אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 "אם השר"פ ייכנס, מי שינהל את בתי החולים יהיו הרופאים" צילום: אביגיל עוזי

קופון חולים

"אם השר"פ ייכנס, מי שינהל את בתי החולים יהיו הרופאים"

אלי דפס, מנכ"ל הכללית, תוקף את הכוונה להכניס שירותים פרטיים לבתי החולים ומזהיר מפני ניגוד העניינים של הוועדה. "זה לא שכולם רמאים. הרופאים הם מצוינים. אבל מה לעשות, הכסף מעוור עיני צדיקים"

04.08.2013, 18:50 | שאול אמסטרדמסקי ומיקי פלד

1 מה יקרה אם הוועדה של שרת הבריאות יעל גרמן תמליץ להכניס לבתי החולים שר"פ, מהלך שיאפשר לבחור רופא מנתח באופן פרטי תמורת תשלום?

"אם יאושר השר"פ, כמות הניתוחים בבתי החולים תעלה בלי קשר למצב הבריאות. הם פשוט ישנו את הסטנדרט מתי צריך לנתח בגלל שיקולים כספיים. זה לא שכולם רמאים. הרופאים הם מצוינים. אבל מה לעשות, הכסף מעוור עיני צדיקים. אם אנחנו נכניס את השר"פ רק בגלל לחצים כלכליים, אנחנו נעביר את ניהול הרפואה לרופאים במקום לשמור אותו בידי המערכות הציבוריות שצריכות לרסן את הגידול בהוצאה הלאומית על בריאות. כל מה שמסביב זה אינטרסים שצבועים בכסף רע. זה הכל".

קראו עוד בכלכליסט

2 למה הוועדה בכלל דנה בנושא הזה?

"כי משרד הבריאות נמצא בניגוד עניינים משום שהוא גם הרגולטור של מערכת הבריאות אבל גם הבעלים של בתי החולים הממשלתיים. הם מחפשים מקורות הכנסה לבתי החולים שלהם, ולכן כל הדיון שלהם מוטה. אם אני הייתי אחראי על כל בתי החולים והם היו אחראים רק על קופות החולים, כל הנושאים שהוועדה היתה דנה בהם היו אחרים לחלוטין. בגלל כפל התפקידים שלו, בגלל האחריות לבתי החולים שלו, המשרד הקים ועדה לטפל בבעיה אחת מתוך 15 בעיות במערכת הבריאות. זו ועדה מוטה".

3 מהי הסיבה האמיתית שבגללה מעוניינים להכניס שר"פ לבתי החולים?

"מנהל בית חולים הוא כספר, הוא רואה רק את הכסף. בית חולים רוצה לגדול, להתפתח. לאשפז. זה רע מאוד. אנשים צריכים לקבל את הטיפול שלהם ליד הבית, ורק אם יש משהו מורכב ללכת לבתי החולים. לכן אם לא נשגיח על בתי החולים ורק ניתן להם לגדול, ולא נחזק במקום זה את הרפואה הקהילתית, ההוצאה הלאומית לבריאות רק תגדל. ולראיה, מנהלי בתי החולים הגדולים מודים שאם המדינה תיתן להם עוד כסף לניתוחים אחר הצהריים הם יורדים מהשר"פ".

"צריך לצמצם את הביטוחים המשלימים, שמציעים כל מיני כיסויים מיותרים, ובמקביל להעלות את מס הבריאות ב־0.25%. זה יותר שוויוני", צילום: אוראל כהן "צריך לצמצם את הביטוחים המשלימים, שמציעים כל מיני כיסויים מיותרים, ובמקביל להעלות את מס הבריאות ב־0.25%. זה יותר שוויוני" | צילום: אוראל כהן "צריך לצמצם את הביטוחים המשלימים, שמציעים כל מיני כיסויים מיותרים, ובמקביל להעלות את מס הבריאות ב־0.25%. זה יותר שוויוני", צילום: אוראל כהן

4 למה לא לתת לחולים לבחור את הרופא המנתח שלהם בחינם?

"כי מה שיקרה הוא שכולם ירצו ללכת לרופאים המומחים ויהיו מוכנים לחכות הרבה בזמן בשביל זה, ואתה לא תצליח ליצור את דור המומחים של העתיד. אם תיצור מצב שכולם ימתינו למומחים, כל הדור הבא של המתמחים לא יפתח מיומנויות. ומלבד זה, אם התורים יהיו ארוכים, אפילו אם הניתוח יהיה בחינם, הרופא יגיד לך: 'בשביל מה לך לחכות חצי שנה? בוא אלי לפרטיי, לאסותא, ואני אנתח אותך בשבוע הבא'".

5 ומה יקרה אם יעשו שר"פ באופן חלקי. כפיילוט רק בפריפריה, בסורוקה למשל? מה יקרה אז?

"אם יעשו שר"פ בפריפריה, בעיית הזמינות שקיימת בפריפריה תוחלף בתחלואי השר"פ, ואי־השוויון יגדל. אם תעשה שר"פ, מטבע הדברים מי שינתח בשר"פ הוא המומחה הבכיר ביותר, שהוא לרוב גם בעל השפעה בתוך בית החולים. אז הוא יצמיד לעצמו את הרופא המרדים הכי טוב ואת האחות הכי מוכשרת. עכשיו תאר לעצמך שכל הצוות הזה עובד על ניתוח ברך קליל באופן פרטי, ובאותו הזמן נכנס לבית החולים פצוע קשה מתאונת דרכים. מי ינתח אותו? הרופא הפנוי, כלומר המתמחה.

