אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה וידמן ואלדד פרשר לא יצטרכו להזיע בשביל הבונוס צילום: עמית שעל

משה וידמן ואלדד פרשר לא יצטרכו להזיע בשביל הבונוס

מדיניות התגמול של הבנק מתנה קבלת מענקים בעמידה במדדים קשיחים, אך מבט מעמיק מגלה שרק צניחה בתוצאות תמנע מהיו"ר והמנכ"ל המיועד מלשלשל לכיסם מענק נאה

23.07.2013, 08:18 | שניר הנדלר

מזרחי טפחות הציג אתמול את מדיניות התגמול החדשה של הבנק, התואמת את תיקון 20 לחוק החברות, ולפיה הבונוס במזומן שיינתן לבכירים יהיה תלוי ביעדים מדידים וקשיחים. אך אם לשפוט את יעדי המינימום שנקבעו ליו"ר משה וידמן, למנכ"ל המיועד אלדד פרשר וליתר נושאי המשרה בבנק, נראה כי רק דרמה מיוחדת תמנע מהבכירים לקבל בסוף השנה בונוס מפנק במיוחד.

קראו עוד בכלכליסט

מזרחי טפחות הוא הבנק הראשון שמפרסם מדיניות תגמול לבכירים בהתאם לתיקון 20. על פי המדיניות שמבקש הבנק מבעלי המניות לאשר, חבילת התגמול תכלול שכר חודשי ותגמול משתנה מותנה ביצועים שיכלול מענק כספי ותגמול הוני לטווח ארוך. הבנק גם קובע כי המרכיב הקבוע של היו"ר יהיה לפחות 40% מחבילת השכר, ואילו מרכיב זה בחבילת השכר של המנכ"ל ונושאי המשרה האחרים לא יפחת מ־37%. המענק שלו יהיה זכאי היו"ר יכול להגיע עד ל־100% מהרכיב המשתנה ואילו זה של המנכ"ל יכול להגיע לתקרה של 50%. במילים אחרות, לא מן הנמנע שעיקר שכר הבכירים במזרחי טפחות יינתן רק אם אלה יעמדו ביעדים שנקבעו להם.

משה וידמן , צילום: סיון פרג משה וידמן | צילום: סיון פרג' משה וידמן , צילום: סיון פרג

אולם בחינת היעדים מראה כאמור, כי גם אם בכירי מזרחי טפחות לא יידרשו למאמץ מיוחד, הם עדיין יבטיחו לעצמם בונוס נאה. כך למשל, נקבע כי 15% מהמענק של וידמן ופרשר יינתן בהתאם לשיקול הדעת של ועדת התגמול והדירקטוריון ואילו את היתרה (85%) יקבלו השניים בתלות בביצועי החברה - יעדים "כלל חברתיים", לשון החברה.

אז מהם אותם יעדים "כלל חברתיים"? כאן מדובר בשלושה פרמטרים מדידים וקשיחים: יעד תשואה להון, שמשקלו יהיה 65% מהיעדים הכלל חברתיים; יחס יעילות תפעולית (17.5%); והתשואה העודפת שתשיג מניית מזרחי טפחות לעומת מדד הבנקים (17.5%).

בנוגע לפרמטר הראשון, כדי להבטיח בונוס כלשהו, נושאי המשרה צריכים לקוות שבסוף השנה ישיג הבנק יחס תשואה להון של 9%. אם משווים את הרף המינימלי שקבע הבנק לחלוקת הבונוס לתשואה להון של בנקים אחרים, נראה כי מדובר ברף סביר. אולם בשנים האחרונות הציג הבנק תשואה על ההון של יותר מ־13%, כך שאם לא תירשם הרעה משמעותית בביצועי הבנק, מזרחי טפחות לא צפוי להתקשות להשיג בשנים הקרובות תשואה שכזאת. עמידה ביעד התשואה להון המינימלי תקנה בונוס מינימלי, שילך ויתפח בתלות בתשואה להון עד לתשואה של 14.5% - תשואת המקסימום שקבע הבנק ויעד התשואה של הבנק ל־2017.

בנוגע לפרמטר השני, מדיניות התגמול קובעת כי כדי שנושאי המשרה יזכו לבונוס, יחס היעילות התפעולית של הבנק יהיה נמוך מ־65%. במהלך 2012, יחס יעילות זו עמד על 58.2%, כך שגם את רף יחס היעילות התפעולית המינימלי הבנק לא צפוי להתקשות להשיג.

