אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזרח ירושלים, שטח הפקר צילום: יואב גלאי

מזרח ירושלים, שטח הפקר

אכיפת החוק הנרפית בחלקה הערבי של ירושלים יצרה גן עדן לנוכלים ולשודדי קרקעות

05.08.2013, 08:27 | דני רובינשטיין
"אני החתום מטה, חאתם עבד אל־קאדר, מודיע שאין בידיי שום ידיעה על בעלות של אבי, חמד עבד אל־קאדר עיד, על מקרקעין בשכונת שיח' ג'ראח בירושלים". זו לשון ההודעה שפורסמה לאחרונה בעיתון הפלסטיני "אל־קודס".

בירור קצר עם חאתם עבד אל־קאדר, איש מוכר ברחוב הפלסטיני וחבר המועצה המהפכנית של תנועת הפתח, פענח את המודעה הסתומה. עבד אל־קאדר החליט לצאת נגד אחיו, שבעזרת חבורה ממחנה הפליטים שועפאט במזרח ירושלים תבעו בעלות על בית ומגרש ששטחו 3 דונמים, בטענה שאבי המשפחה שמת לפני שנים רבות קנה אותו.

מחסום שועפאט במזרח ירושלים, צילום: עטא עוויסאת מחסום שועפאט במזרח ירושלים | צילום: עטא עוויסאת מחסום שועפאט במזרח ירושלים, צילום: עטא עוויסאת

במהלך הדיונים המשפטיים התייצב נגדם חאתם והכחיש שהנכס ששווה כיום מיליוני שקלים היה שייך לאביו. יושרו של חאתם שופך אור על תופעה מכוערת של הונאה, זיופי מסמכים והשתלטות על נדל"ן במזרח ירושלים וסביבתה.

האריסטוקרטים הוחלפו בפליטים

אליאס חורי, מעורכי הדין הוותיקים והמוערכים במזרח ירושלים, מגדיר את היקף הונאות הנדל"ן בין ערבים לערבים באזור כ"עצום, ממש מגיפה".הרקע לתופעה נעוץ במבנה הדמוגרפי של בירת ישראל, שבה מתגורים בצפיפות 330 אלף פלסטינים לצד 530 אלף יהודים, וכן להיסטוריית המשפחות של ירושלים הערבית.

רוב המשפחות הוותיקות והעשירות, שהחזיקו נכסים גם בשכונות המערביות של העיר, עזבו לאחר השבר של 1948. את מקומן תפסו פליטים מכפרי האזור וערבים מהר חברון, שכיום מהווים יחד יותר מ־80% מערביי ירושלים. כתוצאה מכך נוצרה אי־ודאות לגבי קרקעות ונכסים רבים בעיר, מה שהכניס לתמונה רודפי בצע שמנסים להשתלט עליהם במרמה.

הבריונים מאיימים על בעל הנכס

אחד היעדים של הנוכלים הללו הוא מי שמוגדר "אוכלוסייה חלשה" - זקנים, אנשים עריריים, נוצרים שאין להם גב של משפחה חזקה. לצדם הם מנסים לאתר בעלי רכוש שהיגרו לחו"ל או שנפטרו ואין תביעות של יורשים על עיזבונם. הנוכלים בודקים את רישומי הבעלות על הנכס ובהתאם לכך מזייפים הסכמים, ייפויי כוח וחתימות של הבעלים. חלקם נעזרים בעורכי דין מפוקפקים ומקבלים אישור מהעירייה. אחר כך מניחים גדר סביב המגרש, מכניסים טרקטור וקובעים עובדות בשטח. במקרים רבים חולף זמן רב עד שלבעל הקרקע נודע מה קורה והוא מזעיק את המשטרה. המשטרה בודקת מסמכים ומפנה את הצדדים לבית המשפט. בינתיים מגייסים הפולשים בריונים ומאיימים על בעל הנכס.

עורכי דין במזרח ירושלים אומרים שהרפיון של אכיפת החוק הישראלית במזרח העיר והסחבת בבתי המשפט עושים חיים קלים לרמאים, שלהערכתם כבר בנו עשרות בתים ומכרו מאות דירות שלא כחוק. במקרה הזה הפשע בהחלט משתלם.

תגיות