אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם ממשלת ארצות הברית תהרוג את iTunes?

דו"ח טכנולוגי

האם ממשלת ארצות הברית תהרוג את iTunes?

העונש המוצע על קנוניית הספרים הדיגיטליים הענקית של אפל יכול להביא לחיסול החנות הדיגיטלית הגדולה בעולם, בלוגר רוסי לא מפחד מפוטין - ואשה שקנתה אייפונים קיבלה תפוחים

05.08.2013, 12:27 | יוסי גורביץ

גמול איום

אפל הורשעה לפני כחודש בקשר כנגד הציבור, כשבית המשפט קיבל את עמדת הממשלה וקבע שהיא פעלה יחד עם חברות ההצאה לאור הגדולות כדי להעלות את מחירי הספרים הדיגיטליים באמזון. עכשיו אנחנו מגיעים לשלב פסיקת העונש, והממשלה רוצה את הראש של אפל על שיפוד.

סטיב ג סטיב ג'ובס. אפל צריכה להתמודד עם ההחלטות שלו גם אחרי מותו | צילום: רויטרס סטיב ג

הממשלה דורשת שכל החוזים הקיימים שחתמה אפל עם המו"לים יבוטלו. הגיוני. היא דורשת עוד שלאפל לא יותר להכנס לחוזים עם מו"לים בחמש השנים הקרובות. זה עוד, על פניו, סביר. היא דורשת שאפל לא תוכל להכנס לשום חוזה חדש בתחום המוזיקה, הסרטים, הטלוויזיה ובעצם כל סוג של הפצת תוכן. זה כבר יחסל את iTunes לחלוטין.

מטרת הבית הלבן הוא לשלוח מסר חד משמעי לצמרת ההנהלה של החברות הבינלאומיות –  ומחקרים כבר גילו שהסיכוי שלך להיות סוציופת גדל ככל שאתה בכיר יותר בחברה - שאם הם ינסו לדפוק את הציבור עוד פעם, הם יחטפו כל כך חזק שחבר המנהלים שלהם יחסל את הקריירה שלהם בעצמם.

ה-iTunes היא אחד מעמודי התווך של אפל. זוהי החנות המקוונת הרווחיות ביותר בעולם. קנוניית הספרים היתה המזימה הגדולה האחרונה של ג'ובס – על כל פנים, המזימה הגדולה האחרונה שאנחנו יודעים עליה. זה יהיה צדק פואטי אם, בתמורה להונאת הציבור, הממשלה תחסל אותה. אם היא תדרש שלא להכנס לחוזים חדשים במשך חמש שנים, החנות ואפל לא iTunes מזה.

חלקים מתוקים נוספים במכתב דרישות הממשלה הן להתיר למתחרות אמזון ובארנז אנד נובל למכור ספרים דרך אפליקציות ה-iOS שלהן – בלי לשלם תמלוגים לאפל – במשך שנתיים, ומינוי רגולטור שיעקוב אחרי הפעולות של אפל כדי לוודא שהיא לא דופקת את הציבור שוב, כשהמשכורת שלו מגיעה מכיסה של אפל.

זו האחרונה, כמובן, נעמדה על הטלפיים האחוריות והשמיעה זעקה גדולה ומרה. בהתחשב בכוח שלה ובכסף שלה ובלוביסטים שלה, ספק אם התוכנית הנוכחית אכן תצא אל הפועל, אבל לחלום עדיין מותר, ואפילו לא צריך להשליש על כך אחוזים ליורשיו של ג'ובס.

והעיקר לא לפחד כלל

הבלוגר הרוסי והלוחם הידוע בשחיתויות, אלקסיי נבלני (Navalny), שב ומדגים לנו אמת פשוטה: בניגוד למיתוס, משטרים דיקטטורים רגישים מאד לתדמית שלהם. הסיבה לכך היא חוסר הבטחון העמוק שלהם: הם יודעים שאין להם לגיטימיות, הם לא יכולים לדעת מה העם באמת חושב עליהם כי הוא מפחד מכדי לומר להם את האמת, ובהתאם הם לעולם אינם יודעים איזה מעשה נבלה יביא את ההתקוממות הבאה.

