אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות ירידה ביבולים - מחירי הפירות יתייקרו בסוף העונה צילום: נמרוד גליקמן

בעקבות ירידה ביבולים - מחירי הפירות יתייקרו בסוף העונה

יבול התפוחים צנח דרמטית ב־38%, גם יבול האגסים צפוי להסתכם ב־23 אלף טונות בלבד. יבול המנגו הגיע לכמחצית מהממוצע השנתי שלו ולכן מחירו צפוי לזנק פי שלושה לעומת 2012

24.07.2013, 08:10 | נורית קדוש
ירידה חדה ביבולי הפירות צפויה להביא לעליית מחירים לקראת סוף העונה, אז נרשמת בדרך כלל ירידת מחירים. לדברי מנכ״ל ארגון מגדלי הפירות בישראל אילן אשל, בשנת 2013 נרשמה ירידה של 12% ביבולי הפירות, הצפויים להסתכם ב־721 אלף טונות, לעומת 820 אלף טונות ב־2012.

יבול התפוחים לדוגמה צנח דרמטית ב־38% וצפוי להסתכם ב־90 אלף טונות, לעומת 145 אלף טונות אשתקד. גם יבול האגסים צפוי להסתכם ב־23 אלף טונות בלבד, לעומת 40 אלף טונות בשנה שעברה. ביבול האפרסקים והנקטרינות נרשמה ירידה מתונה יותר והשנה ישווקו 78 אלף טונות של פירות אלו, לעומת 90 אלף טונות בשנה שעברה.

המנגו יתייקר פי שלושה, צילום: נמרוד גליקמן המנגו יתייקר פי שלושה | צילום: נמרוד גליקמן המנגו יתייקר פי שלושה, צילום: נמרוד גליקמן

אחת התופעות שהחקלאים לא יודעים להסביר נוגעת לירידה ביבול של פרי המנגו באזור הגידול המרכזי שלו בצפון הכנרת: הקיץ הגיע היבול לכמחצית מהממוצע השנתי שלו. בסך הכל נקטפו באזור 10,000 טונות מנגו, לעומת כמות כפולה שנקטפה בשנה שעברה. סך יבול המנגו בכל הארץ יהיה 23 אלף טונות, לעומת 40 אלף טונות בשנה ממוצעת, כך שהכמויות שיגיעו לשווקים קטנות מהרגיל.

לדברי אשל, השנה היתה דווקא אידיאלית מבחינת תנאי מזג האוויר: ״החורף היה טוב ובאביב לא היו חמסינים וגם לא היו ביקורים חריגים של מזיקים או מחלות, לכן לא ברור לנו מה גרם ליבול כל כך נמוך״.

עוד הוסיף אשל כי השנה שעברה היתה משופעת במנגו וקיימת בענף תופעה, כמו בענפים אחרים, של שנה אחת מוצלחת ושנה עוקבת מוצלחת פחות, אך המצב השנה חמור בהרבה מהמגמה הטבעית. עצים שצריכים להניב 2.5–3 טונות מניבים השנה 1.5 טונות בלבד וזנים אחרים שמצפים בהם לחמישה טונות מניבים רק 2.5 טונות. גם באזורי גידול אחרים יש ירידה ביבולים, אך היא בממדים סבירים ולא כמו בצפון הכנרת".

בעקבות הירידה ביבולים, מגיע מחירו של קילוגרם מנגו שעלה לפני שנה 5 שקלים לכ־10 שקלים ובשבועות הקרובים אף צפוי להתייקר עוד יותר ולעמוד על 15 שקל לקילו. העלייה הנוספת במחיר המנגו נובעת מכך שהזן היחיד שנותר וצפוי להגיע לשווקים בקרוב הוא זן המאיה, הנחשב לזן היקר ביותר של הפרי.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
לחתוך את רווח המתווכים
תנו לחקלאים את מה שמגיע, ושרשתות השיווק יחתכו ברווחים המטורפים שלהם על חשבוננו. או, לחלופין, למה שלא יתנו לחקלאים למכור ישירות לצרכנים, בין אם בדוכנים לצדי הדרך, או בשווקי איכרים אמיתיים או בכל דרך אחרת... אה לא, תנובה לא מרשה?!
רווחים על חשבון הצרכן  |  24.07.13
לכל התגובות