אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סקר: 62% מהקבוצות באנגליה תלויות כלכלית בבעליהן צילום: אימג'בנק, Gettyimages

סקר: 62% מהקבוצות באנגליה תלויות כלכלית בבעליהן

30% בלבד מהמנהלים הפיננסים של מועדוני הכדורגל באנגליה תיארו את המצב הפיננסי של הקבוצה שלהם כ"בריא מאוד"

13.08.2013, 15:57 | סוכנויות הידיעות

שליש מהבעלים של קבוצות בליגת המשנה לפרמיירליג (הצ'מפיונשייפ) בליגה השלישית (League One) שוקלים למכור את הקבוצה בתוך 12 עד 18 החודשים הבאים, זאת בשל כללי הפייר פליי הפיננסי החדשים, כך חושף סקר חדש שנערך. כללי הפייר פליי נועדו להבטיח כי תוך שלוש שנים הקבוצות יישארו מאוזנות מבחינה פיננסית. הם נכנסים רשמית לתוקף בעונה הנוכחית. "התחרות המתגברת על המקומות המבטיחים לעלות ליגה, גרמה למרבית הקבוצות בליגות המשנה ליפול מתחת לקו האדום הפיננסי", אומר טרבור בירץ' מ-BDO, שערכו את הסקר. "נוצרה כתוצאה מכך תלות בעלי מניות המממנים את הגירעונות מההעברות שחקנים".

קראו עוד בכלכליסט

BDO, שלאחרונה פיקחה על כניסתה לפשיטת רגל ומכירתה של פורטסמות' מפוטבול ליג 2 (League Two), ערכה את הסקר בקרב מנהלים ב-66 קבוצות מרחבי הפרמיירליג האנגלית, ליגת המשנה הצ'מפיונשייפ, פוטבול ליג 1 ו-2 והפרמיירליג הסקוטית. מרבית הנשאלים טענו כי הקבוצה שלהם צפויה לעמוד ברגולציות החדשות עבור עונת 2013-14.

מחברי הדו"ח טוענים כי הצורך בכללי הפייר פליי הפיננסי חזק מבעבר מכיוון שאיזון ספרי החשבונות נותר משימה מאתגרת, בייחוד מחוץ לפרמיירליג. הסקר חשף כי 30% בלבד מהמנהלים הפיננסים תיארו את המצב הפיננסי של הקבוצה שלהם כ"בריא מאוד".

"הסימנים הראשוניים מצביעים על כך שהמועדונים מתייחסים ברצינות לדרישות החדשות ומתחילים להתאים את ההתנהגות שלהם כפי שרשויות הכדורגל התכוונו, וזה סימן מעודד", הוסיף בירץ'.

קבוצות שלא יעמדו בכללים החדשים של אופ"א יספגו עונשים בדמות השעיות של שחקנים והפחתת נקודות. הכללים נכנסים לתוקף בעונה הקרובה ומאפשרים לקבוצות הפרמיירליג לספוג הפסדים של עד 45 מיליון יורו (37.5 מיליון ליש"ט) לאורך תקופה של שלוש שנים, מתוך כוונה להגיע בסופו של דבר לאיזון. 

אוהדי אולדהאם (ארכיון), צילום: איי אף פי אוהדי אולדהאם (ארכיון) | צילום: איי אף פי אוהדי אולדהאם (ארכיון), צילום: איי אף פי

התקנות שונות בכל ליגה, ועשויות לכלול גם תקרות שכר. הדו"ח חשף גם כי 85% מהקבוצות מעריכות כי יעמדו בעונת 2013-14 בכללים, מבלי שיצטרכו לבצע שינוי משמעותי למודל העסקי שלהן. 10% נוספים מניחים כי יעמדו בתקנות לאחר שיבצעו שינויים מרחיקי לכת בתכניות הפיננסיות שלהם, וה-5% הנותרים לא צפויים לעמוד בכללים לפחות עוד עונה אחת.

הסקר מצא גם לא מעט הוכחות לכך שהכללים מתחילים לשנות את אופן ההתנהגות של הקבוצות. עמידה ברגולציות דורגה כגורם השלישי לדאגה עבור קבוצות הפמיירליג והצ'מפיונשיפ, אחרי חוסר הגמישות בשכר השחקנים ואיבוד הכנסה בשל ירידת ליגה.

