אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הספקולנטים מחכים בפינה לריבית הראשונה של קרנית פלוג צילום: עומר מסינגר

ניתוח כלכליסט

הספקולנטים מחכים בפינה לריבית הראשונה של קרנית פלוג

הודעת הריבית שיפרסם מחר בנק ישראל והדיונים שיובילו אליה יראו אם ממלאת מקום הנגיד יכולה להשתחרר מצלו הענק של סטנלי פישר ולהתוות מדיניות משלה. פלוג והוועדה המוניטרית יצטרכו להכריע בין שער החליפין למחירי הדירות המאמירים

28.07.2013, 06:52 | אמנון אטד

קרנית פלוג תצטרך להכריע ביומיים הקרובים אם היא ממשיכת דרכו של הנגיד סטנלי פישר או שהיא מייצגת אג'נדה משלה. היום מתחילים דיוני הריבית החודשיים, שבסופם, מחר בערב, תודיע הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מה יהיה גובה הריבית במשק בחודש אוגוסט. בשעה עשר בבוקר יתכנסו חברי הוועדה המוניטרית של הבנק לדיון רב־משתתפים, שבו ינכחו גם ראשי חטיבות המחקר והשווקים וכלכלנים מהחטיבות השונות של הבנק. שעתיים לאחר מכן יתקיים דיון נוסף, מצומצם יותר, שבו ישתתפו רק חברי הוועדה המוניטרית ושני ראשי החטיבות הכלכליות. בסופו צפויים חברי הוועדה לקבל את החלטת הריבית בהצבעה ולהפיצה מחר לציבור. מדובר בישיבה החודשית, שאינה שונה מ־100 דיוני הריבית שקדמו לה, אולם לראשונה תנהל את דיוני הוועדה, שהגה הנגיד הפורש פרופ' סטנלי פישר, ממלאת מקומו והמשנה לנגיד ד"ר קרנית פלוג.

קראו עוד בכלכליסט

בשלב זה לא ברור אם חלון ההזדמנויות של פלוג לנהל את ענייני בנק ישראל יהיה קצר ויימשך כמתוכנן רק עד תחילת אוקטובר, או שההסתבכות של הנגיד המיועד, פרופ' יעקב פרנקל, תאריך את כהונתה כממלאת מקום. דבר אחד בכל זאת כבר ידוע עכשיו: רגע האמת הראשון של קרנית פלוג מגיע בעיתוי מורכב במיוחד, והיא תידרש להפגין מיומנות רבה כדי לצלוח אותו בשלום.

לשמור על יציבות המחירים

הסיבה העיקרית למורכבות ההחלטה שתצטרך פלוג לקבל נובעת מהעובדה שהריבית צפויה להשפיע בכיוונים מנוגדים על שני תחומים מרכזיים בכלכלה הישראלית - שער החליפין ומחירי הדירות. המשך תהליך הפחתת הריבית יבלום את העלייה של השקל מול הדולר ויסייע בכך ליצואנים ולכלל הפעילויות במשק. צדו השני של אותו מטבע הוא שההפחתה מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים. משכנתאות זולות יותר הן מתכון בדוק להמשך העלייה במחירי הדירות.

פלוג. חוק בנק ישראל החדש קובע כי מטרתו המשנית של הבנק היא לתמוך במטרות אחרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה, במיוחד צמיחה ותעסוקה, צילום: מיקי אלון פלוג. חוק בנק ישראל החדש קובע כי מטרתו המשנית של הבנק היא לתמוך במטרות אחרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה, במיוחד צמיחה ותעסוקה | צילום: מיקי אלון פלוג. חוק בנק ישראל החדש קובע כי מטרתו המשנית של הבנק היא לתמוך במטרות אחרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה, במיוחד צמיחה ותעסוקה, צילום: מיקי אלון

בחודשים האחרונים עלתה שאלת היצוא אל מול שוק הדיור פעמים רבות לדיון, משום שהריבית הנמוכה עודדה רבים להמשיך לקחת משכנתאות ושוק הדיור הרותח לא הראה סימני הצטננות. הנגיד היוצא פישר פתר את הדילמה של בנק ישראל בנושא זה לפני חודשיים, כשהסביר את השקפת עולמו בשני משפטים קצרים: "הערך המוסף ביצוא קרוב ל־30%, ואילו הערך המוסף של ענף הבנייה הוא כ־8%. לכן, אם עלינו לבחור, אנו סבורים שהיצוא חשוב מענף הדיור".

הדיון בוועדה המוניטרית, שיחל היום, יתמקד בנושאים נוספים לשער החליפין ולמחירי הדירות. חוק בנק ישראל החדש קובע כי מטרתו המרכזית של הבנק היא לשמור על יציבות המחירים. בנושא זה מחכה הפעם לחברי הוועדה המוניטרית עבודה די קלה. מדד יוני עלה בשיעור חריג של 0.8%, אבל למרות עלייה זו האינפלציה הצפויה ל־12 החודשים הבאים, שמחשב בנק ישראל כממוצע של הערכות האנליסטים בשוק ההון, דווקא ירדה השבוע לנקודת שפל של 1.7%. תחזית אינפלציה כה נמוכה לא נרשמה אצלנו מאז חודש אפריל 2009.

