אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שאלת מס: הכל נשאר במשפחה? לא בדיוק

שאלת מס: הכל נשאר במשפחה? לא בדיוק

חוק ההסדרים שינה כמה מהסדרי המס שאפשרו להעביר במתנה דירות בתוך המשפחה כדי לצמצם את החבות במס

13.08.2013, 09:24 | טארק דיביני

אחד השינויים שעברו במסגרת חוק ההסדרים בשקט יחסי הוא השינוי בהסדרי המס החלים על מתנות בתוך המשפחה. בהקשר זה הוכנסו תיקונים שונים בדיני המס, הן לגבי דירות המגורים והן לגבי נכסי מקרקעין אחרים, שעשויים להשפיע על ההסדרים המשפחתיים בנכסי מקרקעין.

אח ואחות לא ייהנו מפטור ממס שבח

עד כה נהוג היה שהעברת מקרקעין בין קרובים ללא תמורה הינה פעולה הפטורה ממס שבח. לעניין הפטור, כללה הגדרת "קרוב", בין השאר, בן זוג, הורה, צאצא וגם אח, אחות ובן זוגם. הסעיף שימש כר נרחב להעברת נכסי מקרקעין בתוך המשפחה ללא חבות במס שבח.

בנוסף זכו העברות אלו להקלה משמעותית במס רכישה: מתנה בין קרובים חויבה במס רכישה מופחת בגובה שליש מהמס שהיה חל אילולא ההקלה. הגדרת קרוב לעניין מס רכישה היתה מצומצמת מעט בהשוואה להגדרה לעניין הפטור ממס שבח, ולא כללה למשל בת זוג של אח.

בשל השוני בין הגדרת קרוב בכל אחת מההוראות וכדי להימנע מסיטואציה שבה ההעברה לבת זוג של אח פטורה ממס שבח אך חייבת במס רכישה מלא, נהוג היה לראות ביחיד במקרה זה כאילו העביר את המקרקעין במתנה לאחיו בפטור ממס שבח, וזה האחרון העביר אותם במתנה לאשתו, כך שתחול חבות בשני שלישים ממס הרכישה (חיוב של שליש בכל העברה) בלבד.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

במסגרת חוק ההסדרים תוקנה הגדרת קרוב לעניין הפטור ממס שבח באופן שההגדרה לא תכלול אח, אחות ובני זוגם. במקרים אלו תחול חבות מלאה במס שבח, כאילו היה מדובר במכירה רגילה. עם זאת, אח ואחות (לא כולל בני זוגם) כן יבואו בגדר הפטור ממס שבח, ככל שמדובר במקרקעין שהתקבלו מהורה או מהורי הורה בלא תמורה או בירושה.

התיקון שנכנס לתוקף ב־1 באוגוסט עשוי להביא לתוצאה לא אופיינית, שלפיה מתנה לאח או לאחות לא תזכה לפטור ממס שבח (בהנחה שהמקרקעין לא התקבלו מהורה), אך כן תזכה למס רכישה מופחת.

שאלה בלתי נמנעת בהקשר זה היא אם ניתן להחליף מתנה לאח במתנה דו־שלבית, קרי מתנה להורה שיעניק לאחר מכן את המקרקעין לבנו (האח). לטעמי, בהתבסס על ניסיון העבר ניתן לאשר הקלה מעין זו, ובלבד שמדובר במתנות בתום לב

שאינן חלק מתכנון המיועד להערים על הוראות החוק.

תקופת הצינון לפטור ממס שבח הוארכה

שינוי נוסף שהונהג במסגרת חוק ההסדרים נוגע לתקופת הצינון בגין דירת מגורים שהתקבלה במתנה. בעבר, תקופת הצינון עד לזכאות לפטור ממס לדירת מגורים מזכה נעה בין שנה אחת לארבע שנים, בהתאם לזהות מקבל המתנה והמגורים בפועל בדירה. בהתאם לתיקון, החל מ־1 בינואר 2014 תהיה תקופת הצינון 4–3 שנים (כלומר התקופות הקצרות של שנה עד שנתיים בוטלו). מקבל מתנה שגר בפועל בדירה נדרש לתקופת צינון של שלוש שנים, ואילו מקבל מתנה שלא התגורר בה יהיה כפוף לתקופת צינון של ארבע שנים.

הכותב הוא שותף ומנהל מחלקת מיסוי נדל"ן בפירמת BDO זיו האפט

תגיות