אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביקורת באנגליה נגד ברקליס: "יפגע בקו החיים של משפחות באפריקה" צילום: בלומברג

ביקורת באנגליה נגד ברקליס: "יפגע בקו החיים של משפחות באפריקה"

בנק הענק החליט לחדול משיתוף פעולה עם מוסדות להעברת כספים למדינות העולם השלישי; האצן האולימפי הבריטי ממוצא סומאלי מו פראח: "המשמעות - חיים או מוות למיליוני סומאלים"

04.08.2013, 14:05 | מיקי גרינפלד
ברקליס תחת ביקורת חריפה: הבנק הבריטי השביעי בגודלו בעולם (בהיקף נכסים) נאלץ להתמודד עם ביקורת גוברת והולכת במדינה - שהגיעה לשיא בסוף השבוע - בניסיון לשנות את החלטתו לחדול משיתוף הפעולה עם מוסדות להעברת כספים למדינות העולם השלישי.

הבנק החליט להפסיק את קשריו עם כ-250 מוסדות פיננסיים קטנים, המעניקים שירותי העברת כספים למדינות באפריקה ובאסיה. ברקליס הוא היחיד מבין המוסדות הפיננסיים הגדולים באנגליה שעדיין מנהל עסקים עם המוסדות הללו. ההחלטה צפויה להיכנס לתוקף ב-12 באוגוסט.

המתנגדים טוענים כי שינוי המדיניות מצד הבנק ימנע ממהגרים העובדים באנגליה להעביר כסף כתמיכה למשפחות שנותרו מאחור – לעתים עד כדי פגיעה אנושה בסיכויי הישרדותן של המשפחות. בנוסף, צפויה פגיעה קריטית בכלכלות של המדינות אליהן נשלח הכסף, המסתמכות על הכנסות שמגיעות בנתיבים של בתי העסק הפרטיים.

מו פראח וראש ממשלת אנגליה דיוויד קמרון, צילום: אם סי טי מו פראח וראש ממשלת אנגליה דיוויד קמרון | צילום: אם סי טי מו פראח וראש ממשלת אנגליה דיוויד קמרון, צילום: אם סי טי

ברקע להחלטתו של הבנק עומד החשש כי המשך הפעילות עשוי לחשוף אותו לקנסות כברים לתביעות בגין סיוע עקיף לארגוני טרור ולהלבנת כספים – בעיקר מצד הממשל והרשויות בארה"ב, שכבר הטילו קנסות כאלה בעבר. זו גם הסיבה שבנקים אחרים העדיפו לוותר על שוק זה, המגלגל על פי הערכות כ-2 מיליארד ליש"ט בשנה (ונתמך באלפי משרות של מהגרים).

בימים האחרונים תופסת ההתנגדות תאוצה, וארגוני סיוע בינלאומיים, לצד מובילי דעת קהל, מארגנים שורה של פעולות נגד ההחלטה. משלחת של פוליטיקאים התומכים בביקורת צפויה להיפגש השבוע עם ראש הממשלה דיוויד קמרון בבקשה שיפעל אצל ראשי הבנק לביטול ההחלטה.

אוקספם (Oxfam), ארגון הסיוע המרכזי והמוכר ביותר באנגליה, הוציא הודעה חריפה נגד ההחלטה "ההרסנית" לשיטתו: "מי שיושפע ישירות הם האנשים הרגילים, משפחות וקהילות שחיות בעוני, שיגלו עכשיו שקו החיים שלהן נקטע. הסבל יהיה רב ומי שיאלץ להתמודד איתו הן סוכנויות סיועו וצדקה", נאמר בהודעת הארגון, שקרא להתערבות ממשלתית מיידית למציאת פיתרון.

מקורות במשרד האוצר אמרו בעניין זה כי אף שלממשלה אין עניין להכתיב לבנק איך להתנהל, להחלטתו עשויה להיות השלכות מדאיגות - בעיקר בשל המעמסה שתיפול על ארגוני הסיוע, ובשל כך, על תקציב הסיוע של המדינה. גם במובן הטכני, ארגוני הסיוע מעבירים חלק ממשכורותיהם לעובדים דרך מוסדות התשלום הפעילים בתחום, וניתוק הקשרים עם ברקליס תפגע קשות באמצעי זה.

.

המצטרף הבולט למחאה הוא האתלט הבריטי יליד סומאליה מו פראח, שחתם בשבוע שעבר על העצומה המרכזית שתוגש לבנק. פראח, שלאחר זכייתו בזהב בריצות ל-5,000 ו-10,000 מטר הפך לגיבור לאומי באנגליה, התייחס בסוף השבוע לתוצאות האפשריות של החלטת הבנק: "עצירת קו החיים הזה תהיה אסון למיליונים. הסכמים הקטנים שנשלחים על ידי סומאלים העובדים באנגליה כל בוע מאפשרות לבני משפחתם לקנות אוכל ותרופות. אני בעצמי שלחתי כסף במשך כמה שנים למשפחתי. קרן הסיוע על שמי, כמו כמה מארגוני הסיוע הבינלאומיים הגדולים בעולם, ובהם אלה של ארגון האו"ם, מסתמכים על העסקים האלה. כולנו מבינים עם מה ברקליס צריך להתמודד, אך החלטה זו משמעותה חיים או ומוות למיליוני סומאלים", אמר פראח. 

ברקליס מנסה להגן על ההחלטה ועל תדמיתו, תוך הסברת הבעיה עמה הוא נאלץ להתמודד: "כבנק גלובלי אנו מחוייבים לעמוד בתקנות המחייבות אותנו, בכל מרחיב הפעילות. אנו מתמודדים עם חשש לסיכון שנואשם במעורבות בפשיעה פיננסית ואנו נדרשים להגיב באופן אחראי לסיכון זה. לכמה מנותני השירות של העברת כספים אין את הכלים לאיתור פעילות אסורה, אותם אימץ הבנק כחלק בלתי נפרד מהתנהלותו התקינה. ניצול לרעה של שירותיהם יפגע קשות בחברה בכלל ובאופן ספציפי בבנק", נאמר בהודעתו של ברקליס בעניין.

תגיות