אלקסיי נבלני, צילום: בלומברג אלקסיי נבלני | צילום: בלומברג אלקסיי נבלני, צילום: בלומברג

אז בדרך כלל הם מנסים להסוות את הפשעים שלהם. רק שלא תמיד הם מצליחים, וככל שאתה אמיץ יותר, כך הם פחדנים יותר. המשטר הרצחני של ולדימיר ולדימירוביץ' פוטין, שרצח עיתונאים ומדליפים ברחבי העולם ופתח בחזית אלימה כנגד האוכלוסיה ההומוסקסואלית, נסוג לאחרונה בפני אלכסיי נבלני.

נבלני מתמחה בחשיפת השחיתויות של משטר פוטין. לפני מספר שבועות, המשטר עשה את מה שהוא יודע לעשות: הרשיע את הבלוגר המעיק בשחיתות בעצמו. זה היה משפט מפוברק אפילו יותר מזה של חברות להקת Pussy Riot, שבתורו חשף את הקשרים המשחיתים בין המשטר ובין הכנסיה. כעשרת אלפים אנשים יצאו למחאה מול הקרמלין, והמשפט הפך לכדור ברגל.

עכשיו נערך נבלני להתמודדות על תפקיד ראש עיריית מוסקבה. אם הוא ייעצר שוב – הוא שוחרר בערבות – הוא מתכוון לקרוא להחרמת הבחירות. והאומץ שלו גורם לאנשים אחרים לדבר גם הם, ולחשוף עוד שחיתויות.  

עוד רכישה משונה של יאהו

בסוף השבוע, הודיעה יאהו על כך שהיא רוכשת עוד חברה, כאשר הפעם מדובר ב-Rockmelt. אם לא שמעתם על התועבה לפני, אתם בחברה טובה. זה מה שהתיימר להיות "הדפדפן החברתי".

מאריסה מאייר. קונה כבר יותר חברות מגוגל, צילום: בלומברג מאריסה מאייר. קונה כבר יותר חברות מגוגל | צילום: בלומברג מאריסה מאייר. קונה כבר יותר חברות מגוגל, צילום: בלומברג

כלומר, החברה התכוונה לקחת את הראש שלכם ולהוריד אותו עמוק עוד יותר לתוך הביצה של הטרשות החברתיות. פייסבוק וטוויטר כל היום, כששאר הרשת נמצאת במקום השני והמרוחק. לגמרי לא במקרה, אף אחד לא רצה את זה. בדיוק כמופייסבוק הום.

ובכל זאת, יאהו הטביעה בו 70 מיליון דולר, וזו רק ההשקעה האחרונה בשורה ארוכה מאוד של השקעות אחרות. מאז תחילת השנה, יאהו רכשה לפחות 17 חברות. כמעט כולן, מציין וואליוואג, היו כשלונות לפני הרכישה והיו כשלונות גם אחריה. היוצא מן הכלל הוא טמבלר, אבל הוא מכר את עצמו בעיקר משום שנגמר לו הכסף.

יותר ויותר, יאהו, גם תחת מאריסה מאייר, בונה לעצמה מוניטין של חברה שתקנה את הסטארטאפ המפוקפק שלך אם הוא הצליח לקושש לעצמו כמה כותרות טובות באחד מהאתרים המקובלים, גם אם לא הוכיח שיש לו שום תועלת. זאת אולי דרך לגייס עובדים חדשים, אבל בטח שלא את הטכנולוגיה שתציל את יאהו מעצמה. 

מצד שני, סקויה משקיעה מיליונים במיזם טוסטים, אז מה אני יודע.

קצרצרים

 

1. חברי הקונגרס של ארה"ב, האמורים לפקח על פעילות השלטון – לידיעת הקורא יאיר לפיד: זה התפקיד העיקרי של הפרלמנט, לא חקיקה – לא מצליחים לקבל מידע על פעילות ה-NSA, למרות שהם מוסמכים לקבל מידע כזה מתוקף מעמדם. אחד מחברי הקונגרס, מורגן גריפית', פנה פעם אחר פעם בשאלות לוועדת המודיעין של הקונגרס. תשובה הוא לא קיבל. המסקנה היא שלממשלת ארה"ב יש זרוע נוספת שאיננה נמצאת תחת פיקו. ואם חשבתם שהמצב בארה"ב רע, נסו לברר מתי בפעם האחרונה ניסתה הכנסת להחזיר את השירותים החשאיים שלנו לפיקוח.

