייס די הכנסות כדי לעמוד בהתחייבויותיה והמצב רק יחמיר אם היא לא תגיש בקשה לפשיטת רגל. בואו נעצור את ההידרדרות. בואו נגיע ליציבות. בואו נעלה על המסלול הנכון".

דוברת מטעם הבית הלבן אמרה שהנשיא ברק אובמה וצוותו הבכיר עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות בדטרויט. "מנהיגיה של מישיגן בשטח ונושיה של העיר מבינים כי עליהם למצוא פתרון לאתגר הפיננסי הגדול של דטרויט, ואנו נותרים מחוייבים לשותפות החזקה שלנו עם העיר", אמרה הדוברת, איימי ברונדג.

דטרויט הפכה סמל לשקיעה

כאמור, בעבר היוותה דטרויט סמל לעוצמת התעשייה האמריקאית, אולם כיום הפך שמה לשם נרדף לשקיעה, להתפוררות ולפשע. אוכלוסייתה של העיר צנחה ל-700 אלף בלבד מ-1.8 מיליון בשנות ה-50 של המאה ה-20 ובמהלך השנים פשתה השחיתות במסדרונות העירייה. הקיצוץ בהשקעות בתשתיות תאורה ובשירותי חירום הותירו את המשטרה בודדת במערכה בפשע הגואה בעיר.

שיעור הרצח בדטרויט הוא כיום הגבוה ביותר בארבעה עשורים; רק כשליש מהאמבולנסים של העיר היו בשימוש ברבעון הראשון של 2013 ובעיר ישנם כ-78 אלף בניינים נטושים "המהווים סכנה לציבור ומורידים את רמת החיים בעיר", ציין המושל במכתבו.

דטרויט נאבקת עיר במלחמה בשבוע שבו נפתחה תערוכת הרכב השנתית בדטרויט יצאה כתבת "מוסף כלכליסט" לבדוק אם עוד יש עתיד לעיר שהיתה סמל האימפריה הכלכלית האמריקאית. למרות ואולי בגלל קריסת העירייה, ובין כל אתרי החורבן, היא מצאה אין ספור יוזמות עסקיות ואמנותיות שעשויות להוכיח שבאמריקה כמו באמריקה, אפשר להמציא הכל מחדש טלי שמיר, דטרויט, 27 תגובותלכתבה המלאה

ג'נרל מוטורס, יצרנית המכוניות האמריקאית היחידה שמשרדיה הראשיים נותרו בדטרויט עצמה, הודיעה כי "החברה גאה לראות בדטרויט את ביתה. זהו יום שאנו ואחרים קיווינו שלא יגיע. אולם אנו מאמינים שהיום הזה יכול לסמן התחלה חדשה לעיר". יצרנית המכוניות פורד, היושבת בפרברי דטרויט, אמרה כי היא "אופטימית שראשי הממשל יצליחו לחזק את הקהילה".

אך אד מקניל, ראש צוות המשא ומתן מטעם 33 האיגודים של עובדי הציבור, אמר שהבקשה לפשיטת רגל "שוברת את האיגודים. כל העת טענתי שמדובר במאבקי כוח", אמר מקניל, "לא מדובר בתיקון המצב הפיננסי של העיר אלא במושל ובאג'נדה האישית שלו שבה הוא מבקש להשתלט על דטרויט".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
תשובה חלקית לאורן מ 5 ככה זה כשלא יודעים מה זה סוציאליזים מה זה קאפיטאליזים ועוד
על כל פנים כדי להבין למה הנפילה כדאי שתראה את הסרט של מייקל מור "רוג'ר ואני", שיצא לאקרנים בשנת 1989, היה סרט תיעודי שעסק במתרחש בעיירה פלינט שבמישיגן, לאחר שחברת ג'נרל מוטורס סגרה את מפעליה בעיירה ופתחה אותם במקסיקו. על כל פנים בטווח הארוך התרבות שייצרה את רוב השפע שאתה חוגג עליו היא תרבות שנתנה זכויות סוציאליות באו הגנבים והמעתיקים והמנצלים שלקחו את הפטנטים ובטווח הקצר הוזלו המוצרים ולכאורה אתה מקבל יותר בסוף היום הכל ייתקע! הגישה הסוציאליסטית של טדי רוזוולט ומאור יותר פרנקלין רוזוולט היא שהעמידה את אמריקה על הרגליים ומי שגרם למפולת האמריקאית היא הגישה המופקרת של הממשיכים שמכרו את התשתיות של אמריקה בגרושים לעולם! תוך כדי וויתור על מיסים! בעיה נוספת קשורה בהעדר הסכמים בין מדינות לעניין המיסוי ותוצאות התעשייה, שאינה משלמת על הנזקים; כלומר תהיה תקופת מעבר עד להעלמות המדינות הריבוניות כפי שאנו מכירים היום.
גיליוטינה  |  23.07.13
6.
הסיפור של דטרויט הוא הדגמה חיה לתוצאות הסוציאליזם.
למי שלא יודע, דטרויט הייתה אחד ממוקדי הכוח של המפלגה הדמוקרטית. בתור עירם של פועלי ייצור הרכב, קמו בעיר איגודים מקצועיים רבי עוצמה, אשר פעלו על מנת להשיג תנאים מופלגים לאנשיהם. ואכן במשך שנים להיות פועל ייצור היה מקצוע רווחי מאוד, קצת כמו להיות פועל נמל אצלנו. אולם אט אט חברות הרכב האמריקאיות התקשו להתמודד עם התחרות מצד הרכבים היפניים והאירופאים, עם אבן הריחיים של האיגודים המקצועיים קשורה מסביב לצווארם. חלקן נסגרו, חלקן החליפו בעלים, רבות נטשו את העיר בחיפוש אחר עובדים פחות מקושרים ופחות מפונקים. יחד עם האבטלה, החלה גם הנהירה של האוכלוסיה המבוססת אל מחוץ לעיר. מבנים רבים ננטשו באין דורש, ההזנחה והעזובה רק האיצו את תהליך ההימלטות מדטרויט. למעשה רק העניים ביותר נשארו בעיר. כעת אנחנו מגיעים לשלב הסופי של ההתפוררות, שכל כולה מעשה ידיה של המדיניות הסוציאליסטית, שרק רצתה להעניק לעובדים "תנאים", ובסופו של דבר העניקה להם חורבן.
אורן  |  19.07.13
לכל התגובות