הדו"ח רמז גם על סיומו המתקרב של מודל הבעלות, שכן עמותות האוהדים הולכות ונהיות שכיחות יותר. "אף שרבים יעדיפו כי הספורט ימצא את האיזון הפיננסי היציב שלו, הלחץ שמופעל על הקבוצות ובעלים שלהן להגיע להישגים, לא אפשר לזה לקרות", מציין בירץ'. "מסיבה זו חשוב שיאמצו את כללי הפייר פליי לא רק בכתב אלא גם ברוח".

בחודש מאי, פורטסמות' הפכה לקבוצה הגדולה ביותר בבריטניה שבעלות האוהדים. בשנים האחרונות, דאנדי, אקסטר, ווימבלדון, ווייקום, רקסהאם, טלפורד, צ'סטר ומאת'רוול, הפכו גם הן לקבוצות בבעלות עמותות אוהדים.

הדו"ח חשף עוד את קיומה של תלות הולכת וגדלה בבעלים עשירים לכיסוי פערים במימון. בסך הכל, 62% מהקבוצות הודו בתלות הזו בבעלים למימון הפסדים תפעוליים, זאת לעומת 58% בשנה שעברה. בצ'מפיונשייפ, הנתון הזה עומד על 94%, ובפוטבול ליג הראשונה על 64%.

בהתחשב בכך שהקבוצות צריכות להתמודד עם פערי המימון מצד אחד ולשמור על תחרותיות במגרש מצד שני, אין זה מפתיע במיוחד ש-28% מהבעלים של קבוצות בצ'מפיונשייפ ו-36% מהבעלים של קבוצות בפוטבול ליג הראשונה, שוקלים יציאה מלאה או חלקית ב-12 עד 18 החודשים הקרובים. במקביל, אחוז דומה של קבוצות, 33% ו-21% בהתאמה, קיבלו פניות בשנה האחרונה ממשקיע חיצוני פוטנציאלי חדש.

אולם בירץ' מסביר כי התיאבון של משקיעים עשירים הולך ופוחת בעוד שקהילות מקומיות מקבלות תפקיד גדול יותר בניהול הקבוצות. "בעוד שמשקיעים חיצוניים חדשים פונים לאחוז דומה של קבוצות, במציאות, מחוץ לפרמיירליג, פוחת המספר של בעלים פוטנציאליים בעלי כוונות אמיתיות", אומר בירץ'. "הניסיון שלנו בפורטסמות', דנפרמליין והרטס מוכיח כי קבוצות הכדורגל ממשיכות למשוך עניין ציבורי רב, אך ברגע האמת רק מספר מוגבל של משקיעים פוטנציאלים הם בעלי המשאבים והתיאבון למממן את העלות של שאיפות הקבוצות.

"גדלה הסבירות כי הקונים יהיו אוהדים, שמזהים את התפקיד החשוב של הקבוצות בקהילות המקומיות, ומוכנים לחזור לשורשים, כך שהבטחות שאפתניות מדי לכסף מוחלפות בקשרים הדוקים יותר ויציבות פיננסית חזקה יותר, מעין תגובת נגד לבזבזנות של המשטרים הקודמים.

תחושותיו של בירץ' זוכות לחיזוק מצד מנכ"ל Supporters Direct, דיוויד למפיט, שמעוניין שהממשלה תפעל יותר כדי לסייע לאוהדים להשתלט על הקבוצות. "הכדורגל והממשלה צריכים לעשות כל שביכולתם כדי להקל על האוהדים להשיג בעלות על קבוצות כדורגל", אמר. "לא מדובר במודל בעלות חלופי, אלא במודל הבעלות הטוב ביותר, בלי שום ספק. הרשויות צריכות לאזור את האומץ ולהסתכל קדימה כדי לגרום לזה לקרות, כך שביחד נוכל לספק משחק יציב יותר, קרוב לקהילות ושנותן עדיפות לאינטרסים של האוהדים".

תגיות