"בשורה התחתונה, מי שינהל את בית החולים יהיו הרופאים במקום המנהלים. ומלבד זה, ייווצר לחץ מסיבי בהמשך להרחיב את השר"פ ליתר הארץ. אם אני אכניס רגל בדלת של השר"פ, הם יפרצו את הדלת. למה לא בחדרה - זה לא פריפריה? ורמב"ם בחיפה זה לא פריפריה? בסוף רק שינקין פינת קינג ג'ורג' יוגדר כמרכז הארץ וכל מה שמסביב יהיה פריפריה".

6 אז מה אתה מציע כתחליף?

"אני מציע מודל של 'פולטיימר' ומודל של קיצור תורים. פולטיימר פירושו רופא מומחה שעובד במשרה מלאה בבית חולים ציבורי ומחויב לא לעבוד בעבודה פרטית בתשלום נוסף. השכר של המומחים האלה יהיה כפוף לממונה על השכר, והם יחויבו בתפוקות בהיקף מסוים. הם לא יוכלו לשבת מארבע אחר הצהריים ולעשות מחקר. הם יצטרכו לנתח. ככה החולים אמנם לא יוכלו לבחור את הרופא שלהם, אבל היצע הרופאים המומחים בבתי החולים יגדל, בעלות נמוכה משמעותית מהשר"פ. מה שכן, זה מצריך בקרה הדוקה.

"המודל המשלים הוא קיצור תורים, וזה עובד בבתי החולים של הכללית. אני נותן לצוות רפואי סכום כספי גלובלי לבצע ניתוח אחר הצהריים. זה מותנה בשמירה על היקף ניתוחים מסוים בבוקר. אם עשיתם למשל ארבעה ניתוחי קטרקט בבוקר, תוכלו לעשות את הניתוח החמישי אחר הצהריים עבור תעריף מעט גבוה יותר. החיסרון הוא שהרופאים האלה עדיין יכולים ללכת לעשות במקום זה ניתוחים פרטיים באסותא. אבל עובדה שהרופאים בבתי החולים של הכללית מוכנים לעבוד אצלי אחר הצהריים במקום ללכת לפרטי. כי מובטח להם נפח פעילות גבוה. וזה גם חוסך להם טרטורים לעבור ממקום למקום".

7 וזה לא יגדיל את עלויות השכר של הרופאים? אסותא הרי תמיד יוכלו להציע לרופאים עוד, לא?

"הרופאים הכוכבים ממש יכולים ללכת. מצדי שתהיה רפואה פרטית של קבוצה קטנה של רופאים. אני לא נגד רפואה פרטית. אבל אני רוצה שתהיה רפואה ציבורית חזקה. ויש כוכבים שלא ילכו לשם. תראה את פרופ' גידי סהר, מנהל מחלקת כירורגיית חזה בסורוקה. הוא שיאן השכר במגזר הציבורי (107 אלף שקל ברוטו לחודש ב־2011). אתה יודע כמה הוא מרוויח בפרטי? אפס. הוא לא עובד בפרטי. ואם היה עובד בפרטי היה משתכר הרבה־הרבה יותר. אבל טוב לו בציבורי בגלל המודל שאני מציע".

8 כמה כסף ההצעה שלך תעלה?

"אני משלם היום 400 מיליון שקל עבור שכר לצוותים רפואיים במודל של ניתוחים אחר הצהריים לקיצור תורים. אבל אני צריך מיליארד שקל כדי שבאמת יהיה קיצור תורים אפקטיבי. וזה רק אני. כל המערכת צריכה 2 מיליארד שקל תוספת. זאת העלות של התוכנית שלי".

9 ומי בדיוק יממן אותה?

"המימון ייעשה בשני חלקים. ראשית, תצמצם את מה שהביטוחים המשלימים של קופות החולים מציעים ב־30%. תגדעו את מקור ההכנסה של הביטוחים המשלימים. האזרחים משלמים על זה סתם. תוריד את השטויות, את הכיסויים המיותרים, ותישאר רק עם מה שצריך. במקביל, תעלה את מס הבריאות ב־0.25% בממוצע. זה יותר שוויוני, כי העלות של הביטוח המשלים זהה לכולם ומס הבריאות פרוגרסיבי. זה יעביר מיליארד שקל מהביטוחים המשלימים לקופת המדינה. המדינה תצטרך להביא עוד מיליארד שקל, בפריסה תלת־שנתית".

10 ומה הסיכוי שהאוצר יהיה מוכן להביא את הכסף?

"אני יודע ששר האוצר לא רוצה להעלות מסים. הוא אומר שהוא כבר העלה מספיק מסים. אבל זו הדרך היחידה".

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
הוא מתנגד לבחירת רופא בחינם וזה אומר הכול
כי ברגע שהציבור יוכל לבחור רופא מנתח בחינם, כמו שהוא בוחר רופא משפחה או רופא מומחה במרפאתו בחינם, זה ישמיט את הקרקע מהצורך בביטוח המשלים וממכונת הכסף של בתי החולים "הפרטיים" שקופת חולים הכללית (לצד מכבי) שותפה בהם מובילה את התרחבותם.
מומחה רפואי  |  04.08.13
29.
האיש תותח
כמי שעובד כ 20 שנה בכללית אני יכול להעיד שלא היה מנכל כה אכפתי ויעיל. האיש פשוט יודע לעבוד והוא יצר מהפכה שרותית בכללית. הוא לא רופא וזה אומר הכול אולי הגיע הזמן לחפש אנשים מחוץ למסגרת שהורגלנו אליה. .אלי תמשיך בדרכך הנעימה וההוגנת הן כלפי הלקוחות והן כלפי העובדים שמעריכים אותך מאוד.
קובי , חולון  |  04.08.13
לכל התגובות