2. בחדשות אחרות, הטלוויזיות החכמות שאנשים נוטים לקנות משום מה – ה'משום מה' הוא לא על החלק של ה'חכמה,' הוא בגלל החלק של ה'טלוויזיה' – מגיעות כשהן מצוידות במצלמות. פרצה שנחשפה לאחרונה בטלוויזיות של סמסונג מגלה שהאקרים יכולים להדליק את המצלמה של הגרוטאה החדשה שלך בזמן שאתה רובץ מולה, מבלי שתהיה מודע לזה בכלל. סמסונג מיהרה לסגור את הפרצה, ובכל זאת. כיף. רוצים לקנות XBOX One עכשיו? 

3. בעמק הסילי-קון נהוג לקונן באריכות על כך שאין מספיק מהנדסים ומתכנתים בארה"ב. ליברטריאנים, רבים מהם אנשי הייטק, אומרים שהמדינה לא צריכה להתערב בכלום ושהשוק הפרטי ישנה את העולם בכוחות עצמו. הם, אבל,  לא מצליחים להבין את הקשר בין ירידה בהכנסות מימסים לירידה בהוצאות על חינוך לירידה במספר בעלי הכישורים הטכנולוגיים. אז הנה הצעה: אם זה כל כך מטריד אתכם, למה שלא תחנכו אותם בעצמכם? קחו בוגרי תיכון בעלי כישורים, והשקיעו בהם כמה שנים של מקבילת קולג' של הכשרה. אה, זה עולה כסף? אה, התרגלתם לקבל את התוצר של מערכת החינוך הציבורית תוך שאתם מתחמקים מלשלם את חלקכם? הבנתי.

4. אוי. אשה אוסטרלית חיפשה אייפונים לרכישה, ובמקום לרכוש את הגרוטאה בחנות שמספקת לה אחריות העדיפה לשלם מחיר מלא – 1,500 דולר לשתי גרוטאות – לאיזו נוכלת שהציעה כאלה למכירה ברשת. השתיים נפגשו בסניף של מקדונלד'ס; המוכרת הציגה לה את האייפונים כשהם ארוזים בקופסאות - והרוכשת לא טרחה לפתוח אותן. כשהגיעה הביתה ופתחה את האריזות, התחוור לה לזוועתה שהן מכילות כל אחת תפוח ותו לא.

הייתם משלמים על התפוח הזה 1,500 דולר., צילום: shutterstocks הייתם משלמים על התפוח הזה 1,500 דולר. | צילום: shutterstocks הייתם משלמים על התפוח הזה 1,500 דולר., צילום: shutterstocks

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
אם אפל היתה חברה ישראלית
היא היתה מקבלת פרס מהממשלה, הלפידיהו היה מטיל מס על הציבור כדי לממן את הנזקים שיכולים להיגרם לאפל וה"רגולטורים" היו כבר ממציאים חוקים כדי להגן עליה. אה, וכל הסמנכ"לים של אפל היו מן הסתם פורשי משרד האוצר או אלופים במיל' ("למה מי זה הג'וני אייב הזה, מה הוא מבין בניהול? על אוגדה הוא פיקד?"). רגע, זה בעצם רעיון פנטסטי - נתניהו יכול להציע לאפל להעביר את כל החברה לכאן בתמורה לשקט רגולטורי/מיסויי/תעשייתי + מענקים של מיליארדים כמו לאינטל, הרי הם מספקים עבודה לעשרות אלפי משפחות, לא? משה פ. נ.ב. הערה לכותב הטור - כשחוזרים על בדיחה יותר מדי פעמים היא מתחילה להימאס. כנ"ל כשחוזרים על מילה (גרוטאה) בכל כתבה על כל חברה ועל כל מוצר.
משה פ.  |  06.08.13
לכל התגובות