אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה אישרה פה אחד ההצעה לרפורמה בתכנון ובבנייה; נתניהו: "זה יביא לירידת מחירים" צילום: קובי גדעון, לע"מ

הממשלה אישרה פה אחד ההצעה לרפורמה בתכנון ובבנייה; נתניהו: "זה יביא לירידת מחירים"

במסגרת הרפורמה, יבוטל הצורך בבקשות היתרים לביצוע של שינויי בנייה מסויימים, יאושר הליך רישוי מקוצר לתוספות בנייה של עד 25 מ"ר ויהיו שלושה מסלולים בתחום התכנון

21.07.2013, 13:06 | עינת פז-פרנקל

הממשלה אישרה היום (א') פה אחד היום הצעת שר הפנים גדעון סער לרפורמה בתכנון ובבנייה. תזכיר החוק יובא בהמשך היום לאישור ועדת שרים לחקיקה וצפוי לעלות השבוע לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.  

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת החוק, המכונה "רפורמת הפרגולות", יבוטל הצורך בבקשות היתרים לביצוע של שינויי בנייה כגון פרגולה, גידור ומחסנים; יאושר הליך רישוי מקוצר לתוספות בנייה של עד 25 מ"ר כגון סגירת מרפסת; הרישוי יופרט ויוקמו "מכוני רישוי" לשירות האזרח, שירכזו את האישורים ממשרדי הממשלה השונים כגון המשרד להגנת הסביבה ופיקוד העורף; וייקבע לוח זמנים לאישור תוכניות.

בתחום הרישוי יהיו שלושה מסלולים: מסלול של פטור מהיתר, הליך מקוצר והליך רגיל. פטור מהיתר יינתן לשינויי בנייה דוגמת פרגולה; הליך רישוי מקוצר של 45 יום יצריך הודעה לרשות המקומית בלבד לסגירת מרפסת, הוספת מעלית והרחבות של עד 25 מ"ר. להיתר בנייה לקונסטרוקציה חדשה יידרשו עד 90 יום.

בתחום התכנון, מעניקה הרפורמה של סער סמכויות חדשות לוועדות התכנון המקומיות, בעיקר לתוכניות מצומצמות, לניהול שטחי ציבור ולהוספת זכויות בנייה. מדובר בעיקר בהורדה של עומס מוועדות התכנון המחוזיות, כאשר הרפורמה המוצעת תעביר לסמכות הוועדות המקומיות תוכניות מתאר קטנות לעד 20 יחידות דיור, המהוות כיום 76% מהיקף העבודה של הוועדות המחוזיות.

בנייה בת"א (ארכיון), צילום: ענר גרין בנייה בת"א (ארכיון) | צילום: ענר גרין בנייה בת"א (ארכיון), צילום: ענר גרין

"רפורמת הפרגולות" אף מציעה פרקי זמן מרביים לאישור תוכניות בנייה: בוועדות המקומיות עד 12 חודשים; לאישור תוכניות בסמכות הוועדה המחוזית יוקצבו 18 חודשים; תוכניות מתאר מחוזיות יצטרכו להיות מאושרות בתוך שנה; ותוכניות מתאר ארציות בתוך שנתיים. כיום, עומד משך אישור תוכניות בוועדות המחוזיות על שלוש שנים וחצי בממוצע.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בפתח ישיבת הממשלה: "אנחנו מביאים להחלטה רפורמה בתכנון ובבנייה, אנחנו רוצים לפשט את התהליכים האלה, לקצץ בביורוקרטיה, ולקצר לוחות זמנים. אני חושב שחשוב מאוד להעביר את זה, משום שזו אחת מהדרכים המרכזיות להפחית את מחירי הדיור במדינת ישראל, או לפחות ליצור מגמה הפוכה למגמת ההתייקרות. והדבר הזה הוא חיוני, ואני מצפה לראות את יישומה של הרפורמה הזאת בהקדם".

שר הפנים, גדעון סער, אמר עם אישור הרפורמה בממשלה: "זהו צעד ראשון חשוב בשינוי פני מערכת התכנון והבנייה במדינה. הרפורמה נועדה להקל על אזרחי ישראל ולהפחית את הבירוקרטיה והריכוזיות במערכת התכנון. ברפורמה יש דגש על הסרת חסמים, קיצור לוחות זמנים, צמצום הבירוקרטיה והפחתת הריכוזיות. "הורדת העומס מעבודת הוועדות המחוזיות תאפשר להן לעסוק בתכניות משמעותיות שיש להן השפעה גדולה על היכולת לייצר מלאי תכנוני של יחידות דיור. ליצירת מלאי תכנוני משמעותי של יחידות דיור יש השפעה בכיוון של ירידת מחירי דיור".

נזכיר כי, בסוף השבוע האחרון שיגר אל שרי הממשלה המטה לתכנון אחראי, הכולל 30 ארגוני סביבה וחברה, שורה של תיקונים שיש לבצע בהצעת החוק "על מנת למנוע פגיעה אנושה בסביבה ופגיעה חמורה בהליכי התכנון בישראל".

הארגונים מתנגדים בעיקר להרחבת סמכויותיהן של הוועדות המקומיות. לטענת המטה, הוועדות המקומיות, המורכבות מחברי מועצות ברשויות המקומיות, אינן מוכשרות דיין כדי לעמוד באחריות הנוספת שתוטל עליהן. לאור מקרי השחיתות שנחקרים בימים אלה בכמה רשויות מקומיות, הארגונים חוששים שלחצים מצד אינטרסנטים בתחום הבנייה עלולים להוביל להחלטות תכנון ובינוי שתפגענה באיכות החיים ובמשאבי הטבע.

במשרד הפנים הגיבו לטענות ואמרו כי "הרפורמה נועדה לתת מענה לחסמים במערכת התכנון. העברת הסמכויות לוועדות המקומיות נועדה להפחית את הריכוזיות במערכת התכנון, לשחרר את צוואר הבקבוק ולאפשר לוועדות המחוזיות לעסוק בתכניות משמעותיות שיש להן השפעה גדולה על יצירת מלאי תכנוני של יחידות דיור, שייתן מענה לביקושים בישראל. חלק בלתי נפרד מהמהלך כולל הקמת מנגנונים שיבטיחו שקיפות בעבודת הוועדות המקומיות ומכוני הרישוי ישפרו את השירות לאזרח".

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
קיצור בירוקרטיה תהליך מבורך אך לא מספיק
האם ידעתם ש50% ויותר זה מחיר הקרקע (של המדינה) והמיסים? אז קיצרו הבירוקרטיה שזה תהליך מבורך אבל עדיין 50% ומעלה הולך למדינה. ולכן אולי המחיר ירד באחוזים בודדים אם בכלל. כלומר עושים פה עלינו ספין שהממשלה עושה טוב לאזרח ובעצם לא עושה שום דבר ונמשיך לשלם מחירי טירות בשביל דירת 3 חדרים. זה מב שקורה בכל מונופול ולמדינה יש מונופול על הקרקעות ועל המיסים המוטלים עלינו. אולי רשות להגבלים תחקור את הנושא. הגיע הזמן שהקרקע שזהו משאב לאומי יגיע אלינו האזרחים במחירים סבירים
גדי  |  21.07.13
לכל התגובות