אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פנסיונרים מוציאים פחות, אבל נהנים יותר צילום: איי אף פי

פנסיונרים מוציאים פחות, אבל נהנים יותר

מחקר חדש מצא שההוצאות בגיל הפרישה יורדות אבל לא בהכרח בגלל אילוצים. כלכלנים מפרינסטון ואוניברסיטת שיקגו מצאו כי "העושר בזמן ולא העושר בהכנסה הוא מה שמניע את השינויים בדפוסי ההוצאות"

12.08.2013, 11:29 | סוכנויות הידיעות
אם אתם דומים למרבית האנשים, ההוצאות שלכם יטפסו לשיא בשנות ה-40 וה-50 לחייכם, בעודכם מלהטטים בין ההוצאות מסוג הנטל (משכנתא, טיפולים רפואיים ושכר הלימוד של הילדים) להוצאות מסוג הבילויים (חופשת החלומות, מכונית הספורט של משבר אמצע החיים). בהתאם, מרבית הסיכויים הם שעד שתגיעו לגיל 70, אתם ובני הזוג שלכם תוציאו בשנה 25% פחות משהוצאתם בגיל 50. פער ההוצאות הזה מהווה את ההשראה לדיון מתמשך בקרב הכלכלנים, כאשר האופטימיים ביניהם טוענים כי הפער נובע בעיקרו משינויי החיים הנלווים לעזיבת מקום העבודה (אין צורך לרכוש חליפות לפגישות או לנסוע כל יום), בעוד שהמדענים הקודרים יותר מקדמים טיעון פשוט - מרבית הפנסיונרים נאלצים לחיות בצמצום.

קראו עוד בכלכליסט

מחקר חדש עוזר לטיעונים של האופטימיים. בגיליון האחרון של כתב העת לכלכלה פוליטית, הכלכלן מרק אגויאר מאוניברסיטת פרינסטון ואריק הרסט מאוניברסיטת שיקגו בחנו מקרוב כיצד בני 60 ומעלה מוציאים את הכסף שלהם. לטענתם, הנתונים שנאספו מצביעים על שינוי משמעותי יותר מכפי שמרבית הכלכלנים מזהים בהוצאות הקשורות לעבודה לבין הוצאות הקשורות לפנאי. "העושר בזמן ולא העושר בהכנסה הוא מה שמניע את השינויים בדפוסי ההוצאות", מסכם המאמר.

פנסיונרים, צילום: דוד הכהן פנסיונרים | צילום: דוד הכהן פנסיונרים, צילום: דוד הכהן

הטיעון שההוצאות של הפנסיונרים נובעות מתקציב נמוך, נועד בעיקרו להסביר את הירידה החדה ברמת ההוצאות בקבוצת הגיל זו בשלוש קטגוריות, הנמדדות לפי סקר הצריכה הפרטית שעורכת הממשלה: מזון, תחבורה ו"טיפול אישי" (קטגוריה שהפריט המרכזי בה הוא ביגוד). אולם אגויאר והרסט, שאספו נתונים ממספר מקורות נוספים, טוענים כי מרבית הירידות הללו בהוצאות נובעות מכך שיש לפנסיונרים יותר זמן פנוי, כך שהירידות משקפות את "העושר בזמן" ולא קרבה לעוני.

בכל הקשור למזון, מחברי המאמר גורסים כי מרבית ההוצאות בגיל המעבר קשורות לקניות בסופר ויציאה למסעדות או הזמנת טייק אווי, כלומר מדובר בהוצאות של אנשים הלחוצים בזמן. מנגד, בישול בבית, הופך להיות שכיח יותר אצל אנשים שמפסיקים לעבוד (מרבית האנשים לא מוותרים על יציאה למסעדה בשביל ההנאה גם אחרי שהם פורשים). בתחום התחבורה, עלות הנסיעות היומיומיות לעבודה גבוהה מספיק כך שאצל מרבית היוצאים לפנסיה נרשמת ירידה בתחום, גם אם הם יוצאים ללא מעט חופשות פנאי. בקשר לביגוד, מעטים בלבד מוציאם צידוק לאחר שהפסיקו לעבוד להמשיך ולהחזיק בארון שלל במקטורנים ומכנסיים מחויטים.

אין ספק, כמובן שפנסיונרים רבים מתמודדים עם חסכונות מדולדלים, ופנסיה לחוצה למדי. אך אגויאר והרסט מציעים תזכורת מבורכת לכך שהפחתת ההוצאות בזמן הפרישה אינה בעצמה מהווה סימן לדאגה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אנכי בן 72 מתנהג כמו בן 32
עכשיו ברצינות לאחר קריאת המאמר התישבתי מול המראה והתחלתי לחשוב,האם יש אמת במאמר והאם באמת מישהו עשה שיעורי בית?-כן מיום שאני לעצמי-כבר 28 שנה ולאחר 3 שנים נוספות עושה יותר נהנה הרבה יותר מוציא הרבה פחות ביחוד על דברים שהוצאתי בגלל החברה שהיתה סביבי ואני בתוכה ,אנרגיו הרבה יותר חיוביות והכי טוב פחות ביקורים אצל הרופא הווה אומר הרבה פחות תרופות
יואב , מרכז  |  12.08.13
1.
אשרי וטוב לכם, אם כך חושבים
אפשר לחיות מביטוח לאומי בסך 1500 ש"ח? איזה חוסר אינטליגנציה. בורות וחוסר אינפורמציה יש בידכם. חכמים שיושבים במזגן ובמשרדים במרורי הרקיע, משם לא רואים את האיש הקטן. ולמה שיראו? עוסקים בלכתוב ולא באמת יוצאים לשטח. אז הדברים אינם נכונים, אם ב"ל היה פותח את הספרים, הייתם רואים כמה אנשים נאלצים לחיות בעוני. לא לארח, לא לראות או לצרוך תרבות, לוותר על טיפול שיניים ומשקפי ראייה. לא לקנות בגדים, לא לקנות תרופות.... כמה מאותם אנשים יחגגו את ראש השנה? מישהו בכלל סופר אותם? בכאב ובעצב . שנה טובה
לולי  |  12.08.13