אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גברים בעבודה: קפיצה במוט - ספורט הולנדי

גברים בעבודה: קפיצה במוט - ספורט הולנדי

בכל אוגוסט מתאספים על גדת תעלת מים בהולנד אנשים שכל מבוקשם הוא לעבור לגדה שממול. הם עושים את זה בקפיצה על מוט - גם לגובה וגם למרחק

28.07.2013, 09:09 | רועי קורן

באחד מפרקי "סיינפלד" היותר חביבים עליי מודיע פרנק קוסטנזה לבנו ג'ורג' כי החליט להחיות את הפסטיבוס, חג אלטרנטיבי לכריסמס שהמציא בעצמו. אחד ממאפייניו הבולטים של החג ההזוי הזה הוא צינור אלומיניום שניצב במרכז הבית כתחליף לעץ האשוח המקושט. כמה מפתיע היה לגלות כי שימושים ביזאריים לצינורות אלומיניום אינם נחלתו הבלעדית של מר קוסטנזה השרוט מקווינס.

קולגות הולנדיים של צינור הפסטיבוס הם העזרים הטקטיים היחידים של חבורת ספורטאים שהחליטו לתת משמעות חדשה לספורט הקפיצה במוט. השם בהולנדית הוא Fierljeppen, אבל נחסוך לכם את העניין ונלך על Canal Jumping. הסיפור כאן הוא די פשוט, אבל מאתגר ומשעשע ביותר. מזח עץ על אחת מגדות התעלה הוא מסלול ההרצה הקצר של הקופצים. עליו הם אמורים לצבור כמה שיותר תאוצה וממנו הם אמורים לנתר באמצעות מוט האלומיניום השעון אלכסונית על המזח ובסיסו על קרקעית התעלה. כשהם אוחזים בצינור עליהם להטות אותו, תוך ניצול התנופה מההרצה, אל עבר הגדה השנייה - בדרכם לנחיתה על קרקע יציבה בגדה שממול.

אלא שנחיתה על האדמה איננה עצם העניין כאן. האתגר האמיתי הוא לנסות לנחות כמה שיותר רחוק. איך משיגים מרחק גדול ככל האפשר? פשוט בתכלית. מטפסים על הצינור כמה שיותר גבוה. וכאן אנו נכנסים לחישובי זמן ומרחק מסובכים ביותר. שכן על המטפס/קופץ לחשב את אורך הצינור הרצוי ואת נקודת האחיזה האופטימלית בהתאם לרוחב התעלה. ואז עליו להספיק לטפס בזריזות לאורך כמה שיותר מטרים של אלומיניום בטרם יוטח אל האדמה.

קפיצה על מוט (FierLjeppen), הולנד קפיצה על מוט (FierLjeppen), הולנד קפיצה על מוט (FierLjeppen), הולנד

אורך הצינור משתנה, כאמור, בהתאם לרוחב נתיב המים, והוא נע בין 8 ל־13 מטר של מתכת חלקלקה. גם קוטר

הצינור איננו אחיד, והוא נגזרת של משקל המנתר. הולנדים לוקחים את העניין הזה של צליחת תעלות ברצינות רבה, וכל מתחרה מביא את צינור האלומיניום האישי שלו, שמותאם למשקלו וליכולת הטיפוס שלו. מגובה של שמונה מטר ויותר (שזה יותר משלוש קומות של בניין ממוצע), הנחיתה על הקרקע עלולה להסתיים בנקעים או עצמות שבורות, גם אם היא מרופדת בחול רך. ודאי אם נוסיף למשוואה את גורם המרחק שאליו שואפים הקופצים.

התוצאה הרשמית היא המרחק הנמדד בין קצה המזח לבין נקודת הנחיתה, והשיא כיום עומד על קצת פחות מ־22 מטר. אם אתם משוכנעים שהמרחק הזה הוא כלום בשבילכם, התחרות תיערך בסוף אוגוסט רק חמש שעות טיסה מכאן, במחוז Friesland בהולנד. אז תנו קפיצה.

תגיות