אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סגירת טלמאפ: בלי שבב של תקווה

פרשנות

סגירת טלמאפ: בלי שבב של תקווה

הסגירה של טלמאפ על ידי אינטל היא כישלון שהיה ידוע מראש, לאור ניסיונה הבעייתי של האחרונה בתחום המיזוגים והרכישות. נראה שענקית השבבים פשוט לא יודעת מה לעשות עם החברות שהיא קונה

01.08.2013, 14:08 | מאיר אורבך
מיזוגים ורכישות הם אמנות, וחברת ענק שמנסה לבלוע חברה אחרת לתוכה ללא קשר לגודלה חייבת לנקוט זהירות מרבית, אחרת היא תידון לכישלון.

קראו עוד בכלכליסט

חברות כמו סיסקו וברודקום השכילו להפוך את הרכישות לחלק בלתי נפרד מהחברה ולהטמיע, ברמות מסוימות של הצלחה, את החברה הנרכשת לתוכן. יצרנית השבבים אינטל, לעומתן, אינה ידועה כרוכשת סדרתית, אלא דווקא כחברה שחלק גדול מפעילותה נסמך על מחקר ופיתוח פנימי.

נראה שעובדה זו מביאה את אינטל למצב הביש שאליו נקלעות רבות מהרכישות שלה. החברה מגיעה, פעם אחר פעם, למצב שבו היא לא בוחרת נכון את רכישותיה, או לחלופין לא יודעת איך להטמיע את הרכישות בתוכה. לפעמים נראה כאילו היא פשוט אוהבת לבזבז כסף על רכישות מיותרות - אחרת לא ניתן להסביר את הרצף הלא מוצלח של רכישות שעשתה החברה בישראל.

שרשרת רכישות שכשלו

הכישלון המהדהד ביותר של אינטל היה רכישת יצרנית השבבים לטלפונים ניידים DSPC ‭1999-ב‬ בסכום עתק של ‭1.6‬ מיליארד דולר. התקווה של אינטל באותם ימים היתה שרכישה זו תהיה דלת הכניסה שלה לתחום הצומח של המובייל; אך ‭2006-ב‬ הסתיימה השותפות בקול ענות חלושה כאשר הפעילות של ‭,DSPC‬ שדשדשה זמן רב בתוך אינטל, נמכרה למארוול ‭600-ב‬ מיליון דולר. כבר ‭2003-ב‬ מחקה אינטל חלק גדול מרכישה זו ואותתה לשוק שזו לא רכישה שהיא יודעת להתמודד איתה.

‭2005-ב

‬ רכשה אינטל את חברת השבבים הישראלית אופלאס ‭100-בכ‬ מיליון דולר. החברה הישראלית שישבה ביקנעם היתה אמורה לתת לאינטל דריסת רגל חשובה בשוק הוויזואלי של צגי טלוויזיות ודומיהם, אבל ‭2008-ב‬ סגרה אינטל את הפעילות. תגובתה של ענקית השבבים לסגירה היתה שאין כדאיות בהחזקת מרכז ביקנעם. הכישלון האחרון של אינטל הוא גם הרכישה המשמעותית האחרונה שלה בישראל. ‭2011-ב‬ רכשה את חברת המיפוי הישראלית טלמאפ בסכום של 120 מיליון דולר. הרכישה של טלמאפ גרמה לרבים להרים גבה, ולתמוה מדוע בחרה חברת השבבים לרכוש חברת תוכנה שעיקר עבודתה הוא מול ספקיות סלולר וצרכנים פרטיים.

כשנתיים לאחר מכן התקבלה התשובה: אינטל אכן לא ידעה מה לעשות עם הרכישה התמוהה, סגרה את החברה ופיטרה את מרבית עובדיה. עכשיו בכוונת החברה להעסיק חלק מהמפתחים ולהשתמש בטכנולוגיה שרכשה.

נטיה טבעית לפיתוח פנימי

הרצף שהחל ‭1999-ב‬ ונמשך עד היום מוכיח דבר אחד: רכישות הן לא בטבע של אינטל. החברה עתירת המשאבים והטכנולוגיה פשוט לא יודעת איך להתנהל בטריטוריה הלא מוכרת של מיזוגים ורכישות.

כאמור, אינטל לא השכילה לנהוג כמו ענקיות טכנולוגיה אחרות שרואות ברכישות חלק אינטגרלי מהמחקר והפיתוח של החברה, ממשיכה להתבסס על פיתוח פנימי ולא באמת יודעת איך להתמודד עם השותפים החדשים שבאו מבחוץ. למרות זאת, עדיין כדאי ורצוי לזקוף לזכותה את העובדה המשמחת שאף שסגרה פעילויות בישראל ופיטרה עובדים, היא עדיין מתעקשת להישאר ולפעול כאן.

תגיות