פישר. בחר בייצוא על פני מחירי הדיור, צילום: עטא עוויסאת פישר. בחר בייצוא על פני מחירי הדיור | צילום: עטא עוויסאת פישר. בחר בייצוא על פני מחירי הדיור, צילום: עטא עוויסאת

הסיבה לפער הגדול בין הזינוק במדד יוני לבין האינפלציה הצפויה היא שמדד החודש שעבר הושפע בעיקר מהתייקרויות חד־פעמיות שנבעו מהעלאת שיעור המע"מ ב־1%. הנתון שמעניין את בנק ישראל במיוחד במהלך דיוני הריבית הוא האינפלציה הצפויה, ולא האינפלציה בפועל, המחושבת שנה לאחור. משום שהאינפלציה הצפויה נמצאת כעת מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%–3%), בנק ישראל יכול להיות רגוע יחסית ולמקד את מדיניות הריבית שלו בתחומים אחרים.

הצמיחה בקיפאון

אף על פי כן, הבנק עשוי להיתקל בדילמה נוספת. זאת מפני שחוק בנק ישראל החדש קובע שמטרתו המשנית של הבנק היא לתמוך במטרות אחרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה, במיוחד צמיחה ותעסוקה, ועידוד הצמיחה באמצעות הפחתת הריבית עלול לגרום להעלאת האינפלציה. מה שמעניין את בנק ישראל הוא מומנטום הצמיחה. סביבת הצמיחה הנוכחית במשק היא 3%, והשאלה שמטרידה את ראשי הבנק היא אם סביבת צמיחה זו מתחילה לגלות סימני חולשה. כדי לענות על השאלה בוחנים בכירי בנק ישראל שורה של נתונים עדכניים יותר מאומדני הצמיחה של הלמ"ס, כמו המדד המשולב למצב המשק וסקר אמון הצרכנים. את הנתון של סביבת הצמיחה העדכנית שיגיעו אליו במהלך הדיון על הריבית יחברו חברי הוועדה המוניטרית עם האיומים הקיימים על צמיחת המשק. אחד המרכזיים בהם הוא התחזקות השקל, שפוגעת כאמור ביצוא.

  , צילום: מיקי נועם אלון צילום: מיקי נועם אלון   , צילום: מיקי נועם אלון

הורדת הריבית לא רק תורמת לעצירת השקל, אלא גם מקטינה את עלויות היצרנים ואת הרצון של הצרכנים לחסוך, ובדרך זו מגדילה את הביקוש ותורמת להמרצת המשק. לעומת זאת, הגברת הביקושים לוחצת לעליית מחירים וגורמת כך לעלייה אפשרית של האינפלציה. אם יתברר בדיון הריבית כי המשק אכן מוריד הילוך, יהיה על הוועדה המוניטרית לשוב ולהפחית את הריבית.

פלוג תחליט על קניית מט"ח

הבנק יכול להשפיע על שער החליפין גם בהתערבות ישירה במסחר במטבע חוץ. לפני חודשיים וחצי החליטה הוועדה המוניטרית להפעיל את תוכנית המגירה הקיימת לחידוש ההתערבות הישירה בשוק המט"ח. בהודעה שפרסם הבנק נקבע כי במטרה לקזז את השפעת ההכנסות ממאגר הגז הטבעי תמר על שער החליפין ירכוש בנק ישראל עד סוף השנה כ־2.1 מיליארד דולר, ורכישות הדולרים יימשכו עד שנת 2018.

במקביל הודיעה אז הוועדה כי מדיניות בנק ישראל לרכישת דולרים להתמודדות עם תנועות לא מוסברות בשער החליפין נותרה ללא שינוי. בנושא רכישות הדולרים מי שמחליט מכאן והלאה מתי להתערב במסחר במט"ח ובאיזו עוצמה הוא נגיד בנק ישראל, ולפחות בחודשיים הקרובים תהיה זו קרנית פלוג.

כל המורכבות הזאת מובילה למסקנה שמבחנה האמיתי הראשון של פלוג בתוקף תפקידה כממלאת מקום הנגיד יהיה הדרך שבה תנווט את דיוני הוועדה. בסופם יתברר אם החילופים הזמניים בראשות הוועדה המוניטרית הם רק קצת יותר מאותו דבר או שמי שעומדת כיום בראש אינה בהכרח ממשיכת דרכו הישירה של פישר.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
מחירי הדיור המטורפים, הפכו להיות הבעיה מס' 1 של ישראל. חייבים להוריד את מחירי הדיור
היצרנים מרויחים מאפס עלויות מימון, אולם זה לא מונע מהם לשחוק עוד את המשכורות של העובדים. הרווחים נשארים אצל המנהלים ובעלי המניות ולא "מחלחלים" למטה. בעית מחירי הדיור, הפכה לבעיה לאומית ומחייבת פעולות חירום. העלאת הריבית, זה הצעד החשוב ביותר, במלחמה נגד מחירי הדיור המטורפים, שבסוף יגרמו לקריסה טוטאלית במשק.
זלדה  |  28.07.13
8.
הנגידה
כבר כתבתי ליאיר לאחר יום בתפקיד יחד עם כל ההמלצות כי היא צריכה להיות הנגידה !!! היא כאן היא חייה כאן במדינה , מכירה יודעת מה צריך לעשות יש לתת לה את החופש והזמן והיא תוכיח כי היא ראויה! הריבית הרגילה צריכה לרדת הריבית הנוספת האחרת השונה זאת שמפריעה ליצואנים צריכה להעלות בהדרגה ולהגיע לרמת אחוז נכונה רק כך נישלוט בין הריבית הרגילה לבין הריבית של הדירות !!
andy mayer , tel aviv  |  28.07.13
לכל התגובות