אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקונגרס בודק: גולדמן זאקס דגר על טונות של אלומיניום וניפח את המחיר צילום: רויטרס

הקונגרס בודק: גולדמן זאקס דגר על טונות של אלומיניום וניפח את המחיר

על פי החשדות, הבנק האמריקאי עיכב כמויות ענק של המתכת במחסנים שבבעלותו, ושלשל לקופתו מיליוני דולרים בשנה כתוצאה מכך. היקף הנזק המצטבר שנגרם לצרכן האמריקאי בשל התרגילים שביצע הבנק מ־2010 נאמד ב־5 מיליארד דולר

23.07.2013, 19:27 | סוכנויות הידיעות

גולדמן זאקס הצטרף היום (ג') לרשימה ארוכה של בנקים שהרשויות האמריקאיות בודקות את התנהלותם, בשל מניפולציות לכאורה שביצע בשוק הסחורות - על כך מדווח "הניו יורק טיימס".

הוועדה לפיקוח על מסחר בחוזים עתידיים בשוק הסחורות (CFTC) של הקונגרס בוושינגטון תבדוק מניפולציות שביצע, לכאורה, הבנק במסחר באלומיניום במטרה להגדיל את רווחיו.

קראו עוד בכלכליסט

הפרשה שבה מעורב לכאורה גולדמן זאקס נחשפה בתחקיר שפרסם "הניו יורק טיימס" ביום ראשון, ולפיו הבנק הקפיד לעכב אלומיניום שאוחסן ב־27 מחסנים שבבעלות החברה־הבת שלו מטרו שירותי מסחר, במשך חודשים ארוכים לפני ששחרר אותו לקונים. מטרו, שנרכשה ב־2010, שולטת על יותר מרבע מאספקת האלומיניום בשוק האמריקאי.

כדי לייצר מראית עין של פעילות במחסנים, שינעו משאיות של מטרו כ־3,000 טונות של אלומיניום באותו היום בין מחסנים שונים בבבעלותו בעיר דטרויט.

אלא שלמעשה, גולדמן זאקס ניצל תקנה של בורסת המתכות של לונדון, הקובעת את כללי ההתנהלות בשוק זה, המחייבת את החברה המאחסנת להוציא את הסחורה ממחסניה, אך לא דורשת ממנה להצהיר להיכן היא מעבירה אותה. בדרך זו, למרות שנראה היה שהאלומיניום הוצא מהמחסנים, הוא לא הגיע לרוכשים אלא רק לאחר ימים רבים. זמן ההמתנה לקבלת אלומיניום שאוחסן אצל גולדמן זאקס התארך לעיתים עד ליותר ממאה יום, בהשוואה ל־6 שבועות בממוצע לפני שהבנק רכש את חברת מטרו שירותי מסחר.

כמות האלומיניום שהוחזקה במחסנים בבעלות גולדמן זאקס הגיעה ב־2013 להיקף שיא של 1.47 מיליון טונות. הנזק הכספי המצטבר שנגרם לצרכן האמריקאי בשל התרגילים שביצע הבנק כדי לנפח את מחיר המתכת נאמד ב־5 מיליארד דולר מאז 2010.

לא רק גולדמן זאקס בחשודים

מלבד גולדמן זאקס, הוועדה תבדוק גם חברות נוספות בחשד למניפולציה בשוק האלומיניום, ובהן גלנקור ותאגיד נובל, הפועל גם בשוק האנרגיה הישראלי באמצעות החברה־הבת שלו נובל אנרג'י. גורמים בוועדה מסרו ל"ניו יורק טיימס" שהחברות שפעילותן נבדקת נדרשו למסור מסמכים פנימיים ותכתובות דואר אלקטרוני הקשורים לעסקיהן בשוק הסחורות. על פי ההערכות, ההכנסות המצטברות של בנקים ממעורבות ישירה בשוק הסחורות מגיעות למיליארדי דולרים מדי שנה, כאשר הצרכנים נאלצים לשלם בשל כך מחירים גבוהים על מוצרים ושירותים שונים, החל בחשמל וכלה במכוניות וטלפונים סלולריים.

נזק של מיליארדים לצרכן, צילום: רויטרס נזק של מיליארדים לצרכן | צילום: רויטרס נזק של מיליארדים לצרכן, צילום: רויטרס

כאמור, גולדמן זאקס מצטרף לשורה של מוסדות אחרים בענף הבנקאות ובהם ג'יי.פי מורגן צ'ייס, מורגן סטנלי וברקליס, שהרחיבו את פעילותם בשוק הסחורות בשנים האחרונות, וזאת למרות ההגבלות שהוטלו על פעילותם בו לאחר פרוץ המשבר הפיננסי ב־2008.  הסחורות שמחירן הושפע מפעולות הבנקים האלו כוללות חיטה, כותנה, קפה ונפט.

רק בשבוע שעבר נודע כי הקונגרס עשוי לקנוס את ג'יי. פי מורגן צ'ייס ב־500 מיליון דולר על מניפולציות שביצע הבנק בשוק האנרגיה וגרמו להעלאת מחירי החשמל בקליפורניה.

הבדיקה של פעילות גולדמן זאקס נפתחה ביום שבו נערך שימוע בסנאט האמריקאי על חוקיות האחזקה של בנקים במחסני מתכות, צינורות, מכליות נפט ומתקנים אחרים.עניין נוסף שיעלה בשימוע הוא חוקיות מעורבותם של מוסדות פיננסיים בשרשראות האספקה וההפצה של סחורות.

אולם גם אם יתקבלו החלטות המחייבות את הבנקים למכור את אחזקותיהם במתקנים מסוג זה, סביר להניח שהם לא יעשו זאת מיד, שכן החוק האמריקאי מעניק להם ארכה של עד עשר שנים מתאריך הרכישה כדי למלא את הדרישה. עם זאת, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה אתמול כי בוול סטריט כבר בודקים את אפשרויות הפעולה העומדות בפני מוסדות פיננסים אם יוחלט על הגבלת פעילותם בשוק הסחורות.

תגיות