אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הריאה הירוקה היחידה בפלורנטין בסכנה" צילום: עמית שעל

"הריאה הירוקה היחידה בפלורנטין בסכנה"

עיריית ת"א מתכננת לבנות בית ספר בשכונת פלורנטין. כשהתושבים גילו שזה מיועד לקום דווקא על שטח הגינה היחידה באזור, הם הכריזו על מאבק בתוכנית וגם הציעו חלופה. בעירייה טוענים: הנושא עדיין בבדיקה

08.08.2013, 09:03 | הדס שפר

בחודשים האחרונים מנהלים תושבי שכונת פלורנטין בתל אביב מאבק לשימור גינת דרויאנוב, הגינה הציבורית היחידה כמעט שנשארה בשכונה. זאת לאחר שנודע להם שעיריית תל אביב מבקשת להקים במקום מוסד חינוכי ולהרוס את המבנה שבמתחם ואת הגינה שלצדו.  

קראו עוד בכלכליסט

ידוע שבפלורנטין יש מחסור היסטורי בשטחי ציבור, הן פתוחים והן בנויים, בשל העובדה שמרבית הקרקעות בשכונה נמצאות בבעלות פרטית. אך התושבים טוענים שיש בסביבה אלטרנטיבות אחרות להקמת בית הספר, ומתקשים להבין מדוע העירייה מעדיפה להקים אותו דווקא בסמוך לגינה, תוך הרס של הגינה שמהווה מקום לבילוי זמן איכות של התושבים וילדיהם.

המקום היחיד בשכונה עם דשא

החלופה שאליה מתכוונים התושבים היא שטח של 5.5 דונם ברחוב אליפלט, המשמש כיום מגרש חניה ונמצא מול גינת דרויאנוב. המתחם החלופי, לדברי התושבים, מגרש מכבי־צריפין, נרכש על ידי העירייה ועבר שינוי ייעוד ממסחרי לציבורי. "התוכנית שהוצגה לנו תמוהה במיוחד מפני שבבעלות העירייה שטח שווה בגודלו מעבר לכביש (מגרש מכבי־צריפין - ה"ש) המשמש כחניון ציבורי שעליו ניתן להקים את בית הספר, במקום על חשבון מבנה הציבור המרכזי והשטח הפתוח הגדול והיחיד בשכונה", מסבירה הילה הראל מקבוצת פעילי פלורנטין, שבין חבריה אדריכלים, מתכנני ערים, עיתונאים ואנשי תקשורת.

גינת דרויאנוב. "כולם מעוניינים בהקמת בית ספר באזור, אבל לא על חשבון הגינה", צילום: עמית שעל גינת דרויאנוב. "כולם מעוניינים בהקמת בית ספר באזור, אבל לא על חשבון הגינה" | צילום: עמית שעל גינת דרויאנוב. "כולם מעוניינים בהקמת בית ספר באזור, אבל לא על חשבון הגינה", צילום: עמית שעל

"אנחנו מתנגדים נחרצות להקמת בית הספר על שטח הגינה. כולנו מעוניינים בהקמת בית ספר באזור, אבל לא הגיוני בעליל שהוא ייבנה על חשבון שטח פתוח קהילתי המשמש את תושבי השכונה השונים", מוסיפה הראל.

התפתחות השכונות בדרום תל אביב בכלל ובפלורנטין בפרט מצריכה תשתיות נוספות, במיוחד מוסדות חינוך. במאי 2011 החליטה העירייה להרוס את המבנה הישן הקיים במקום והמשמש גני ילדים ופעילות חוגים, ולהקים במקומו קריית חינוך חדשה. לטענת התושבים, קריית החינוך תפגע בגינת דרויאנוב ששטחה כ־6.5 דונם, מתוכם 4.5 דונם של שטח ציבורי פתוח הכולל גינה קהילתית, מתחם לכלבים, מגרש ספורט, מתקני שעשועים ומדשאה גדולה. 4.5 הדונם הללו מהווים כ־70% מהשטחים הפתוחים בשכונה, נחשבים בקרב התושבים לריאה הירוקה היחידה בפלורנטין.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

גם התושבים מודים בכך שהמתחם יועד מאז ומתמיד להיות שטח ציבורי למבנה חינוך, אך לטענתם מעולם לא דובר על הרס המבנה ועל ניצול מלא של יתרת השטח הפתוח לבנייה.

בתגובה לעתירה שהגישו ב־2008 עמותת אדם טבע ודין ותושבים נגד הוועדה המקומית והמחוזית לתכנון ובנייה והמינהל, טענה העירייה שאינה מתעלמת מהמחסור בשטחי ציבור, ואף הגיעה למסקנה שכדי לייצר שטחי ציבור אין ברירה אלא לרכוש או להפקיע קרקעות פרטיות.

בית המשפט המחוזי שדן בעתירה הביא להסכם בין הצדדים שקיבל תוקף של פסק דין ב־2010, ובו נקבע כי "ייעשה מאמץ תוך הליך שיתוף הציבור ובעלי עניין לקבוע בתוכנית המתאר לשטחי ציבור בפלורנטין שתפותח קריה ציבורית, תוך הרחבת מתחם דרויאנוב לשטח כולל של כ־9 דונם, כשמרביתו תיועד לשטח ציבורי פתוח ולמבני ציבור ללא חניה עילית". בנוגע למבנה הקיים בסמוך לגינה נכתב שהוא יעבור "השמשה לצורכי ציבור בתוך שלוש שנים". לדעת התושבים, לא רק שהחלטת המחוזי אינה מיושמת, אלא שהתוכנית הנוכחית מנוגדת לה לחלוטין, שהרי במחוזי נקבע ששטח הגינה במתחם לא יצומצם אלא יורחב.

העירייה: "יש צורך דחוף בכיתות"

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי "נושא בניית בית הספר בפלורנטין עדיין מצוי בבדיקה. הצורך בהקמתו דחוף, שכן דו"ח צורכי בינוי הצביע על צורך בתוספת של 16 כיתות יסודי בפלורנטין, נווה שאנן ושכונת שפירא עד 2015. הבדיקה מביאה בחשבון שיקולים כמו זמינות השטח לבנייה מול הצורך הדחוף בבנייתו. בניגוד לנטען, אין כוונה להעלים את הריאות הירוקות וכל אחת מהחלופות הנבחנות תכלול גינה ציבורית. העירייה פועלת במקביל לשינוי ייעוד שטח מכבי־צריפין. במהלך בחינת הנושא יובא בחשבון פסק הדין של המחוזי".

תגיות