ומה לגבי התשואה העודפת על מדד הבנקים? כאן המשקיעים הם אלה שיקבעו, אך לשם השוואה, ב־2012 מניית מזרחי טפחות השיגה תשואה עודפת של 5.7% על מדד הבנקים. אם ב־2013 יציג הבנק תשואה עודפת דומה, נושאי המשרה יזכו במרבית המשקל המוקנה לתשואת המניה במרכיב הבונוס המשתנה. הסיבה: הרף המקסימלי שנקבע למרכיב המניה הוא תשואה עודפת של 6%. אגב, כדי ליהנות מחלק מהבונוס בגין מרכיב זה, די שהמניה תשיג תשואה נמוכה ב־6% מתשואת מדד הבנקים בשנה ספציפית.

חצי ביד, חצי דחוי

עוד נקבע כי בהנחה שנושאי המשרה יעמדו בתנאי הסף לתשלום המענק במזומן, עד 50% מהמענק ישולם בסמוך לאחר אישור הדו"חות הכספיים של השנה בגינה ישולם המענק, ואילו לפחות 50% מהמענק הכספי יידחה וייפרס למנות שוות על פני תקופה שתקבע. את התגמול ההוני יעניק הבנק באמצעות אופציות ומניות חסומות ואפשר שיהיו ללא תשלום תוספת מימוש.

נוסף על המענקים במזומן ובמניות, מדיניות התגמול שמציעה הבנק קובעת כי "שומרי הסף" של הבנק - היועץ המשפטי הראשי, המבקר פנימי ראשי, החשבונאי הראשי ומנהל הסיכונים הראשי - יהיו זכאים בכל שנה למענק שימור של עד ארבע משכורות.

עוד עולה ממדיניות התגמול של הבנק כי במקרה של פרישה, יו"ר ומנכ"ל הבנק יזכו למענק הסתגלות בהיקף של שישה חודשי עלות העסקה. נושא משרה שכהן במעמד זה בתקופה של עד שנתיים יזכה למענק הסתגלות של שלוש משכורות, ואילו נושא משרה שכיהן במעמד זה בתקופה של יותר משנתיים יזכה למענק בהיקף של שש משכורות.

לדברי הבנק, מדיניות תגמול זו תאפשר לקדם את מטרות הבנק ואת תוכניתו האסטרטגית, תיצור תמריצים ראויים לנושאי המשרה, ותשמור ותקדם את יכולת הבנק לגייס ולשמר מנהלים איכותיים מצטיינים.

מחליף לפרשר

בתוך כך, דירקטוריון מזרחי טפחות אישר אתמול את מינויו של סמנכ"ל הבנק משה לארי לתפקיד מנהל החטיבה הפיננסית ומנהל הכספים הראשי של הבנק (CFO). לארי יחליף בתפקיד את אלדד פרשר שמונה למנכ"ל הבנק במקומו של אלי יונס.

לארי (42) שימש בארבע השנים האחרונות כסמנכ"ל וחבר הנהלת הבנק: תחילה בתפקיד מנהל הסיכונים הראשי (CRO) ומאוחר יותר כמנהל החטיבה לתכנון, תפעול ונכסי לקוחות. במקביל, הוא מכהן כיו"ר החטיבה לטכנולוגיה - החברה־הבת לנושאי מחשוב של הבנק.

לארי מביא עמו ניסיון בפיננסים לאחר שכיהן בעבר בתפקיד החשבונאי הראשי של בנק טפחות טרם מיזוגו של הבנק עם מזרחי ב־2005. הוא בעל תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות מהאוניברסיטה העברית ותואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. הוא נשוי ואב לשלושה.

לארי ייכנס לתפקידו ב־15 באוגוסט, המועד שבו אלדד פרשר יתחיל לכהן כמנכ"ל מזרחי טפחות במקומו של אלי יונס, שהודיע לדירקטוריון הבנק באפריל האחרון על כוונתו שלא לחדש את הסכם העסקתו. בכך ישלים יונס כהונה של כעשר שנים כמנכ"ל הבנק.

בעקבות מינויו של לארי יבוצעו שני מינויים פנימיים נוספים - עדי שחף ימונה לסגן מנהל החטיבה הפיננסית ויואל ברגר יעבור לשמש כסגן מנהל החטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ. בהנהלת הבנק טרם הוחלט על זהות מנהל החטיבה לתכנון, תפעול ונכסי לקוחות במקומו של לארי.

תגיות