אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה שוקלת לאשר ליצרני החשמל הפרטיים למכור לציבור צילום: בני מור

בלעדי לכלכליסט

הממשלה שוקלת לאשר ליצרני החשמל הפרטיים למכור לציבור

מפעילת תחנת הכוח הפרטית דוראד מנהלת משא ומתן עם משרד האנרגיה על קבלת אישור למכור חשמל לבתים. עד כה הותר ליצרני החשמל הפרטיים למכור חשמל רק למפעלים וללקוחות תעשייתיים

01.08.2013, 07:05 | ליאור גוטמן

חברת דוראד, שהחלה לאחרונה להפעיל תחנת כוח פרטית באשקלון, מנהלת מו"מ עם משרד האנרגיה ורשות החשמל במטרה לקבל אישור למכור חשמל לצרכני חשמל לבתים פרטיים, כך נודע ל"כלכליסט".  

קראו עוד בכלכליסט

לדברי גורמים בדוראד, בכוונת החברה להשיג אישור רגולטורי שיאפשר לה לספק חשמל לא רק למפעלים וללקוחות תעשייתיים, אלא גם ללקוחות בבתים משותפים ופרטיים. אם המהלך יאושר, תהיה זו הפעם הראשונה שאזרחי ישראל יקבלו חשמל מיצרן פרטי ולא מחברת החשמל.

תחנת הכוח דוראד, צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד | צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד, צילום: בני מור

המהלך צפוי ליצור מצב מורכב עבור המדינה, שכן בעלת האחזקות העיקרית בדוראד (37.5%) היא חברת קצא"א הממשלתית, שמפוקחת על ידי האוצרודוראד ממוקמת בשטחה. אם הבקשה תאושר, המדינה מתחרה בחברת החשמל באמצעות תחנת כוח פרטית. המהלך צפוי לעורר התנגדות רבה מצד ועד העובדים של חברת החשמל. הוועד מתנגד לכניסתן לפעולה של תחנות פרטיות עד שהמדינה תגיע לסיכום עם העובדים במסגרת הרפורמה להפרטת החברה.

 

יתר בעלי המניות בדוראד הם חברת זורלו הטורקית (25%), אדלטק וא. דורי, שכל אחת מהן מחזיקה ב־18.75%. עלות הקמת התחנה, שבוצעה על ידי וודגרופ האמריקאית, נאמדת ב־4 מיליארד שקל.

דוראד החלה לפעול לאחרונה במתכונת חלקית ועד סוף השנה צפויה לספק 800 מגה־ואט, כ־7% משיא הביקוש במשק. מבחינת הצרכנים עשויה החברה להציע הנחות של 8%–10%, כפי היא מציעה לגופים מסחריים שעמם חתמה על חוזים לאספקת חשמל.

יו"ר דירקטוריון דוראד שמשמש גם כיו"ר קצא"א, האלוף (מיל) יוסי פלד, אישר את הדברים. "אנחנו רוצים למכור חשמל גם לגב' כהן מחדרה ופועלים בעניין מול משרד האנרגיה ורשות החשמל", אמר פלד ל"כלכליסט". "החזון שלי הוא ש־40% מייצור החשמל במשק יגיע מתחנות פרטיות".

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
אין שוק קמעונאי בלי שוק סיטונאי
הפעילות במשק החשמל מתחילה לזוז, אחר שחוקי המשחק הוטו, מאד, לטובת היצרנים הפרטיים. מדוע? א. כי אנחנו, הציבור נאלץ לקנות חשמל יקר, באמצעות חברת החשמל (ח"ח) שאנחנו מממנים, בכל שעות היום והלילה, יותר יקר ממה שח"ח מייצרת ב. כי אנחנו, הציבור, מממן תעריפים חברתיים למעוטי יכולת, עלויות גיבוי לתחנות כוח פרטיות ולאנרגיות סולריות ורוח, עלויות איזון וייצוב הרשת ושאר הוצאות שהפרטיים ולקוחותיהם פטורים מהם ג. כי הפרטיים, כמו OPC למשל, שמלכתחילה הייתה אמורה לייצר חשמל מפצלי שמן, גררו רגלים והקימו את תחנות הכוח שלהם רק כאשר היה גז זמין. ותחנת כוח על גז יותר זול לבנות מאשר תחנה פחמית. ואם רק החשמל שלהם יימכר על חשבון החשמל מתחנות הכוח הפחמיות, וחברת החשמל לא תוכל להחזיר את ההלוואות שלקחה, מי ישלם? כרגיל , אנחנו, הציבור. כעת שהתהליך התחיל לזוז, ויש תחנות כוח פרטיות שמתחרות בתחנות הכוח של חברת החשמל, יכול להתקיים שוק סיטונאי לחשמל. על כולם מוסכם שניהול הרשת צריך להיות בלתי תלוי. כך יווצר שוק סיטונאי. אחרי ששוק זה יתייצב ויהיו מספיק מוכרים, וכללי השוק יוסדרו כך שגם ח"ח תוכל להחזיר את חובותיה, ולגבות תשלום ראוי עבור שאר הוצאותיה לטובת היצרנים הפרטיים, ניתן יהיה לדבר על שוק קימעונאי, ולאפשר לריקי כהן מחדרה להחליט אצל מי היא רוצה לקנות. עד אז אין צורך להתכתש עם הועדים ואין לאפשר לפרטיים לחתום חוזים מעבר ל-90% מיכולת הייצור שלהם (גם הפרטיים יצטרכו שיפוץ או תיקון מדי פעם), בוודאי לא עם גב' כהן מחדרה, שאין לה שום יכולת להתמודד עם התחכום של היזם הפרטי.
גרי שפר אנרגיות , משגב דב  |  03.08.13
15.
מלאי סולר
מצילום האתר לא נראה שהמיכל הקטן יכול להכיל סולר לפעולה רציפה של 100 שעות בעומס מלא (800MW). כנראה בלוף נוסף של דוראד שהיתה צריכה להיכנס לפעולה עוד ב 2003 ועתה היא סוחטת תשלום נוסף עבור "הקדמה בתחילת ההפעלה". ועדין לא הזכרנו את קבלת אתר קצ"אא ללא מכרז ומכירת חשמל לחב' ממשלתית (משרד הבטחון),אף זאת ללא מכרז...
אביעד , חיפה  |  01.08.13
לכל התגובות