אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלמה נחמה נגד אפלויג :"גרמת לקריסת EER, הזרם 8 מיליון דולר כדי להציל אותה"

בלעדי לכלכליסט

שלמה נחמה נגד אפלויג :"גרמת לקריסת EER, הזרם 8 מיליון דולר כדי להציל אותה"

יו"ר הפועלים לשעבר ומשקיעים אחרים מאיימים לתבוע את בעל השליטה לשעבר בחברת מיחזור האשפה בטענה כי הונה אותם וברח מאחריות

24.07.2013, 08:20 | גולן חזני

חברת מיחזור האשפה EER בסכנת סגירה. בקופת החברה נותרו כ־300 אלף דולר שמספיקים לשלם את משכורת חודש יולי ל־17 עובדי החברה, ובעלי המנית שלה מאיימים לתבוע את בעלי השליטה הקודמים בחברה, צחי אפלויג וקרן דן דוד (ששלטו בחברה דרך קרן גרינסטון).

ל"כלכליסט" נודע כי יו"ר בנק הפועלים לשעבר שלמה נחמה, רעיה שטראוס ומשקיעים אחרים ובהם ג'וזף גרינקורן, מנכ"ל מוריס גרופ, טליה רזניק ואמיר אלמוג, שלחו באמצעות עו"ד יוסי וקנין מכתב חריף לאפלויג, שבו הם מאשימים אותו בשורה של מחדלים שהובילו את החברה למצבה הנוכחי. על פי הערכות, דורשת הקבוצה מאפלויג הזרמה של 8 מיליון דולר, אחרת תחל בהליכים משפטיים נגדו. אתמול קיבלו כל הדירקטורים בחברה גם הם מכתבים בנוסח דומה.

"התנהלותך היוותה את הגורם המרכזי לקריסתה של החברה, החל מהמועד שבו היתה 'במצב שמעולם לא היה טוב יותר' כהגדרתך ועד למצב הנוכחי שבו החברה נמצאת על סף חדלות פירעון. החלטנו לתבוע אותך באופן אישי, וכדי לעשות ניסיון אחרון להצלת החברה התירו לנו המשקיעים לנסות להיפגש עמך במהלך עשרת הימים הקרובים כדי לשאת ולתת על הזרמה כספית מהותית לחברה שתאפשר את המשך קיומה... אנו ניצבים בשעות האחרונות של החברה וחוזים בגסיסתה", נכתב במכתב לאפלויג שנשלח לאחר שנודע כי בלי מקורות מימון נוספים החברה תחדל מלהתקיים".

צחי אפלויג, צילום: איה בן עזרי צחי אפלויג | צילום: איה בן עזרי צחי אפלויג, צילום: איה בן עזרי

 

בזבוז כסף

EER הוקמה בשנת 2000 על ידי משה שטרן וקבוצת שרם־פודים־קלנר (בעלת השליטה בגרינסטון דאז) וגייסה במשך השנים 60 מיליון דולר מגורמים שונים, ובהם נחמה ושטראוס שהשקיעו 1.5 מיליון דולר כל אחד. ב־2009 נמכרה לידר, שדרכה החזיקה שרם־פודים־קלנר בגרינסטון, לקרן דן דוד.

הטכנולוגיה העיקרית של ‏EER‏ פותחה ברוסיה ועוסקת בטיפול בפסולת ברמת קרינה רדיואקטיבית נמוכה. לאחר כמה ניסיונות שלא צלחו להפוך את ההשקעה ב־‏EER‏ לסחירה, רכשה לפני שנתיים גרינסטון את השליטה בשלד הבורסאי ‏RVB‏ מהיזם אביב צידון תמורת כ־23 מיליון דולר. בהמשך הועברו מניות השליטה ב־‏EER‏ מידי גרינסטון לידי ‏RVB‏ תמורת 15.7 מיליון דולר. מחיר העסקה שיקף ל־‏EER‏ שווי של 52 מיליון דולר בהתאם להערכת שווי שביצע דן טהורי.

במסגרת העסקה חילקה ‏RVB‏ דיבידנד במזומן של 10 מיליון דולר.‏ לאחר השלמת העסקה החזיקה גרינסטון ב־33% ממניות ‏RVB‏, ומשה שטרן וקבוצת יזמים החזיקו ב־20% ממניות ‏EER‏.‏ בהמשך נמכרה השליטה בגרינסטון לאולטרה אקוויטי שבשליטת ירון ייני ומוטי מנשה.

לפני כשנה נאלץ המנכ"ל שטרן להתפטר. תחילה הוא המשיך לעבוד כיועץ וכדירקטור, אך בהמשך פרש לחלוטין מהחברה על רקע חילוקי דעות עם אפלויג. כיום מכהן עופר סנדלסון כמנכ"ל ‏EER‏ והיו"ר‎ הוא יאיר פודים.

ככל הנראה, גרינסטון והקבוצה של ירון ייני ומוטי מנשה לא מתכוונות להזרים הון משמעותי לחברה, והמשקיעים מודעים לכך ומנסים ללחוץ את אפלויג לבצע את ההזרמה. הם טוענים כי אפלויג התעקש להוציא את הון החברה על ביצוע ניסויים לא נחוצים וניסיונות למכור את הטכנולוגיה בחו"ל. גורמים אחרים טוענים כי אפלויג צדק וכי היה מקום להוכיח שוב את היעילות של הטכנולוגיה של החברה. שטרן והמשקיעים טענו כי הטכנולוגיה מוכחת וכי את ההון בחברה יש להוציא על הסכמים עם חברות אחרות.

שלמה נחמה, צילום: אוראל כהן שלמה נחמה | צילום: אוראל כהן שלמה נחמה, צילום: אוראל כהן

 

"לא משך שקל"

במכתב נטען עוד כי אפלויג הציג בפניהם הסכמים שנחתמו עם חברות בינלאומיות כמקור לרווחים משמעותיים, אולם "בפועל, פעלת בכל דרך אפשרית לביטול ההסכמים או לשינוי התנאים המסחריים כדי לאיין את כדאיות ההסכם מבחינת החברה ולעקרו מתוכן".

עוד מואשם אפלויג במכתב כי "גורמים מקצועיים אולצו על ידיך לעזוב... החברה העבירה לבורסה הערכת שווי ב־2012 של 33 מיליון שקל והתבססה על נתונים שנמסרו על ידי החברה, אולם לא היו נכונים... בסופו של דבר, ניהלת מו"מ במחשכים למכור את השליטה בגרינסטון ולסלק את אחריותך מהמצב החמור שאליו הובלת את EER".

אפלויג סירב להגיב לידיעה, אולם מקורבים לחברה ולאפלויג אמרו כי מדובר בלא פחות מניסיון סחיטה, וכי שום החלטה לא התקבלה על ידי אפלויג לבדו אלא על ידי הדירקטוריון, וכי אפלויג נהג ביושר ולא משך שקל מהחברה בכל התקופה.

תגיות