אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנט רוצה להחזיר הדיון ברפורמה בשוק המזון לוועדת הכספים צילום: טלי מאייר

בנט רוצה להחזיר הדיון ברפורמה בשוק המזון לוועדת הכספים

בסביבתו של בנט סבורים כי ברוורמן לא יעומד בלחצים של הארגונים השונים; ועדת הכלכלה של הכנסת תמשיך לדון ברפורמה במכון התקנים לאחר אישור חוק ההסדרים

23.07.2013, 13:09 | חן פונדק
ועדת הכלכלה של הכנסת תמשיך לדון ברפורמה במכון התקנים לאחר אישור חוק ההסדרים והנושא לא יוצא מידיה ויועבר לוועדת הכספים כפי ששקלה עשות הממשלה. אולם הרפורמה בשוק המזון שהייתה אמורה להגיע לידי ועדת הכלכלה עוד עלולה לצאת מידיה בשל הפיצוץ בינו לבין שר הכלכלה נפתלי בנט.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר שכבר סוכם כי הצעת החוק להפחתת יוקר המחיה בתחום המזון תדון בוועדה משותפת של ועדת הכלכלה וועדת הכספים, ובעקבות כך פוצלה רפורמת מכון התקנים, בנט רוצה להחזיר את הדיון לוועדת הכספים.

ועדת הכלכלה של הכנסת החליטה בשבוע שעבר לפצל את הפרק העוסק בתקינה מחוק ההסדרים. הפרק נועד להביא ליישום את המלצות ועדת טרכטנברג לטיפול ביוקר המחיה, ומטרתו להקל על הייבוא באמצעות הפחתת הבירוקרטיה על ידי אימוץ תקנים בינלאומיים.

יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן, צילום: גלעד קוולרציק יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן | צילום: גלעד קוולרציק יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן, צילום: גלעד קוולרציק

הרפורמה כוללת מספר סעיפים אולם סעיף אחד היווה את אבן המחלוקת בין בנט וליו"ר ועדת הכספים אבישי ברוורמן: מה תהייה "ברירת המחדל" בכניסת מוצרי יבוא לארץ. עד היום ברירת המחדל הייתה בדיקה במכון התקנים, ובמסגרת הרפורמה הממשלה רוצה להסתפק בהצהרת יבואן ולוודא שההצהרה אכן נכונה רק לאחר שהמוצרים כבר הגיעו לשווקים. זאת בהתאם להמלצות ועדת טרכטנברג.

מהלך הדיונים חברי הכנסת מהאופוזיציה והליכוד הביעו התנגדות לסעיף. ח"כ אורלי לוי אבקסיס (הליכוד ביתנו) הזהירה מהתרופפות הפיקוח על צעצועי ילדים ומוצרי תינוקות. אלא שכאמור היתה התנגדות נוספת: יו"ר ועד עובדי מכון התקנים, יורם נדלר הסתייג מאפשרות של הסתפקות בתצהירים. הוא הסביר כי אם יהיו תצהירים אז רק 3% מהייבוא ייבדק מדגמית. לדבריו, הדבר לא יטפל ביוקר המחיה, יפגע בעיקר בחלשים שיקנו מוצרים זולים ומסוכנים ועלול להביא לפיטורי 300-100 מעובדי המכון. "מה שיוחלט פה מוכתם בדם ואין שום עבודה רצינית שעומדת מאחורי זה", אמר נדלר.

במהלך ההצבעה בשבוע שעבר נכחו מטעם הקואליציה רק ח"כ רינה פרנקל (יש עתיד) ודוד צור (התנועה), ללא נציגי הליכוד. כאמור הסעיף פוצל, אולם פרנקל ביקשה דיון נוסף בנושא.

שלום שלמה איים כי הוועדה תדון רק "בצפרדעים בנגב"

ביום ראשון השבוע היה אמור להתקיים דיון נוסף האם בכל זאת לנסות להעביר את הרפורמה במסגרת חוק ההסדרים, אולם במוצ"ש הדיון בוטל. ברוורמן הסביר כי ביטל את הדיון משום שמשרדי האוצר והכלכלה לא הצליחו להגיע לפשרה עם ההסתדרות שהיתה מאחדת את הקואליציה. מנגד בנט טוען כי הקואליציה כבר הצליחה להתאחד חזרה סביב אישור הרפורמה וביטול הדיון נובע מהתקפלות של ברוורמן בפני וועדי העובדים במקום לטפל ביוקר המחייה.

אלא שהוויכוח לא הסתיים שם. לפי מכתב ששלח ברוורמן ליו"ר הקואליציה ח"כ ירירב לוין (הליכוד ליכוד) ויו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד ביתנו) ובו התלונן על כך כי ראש המטה של בנט שלום שלמה איים כי הוועדה תדון רק "בצפרדעים בנגב".

במוקד המאבק הזה עומד החוק להפחתת יוקר המחיה בענף המזון. מדובר גם כן ברפורמה שקידם בנט ושלאחר מאבק בין ברוורמן לוועדת הכספים הוחלט שתגיע לדיון בראשות ברוורמן עם עפר שלח (יש עתיד) כסגן יו"ר. אלא שאישור הוועדה המשותפת טרם הגיע לאישורה של וועדת הכנסת בגלל ויכוחים בקואליציה לגבי זהות החברים מטעם וועדת הכספים.

יש עתיד והבית היהודי לא היו מעוניינים כי ח"כ גילה גמליאל (הליכוד ביתנו) תהיה חברה בוועדה. מנגד בליכוד סירבו כי לא יהיו נציגים לליכוד בוועדה המשותפת. יש עתיד כבר נוטים לקבל את חברותה של גמליאל בוועדה, לאור כך שהצביעה בעד חוק ההסדרים בוועדת הכספים ולאחר שהליכוד אמר ליש עתיד כי גמליאל תהיה חברה בוועדת המזון או בוועדת השוויון בנטל. אלא שעתה וועדת המזון מתעכבת בגלל זהות היו"ר.

בצד של ברוורמן לא מוכנים לעבור בשתיקה על האיומים ולוותר על ועדת המזון, בעוד מצידו של בנט מסבירים כי הם פשוט לא רואים את ברוורמן עומד בלחצים של הארגונים השונים ולכן לא ראוי לדון ברפורמות.

תגיות