אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורמולה 1: משלמים מיליון ליש"ט על הכנסות של 980 מיליון ליש"ט צילום: איי אף פי

פורמולה 1: משלמים מיליון ליש"ט על הכנסות של 980 מיליון ליש"ט

על פי דיווח ב"אינדיפנדנט" הבריטי, רק שתיים מתוך 12 החברות המקושרות לפורמולה 1 שילמו מסים

24.07.2013, 18:26 | סוכנויות הידיעות

החברה שמנהלת את הפורמולה 1 השתמשה בטכניקה מורכבת כדי להתחמק בצורה חוקית מתשלום של עשרות מיליוני ליש"ט במסי חברות, על אף שצברה בשנה שעברה רווח של 305 מיליון ליש"ט, כך מדווח ה"אינדיפנדנט" הבריטי.   

קראו עוד בכלכליסט

הפורמולה 1 (F1), המנוהלת על ידי המיליארדר ברני אקלסטון, שילמה ב-2011 מס חברות בגובה 945,663 ליש"ט (1,468,000 דולר) על הכנסות בגובה 980 מיליון ליש"ט (1.5 מיליארד דולר), זאת על אף שמרבית הפעילות המסחריות שלה ממוקמת בבריטניה. 

החברה הצליחה להפחית בצורה משמעותית את נטל החובות שלה לאחר שלקחה הלוואות מחברות אחרות באותה קבוצה, זאת במסגרת הסכם מורכב עם רשות המיסים הבריטית (HMRC). הריבית המשולמת על ההלוואות הללו פטורה ממס, ומובילה לצמצום בהכנסות עליהן מוטל מס. 

פרטים על הסדר המס של מארגנת מרוצי המכוניות נחשפו במסגרת תשקיף לקראת ההנפקה המתוכננת בבורסת סינגפור.

על פי הדיווח באינדיפנדנט, תשלום המס הכולל ששילמו עסקים הקשורים למרוץ, ביניהם הפורמולה 1 בעצמה, שמונה הקבוצות ושתי יצרניות המנועים הממוקמות בבריטניה ומעגל סילברסטון, שמארח את הגרנד פרי הבריטי, עמד ב-2011 על 1.9 מיליון ליש"ט בלבד, על אף הכנסות של 2.1 מיליארד ליש"ט.

מרוצי פורמולה 1, צילום: אימג מרוצי פורמולה 1 | צילום: אימג'בנק, Gettyimages מרוצי פורמולה 1, צילום: אימג

ניתוח שבוצע עבור העיתון חושף כי ב-2011, השנה האחרונה עבורה יש את כל הנתונים הרלוונטיים, רק שתיים מתוך 12 החברות המקושרות לפורמולה 1 שילמו מיסים. מדובר ביצרנית המנועים קוסוורת' ובפורמולה 1 עצמה, שהמטה שלה שוכן בשכונת קינגסברידג' האופנתית בלונדון.

שיעור מס החברות המקובל בבריטניה עומד על 24% מהכנסות חברה. קבוצות הפורמולה 1 נוטות להימנע מתשלום זה, מכיוון שהן מוציאות את כל הכסף שהן מרוויחות כחלק מהמאמצים להעלות את הסיכויים שלהן להצלחה במסלול. הפסד במאזן פירושו שהן לא צריכות לשלם מס, שכן אין הכנסה עליה ניתן להטיל את המס.

הפורמולה 1 עצמה, שבעלת המניות הגדולה ביותר שלה היא חברת CVC קפיטול משתמשת בתכסיס אחר כדי להפחית את נטל המס שעליה לשלם. זהו תכסיס חוקי לגמרי אך מורכב בהרבה.

בעיקרון פורמולה 1 מייצרת כסף משלושה מקורות: תשלומים על אירוח מרוצים, תשלומים מזכויות שידור והכנסות מפרסום וחוזי ספונסרשיפ של מרוצי הפורמולה 1.

הרווח לפני מס עמד ב-2001 על 305.6 מיליון ליש"ט (474.4 מיליון דולר). אך פרסום התשקיף לקראת ההנפקה המתוכננת בבורסת סינגפור חשף כי המס עצמו שמשלמת פורמולה 1 נמוך משהעריכו.

החברה המרכזית המייצרת כסף עבור F1: פורמולה 1 וורלד צ'מפיונס (FOWC), ממוקמת בבריטניה ביחד עם 13 מתוך 30 החברות בקבוצה. הן זוכות בחלק הארי של ההכנסות, אך המס שעליהן לשלם הוא כמעט ומינימאלי הודות לשורה של הלוואות שלקחו מחברות אחרות בקבוצת פורמולה 1, השוכנות מחוץ לבריטניה.

ב-2011, "ההלוואות הפנימיות" של פורמולה 1 הסתכמו ב-2.5 מיליארד ליש"ט (3.9 מיליארד דולר). מס ההכנסה הבריטי מעניק פטור ממס על הריבית שמשולמת עליהן. הריבית ב-2011 הסתכמה ב-387.7 מיליון ליש"ט (601.8 מיליון דולר) והיא הפחיתה בצורה משמעותית את תשלום המס ששילמו חברות ה-F1 בבריטניה, ואף דחפה רבות מהן להפסד על הנייר.

הנתונים הללו אושרו בתשקיף לפני ההנפקה, שמציין כי "יש לנו עמדת מס יעילה. אנחנו מצפים שתשלומי המס המצרפיים שלנו יישארו ללא שינוי בהשוואה לשנים קודמות".

בתשקיף מוסבר כי "גובה המס שמשלמת החברה תלוי מבחינה חומרית בהקלות המס בבריטניה המוטלות על תשלומי ריבית על הלוואות פנים קבוצתיות מסוימות. סכום ההקלות הללו מוגבל לכמות "מחיר השוק" (arm’s length’) של הריבית, שנקבע בצורה סובייקטיבית. על מנת להשיג ודאות גבוהה יותר ביחס לפעילות שלנו, מאז 2008 אנחנו פועלים בהתאם להסכם עם רשות המס הבריטית, שתקף עד ה-31 בדצמבר, 2017".

החברה האם של הפורמולה 1, דלתא טופקו, ממוקמת בג'רזי ובתשקיף מציינים שהיא "פועלת בהתאם למס החברות הנהוג בג'רזי, מכיוון שהיא חברה הרשומה בגרזי. עם זאת, שיעור מס החברות הנוכחי בג'רזי שמוטל על החברה עומד על אפס".

מ-CVC קפיטול סרבו להגיב על הסדר המס של F1. אם כי לפי התשקיף עולה כי ב-2011 שילמו 13.21 מיליון דולר (8.6 מיליון ליש"ט) במיסים מחוץ לבריטניה.

אף שהן לא משלמות מס גבוה, בריטניה מרוויחה לא מעט מהחברות המקושרות ל-F1 ופועלות מהמדינה. הקבוצות, יצרניות המנועים, מפעילות המסלולים וה-F1 עצמה, מעסיקות 5,243 עובדים ומוציאות מיליארדים על חברות בריטיות שכן משלמות מס, כך שבסופו של דבר רשות המיסים מנצחת. עם זאת, מתגבשים מהלכים להידוק החקיקה בתחום זה.

תגיות