אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר משיב לקרנות הכספיות את הכוח להתחרות צילום: עמית שעל

האוזר משיב לקרנות הכספיות את הכוח להתחרות

לאחר שנתיים של תחנונים ממנהלי הקרנות, רשות ני"ע תפחית את אגרת היצירה שמקשה עליהם להציע דמי ניהול תחרותיים

24.07.2013, 08:20 | רחלי בינדמן

אחרי שנתיים של בקשות ממנהלי קרנות הנאמנות, רשות ני"ע יוזמת חקיקה שמטרתה להקל את נטל האגרה על מנהלי הקרנות, שמבוסס כיום על מנגנון מעוות.

הרשות מבקשת להפחית את גובה האגרה שהיא גובה מהקרנות הכספיות מ־0.03% ל־0.01%, כדי למנוע חסם ממנהלי הקרנות הכספיות להמשיך ולשווק אותן בשל היעדר רווח כלכלי, ולמצבן כחלופה אמיתית לפיקדון הבנקאי.

מנגנון גביית האגרות מהקרנות על ידי הרשות מבוסס על אגרה שנקראת "אגרת יצירה". מדובר באגרה שמשולמת עבור הכספים נטו (כספים שנכנסו לקרן בניכוי כספים שיצאו ממנו, הנקראים בעגה המקצועית "יצירות").

שיעור האגרה כיום עומד על 0.03% מהיצירות החודשיות. לכאורה, קיים היגיון בכך שמנהלי הקרנות ישלמו אגרה הנגזרת מההכנסות שלהן, אך גביית האגרה באופן הזה יוצרת מצב אבסורדי: גם במקרה שהכסף יוצא מהקרן יום לאחר כניסתו, העמלה לא מוחזרת למנהל הקרן.

55 מיליון שקל ב־2011.

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", ביולי 2011 פנו מנהלי קרנות הנאמנות לרשות ני"ע בבקשה לתקן את העיוות הקיים, אך עד כה קולם לא נשמע. היתה זו תקופה שבה שוק קרנות הנאמנות המסורתיות רשם פידיונות עתק, וסכומי כסף משמעותיים עברו לקרנות הכספיות. אלו שווקו בדמי ניהול אפסיים כך שמנהלי הקרנות שילמו אגרות לרשות אף שלא רשמו הכנסות.

יתרה מכך, נוצרו מצבים אבסורדיים שבהם בסוף חודש מסוים נכנסו סכומי עתק לקרנות הכספיות, שמהוות ממילא תחנת ביניים לחשבון העו"ש, ויום לאחר מכן - ולאחר שעל בסיס כניסת הכספים שולמה אגרת היצירה - סכומי הכסף הללו יצאו החוצה או עברו לקרן כספית מתחרה.

"כלכליסט" חשף אז כי ב־2011 שילמו מנהלי הקרנות לרשות כ־55 מיליון שקל עבור אגרות יצירה, ולצד אגרות קבועות המשולמות על ידיהם מדי שנה וכן אגרות נוספות המשולמות לבורסה הגיעו הסכומים הכוללים של האגרות ל־115 מיליון שקל. זאת לעומת תשלום אגרות כולל של 74 מיליון שקל בלבד ב־2010.

שמואל האוזר, צילם: אוראל כהן שמואל האוזר | צילם: אוראל כהן שמואל האוזר, צילם: אוראל כהן

"כדאיות גבולית"

בדברי הפתיחה לתקנות מציינים ברשות כי "הקרנות הכספיות הן קרנות סולידיות המיועדות להתחרות בעיקר בפיקדונות הבנקאיים. ייעוד זה, בשילוב עם סביבת הריבית הנמוכה הקיימת כיום, מביא לכך שמבנה העלויות בקרן כספית מחייב את מנהלי הקרנות לקביעת דמי ניהול נמוכים ביותר. ממוצע דמי הניהול בקרנות הכספיות עומד כיום על 0.132%, בזמן שמנהלי הקרנות נדרשים לשלם עמלת הפצה לבנקים בשיעור של 0.1%.

"השילוב עם אגרות היצירה מביא לכך שבחלק לא מבוטל מהמקרים הכדאיות הכלכלית שבניהולן של קרנות אלה היא גבולית, דבר המהווה חסם בפני המשך התפתחותן כחלופה אטרקטיבית לפיקדון הבנקאי", כותבים ברשות.

"לאור זאת, ומתוך מטרה לפעול להסרת חסמים להמשך התפתחותן, אנו סבורים כי יש מקום להיענות לפניית מנהלי הקרנות, ולהפחית כבר עתה את אגרת התשקיף בקרנות הכספיות לשיעור של 0.01%".

תגיות