אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאחורי הקלעים: הדח"צים סייעו להדחתם של יו"ר ומנכ"לית הבורסה צילום: אוראל כהן

מאחורי הקלעים: הדח"צים סייעו להדחתם של יו"ר ומנכ"לית הבורסה

על פי הערכות, הדח"צים הושפעו ממסרים שהועברו להם על ידי רשות ני"ע שסברה כי התנהלות הבורסה לוקה בחסר. ל"כלכליסט" נודע כי ועדת הביקורת של הבורסה התכנסה מתחילת 2013 לא פחות מ־22 פעמים, זאת בעוד שב־2012 כולה התכנסה 14 פעמים בלבד

28.07.2013, 21:55 | רחלי בינדמן

התפטרותם של יו"ר ומנכ"לית הבורסה, סם ברונפלד ואסתר לבנון, ממשיכה להכות גלים. בזמן שחלק מהדירקטורים החיצוניים בבורסה לוטשים עיניים לתפקיד יו"ר הבורסה הבא, מתברר כי יש להם חלק מהותי בהחלטת ההתפטרות של ברונפלד.  

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי ועדת הביקורת של הבורסה הכוללת את הדירקטורים החיצוניים התכנסה בשבעת החודשים הראשונים של 2013 לא פחות מ־22 פעמים, זאת בעוד שב־2012 כולה התכנסה הוועדה 14 פעמים בלבד.

הפרוטוקולים החסויים

ועדת הביקורת אמורה לפקח ולבקר את פעילותם של כל המוסדות והאורגנים בבורסה. בין היתר, הוועדה בודקת את התנהלותה הכספית של הבורסה, את יעילותה ואת סבירות ההחלטות המתקבלות בה. החל מפברואר 2013 משמשת הוועדה גם כוועדת התגמול שאמורה לאשר את תנאי השכר של עובדי הבורסה שאינם נושאי משרה, ולהמליץ בפני מוסדות הבורסה ובהם הדירקטוריון בנושא תנאי הכהונה וההעסקה של יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ונושאי המשרה. זו גם הסיבה שהוועדה התכנסה באופן תכוף יותר מאשר בשנה שעברה.

סם ברונפלד ואסתר לבנון, צילום: אוראל כהן סם ברונפלד ואסתר לבנון | צילום: אוראל כהן סם ברונפלד ואסתר לבנון, צילום: אוראל כהן

בראש הוועדה עומד החל מינואר ד"ר רון מלכא, וחברים בה גם לינדה בן שושן, גתית גוברמן, יצחק חלמיש וברכה ליטבק. עבור כל ישיבה, אגב, מקבלים החברים בוועדה 2,500 שקל, כך שעבור 22 הישיבות שהתקיימו מתחילת השנה קיבל כל אחד מהם כ־55 אלף שקל.

דיוני הוועדה החלו להיות תכופים יותר לאחר החלפת יו"ר הוועדה הקודם דוד שלכט. אף על פי שיו"ר הבורסה הפורש ברונפלד המליץ למנות את שלכט לקדנציה שלישית, ואף על פי שרוב חברי הוועדה למינוי דירקטורים בבורסה תמכו בכך, הטיל יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר וטו על המינוי, מכיוון שחשש כי שלכט הוא "איש של ברונפלד".

אף על פי שהפרוטוקולים של הוועדה חסויים והבורסה מסרבת להעביר אותם לעיון הציבור, ל"כלכליסט" נודע כי בפגישות שהתקיימו מתחילת השנה מתחו משתתפים בה ביקורת חריפה על התנהלות הבורסה, ובכלל זה על תפקודם של היו"ר והמנכ"לית, בין השאר בסוגיות כמו תגמול בכירים ואישורי הטבות לעובדים. הוועדה היא זו שעומדת מאחרי ההחלטה שלא לאשר לברונפלד וללבנון תוספת שכר ב־2013 ואף שללה מהם את המענק השנתי.

עוד נודע כי ועדת הביקורת הציבה קשיים רבים לאישור תקציבים ובכלל זה הוספת תקנים חדשים או אישור נסיעות לחו"ל. על פי הערכות, הדח"צים הושפעו ממסרים שהועברו להם על ידי רשות ני"ע שסברה כי התנהלותה של הבורסה לוקה בחסר. אלא שכעת, חלק מאותם דח"צים שהערימו קשיים על ההנהלה ומתחו ביקורת חריפה על התנהלות היו"ר והמנכ"לית, מבקשים להתמודד על כיסא יו"ר הדירקטוריון.

זכות הווטו של האוזר

מי שבוחר את יו"ר הדירקטוריון הם חברי הדירקטוריון באישור יו"ר רשות ני"ע. לפי תקנון הבורסה, על היו"ר הנבחר לעמוד בתנאי כשירות של דירקטור חיצוני, כך שכרגע יכול להתמנות יו"ר רק מקרב הדירקטורים החיצוניים הקיימים. בינתיים מונה ד"ר רון מלכא ליו"ר זמני. אלא שיו"ר הרשות, בהחזיקו את זכות הווטו על מינוי היו"ר, יכול, אם כך יעדיף, להוביל מהלך למינוי דח"צ חדש ואז הדירקטוריון יכול לבחור בו כיו"ר הבא. דח"צים נבחרים על ידי ועדת מינויים שבראשה השופטת שולמית ולנשטיין, וחברים בה דקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א אשר טישלר ויו"ר הבורסה כשליו"ר הרשות סמכות להטיל וטו על המינוי.

תגיות