הציבור ובעלי עניין מגישים עמדות לועדת אנדורן
בניירות העמדה המתייחסים לכשלים בהסדרי החוב, חלק מהגורמים הפנו את הזרקור כלפי הנאמנים וחלקם בחרו להצביע על בעלי השליטה
ועדת אנדורן לבחינת תהליכים להסדרי החוב בישראל, בראשותה של מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, החלה לקבל ניירות עמדה מגופים שונים במשק.
בין הגופים שעד כה הגישו ניירות עמדה לוועדה ניתן למנות את משרד עו"ד נאור־גרשט שמעורב בשורה של הסדרי חוב, וכן גופים חברתיים כמו "ישראל יקרה לנו". בשבוע הקרוב צפויים גופים מוסדיים ובעלי עניין נוספים להגיש את עמדתם.
במכתב העמדה של עו"ד אופיר נאור ועו"ד טלי שלו ממקדים השניים את הביקורת בתפקוד נאמני האג"ח, והאופן שבו הם תופסים את תפקידם.
בנאור־גרשט מסבירים בנייר העמדה כי חלק מהבעיה נובע מהעובדה כי החברה היא זו שממנה את הנאמן בעת ההנפקה. פרנסתו של הנאמן תלויה בחברה ובמוניטין שנוצר לו בשוק החברות הציבוריות, ובפרט במקרים של פירמידות אחזקה. לאור זאת, טוענים במשרד נאור־גרשט כי הנאמנים "בוחרים במובהק באסטרטגיה של 'שב ואל תעשה'. כך הנאמן אינו מתנגד למהלכים שעלולים לסכל את יכולת הפירעון של החברה, כגון חלוקת דיבידנדים בהיקפים עצומים, תשלום משכורות עתק, עסקאות בעלי שליטה שונות ומשונות ועוד".
אילן פלטו, יו"ר איגוד החברות הציבוריות, שצפוי גם הוא להציג את עמדתו בפני הוועדה, מציין כי "הבעיה העיקרית היום היא של ניגודי העניינים בין כל הנציגויות של הנושים, וחייבים למצוא פתרון מהיר יותר שיאפשר הגעה להסדר.
"אנחנו מציעים במקום כל הנאמנים, הנציגויות והמומחים המשקיפים למיניהם - שבית המשפט ימנה 'סופר־נאמן' (SUPER) בעל סמכויות שיחליף את 'בעלי התפקידים' הרבים מדי המעורבים בתהליך. בגופים החברתיים - ישראל יקרה לנו והתנועה למען איכות השלטון, מצביעים על כשלים הנוגעים לבעל השליטה.
ב"ישראל יקרה לנו" מציינים כי "הבעיה העיקרית בשוק ההון הישראלי הנה בעיה של 'סכנה מוסרית' (Moral Hazard), מצב שבו קבוצה קטנה נוטה לקחת סיכונים בידיעה כי העלויות שלה, במקרה של הפסד, יוטלו על הציבור". התנועה מציינת כי יש לבצע שימוש נרחב יותר בהרמת מסך שבין הטייקונים נוטלי החוב לבין החברות בבעלותם.
4 תגובות לכתיבת תגובה