אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת מחסור? דור המורים מזדקן - אך הצעירים נוטים לפרוש צילום: מיקי נועם אלון

לקראת מחסור? דור המורים מזדקן - אך הצעירים נוטים לפרוש

המדינה משקיעה כ־30 אלף שקל בשנה בכל סטודנט להוראה אך 40% פורשים. בארה"ב כבר התריעו על השפעות נטישת המורים, כאן טרם התמודדו עם הסוגיה

14.08.2013, 07:00 | חן פונדק

שיעורם של המורים מעל גיל 50 עלה בשנים האחרונות בכ־15%, כך מלמד סקר חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שבחן את המגמות בכוח אדם בהוראה משנת 2000. הסקר אמנם מראה שמספר המורים עלה בשנים אלו, וכך גם השכלתם, אך המגמה של הזדקנות המורים מעוררת כמה סימני שאלה שעל משרד החינוך לתת את הדעת.

קראו עוד בכלכליסט

את הנתונים על עלייה בגיל המורים יש לחבר למחקר חדש שערך סמינר הקיבוצים. על פי המחקר, בעוד שהמדינה משקיעה 20-36 אלף שקל בכל סטודנט להוראה, 40% מהמורים הצעירים יפרשו אחרי 8 שנים בתפקיד.

מספר המורים במערכת החינוך עלה ב־13 השנים האחרונות ב־32 אלף, ל־135 אלף מורים שמלמדים כיום. אלא שאחוז המורים בגילי 50 ומעלה עלה ל־25% מכלל המורים בחינוך היסודי העברי ול־39% בתיכונים. בחינוך הערבי חלה עלייה מתונה יותר ואחוז המורים מעל גיל 50 מגיע ל־20%.

מכון מופ"ת בראשות פרופ' ציפי ליבמן נשיאת מכללת סמינר הקיבוצים, פרסם גם הוא מחקר חדש ששופך אור על הסיבות שגורמות למורים הצעירים לפרוש מהמקצוע. המכון בחן את השתלבותם בהוראה של בוגרי התוכניות למצוינים שמקדם משרד החינוך במכללות להוראה, בהשוואה לבוגרי המסלולים הרגילים. המחקר מצא כי בחלוף שש עד שמונה שנים מיום סיום הלימודים, כ־40% אינם עוסקים במקצוע, ללא הבדל בתוכנית שלמדו. ההבדל היה בסיבות לפרישה: בקרב בוגרי תוכנית המצטיינים, 27% נימקו את עזיבתם בשכר ו־24% ציינו את גורמי המערכת ותנאי ביה"ס כסיבה העיקרית. לעומתם בוגרי התוכניות הרגילות הזכירו את העבודה מול התלמידים כגורם שחיבל בשביעות רצונם.

ליבמן מציינת מחקרים בארצות הברית שהראו כי לנטישת מורים יש מחיר כלכלי של מיליארדי דולרים בשנה בשל עלות ההכשרה והגיוס של מורה שעומדת על 50 אלף דולר. מחקר נוסף בארצות הברית הצביע שהיעדר התמדה של מורים בבית הספר פוגע הן בתלמידים והן בבית הספר כולו. הסיבה שליבמן נאלצה להזכיר מחקרים מחוך היא שבישראל טרם התמודדו עם הסוגיה.

שי פירון, צילום: אוראל כהן שי פירון | צילום: אוראל כהן שי פירון, צילום: אוראל כהן

הבעיה היא שחסרה כיום תמונה כוללת מהן המגמות בשוק ההוראה ומהן העתודות - האם בעוד עשור יחסרו לנו מורים בגלל היציאה לפרישה ומה ההשפעה של מורים מבוגרים על התלמידים.

ד"ר סמדר דוניצה, ראש הפקולטה למדעי הרוח וחברה במכללת סמינר הקיבוצים, אמרה כי "בעשור האחרון יש טרנד שמגיעים ללמוד הוראה אקדמאים בני 40+ שעושים הסבה. לכאורה נכנסים אנשים חדשים למערכת, אך הם הופכים את כוחות ההוראה למזדקנים יותר". לטענתה, השינוי הזה לא משפיע על התלמידים לרעה, שכן "אלו אנשים שעושים שינוי קריירה והם מגיעים בשביל להישאר. והם גם הורים לילדים אז הם יודעים עם מה מתמודדים המורים. מצד שני נכנסים גם צעירים שנוטים לעזוב מהר ולכן יש היבט חזק של נשירה". 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הכל ברור
כשאין פרנסה מהמקצוע כל סיבה היא סיבה טובה לנשירה. העבודה היא לא עבודה יותר קשה מאשר כל עבודה במגזר הפרטי ולכן זה לא ממש משנה אבל זה נכון שהשכר הוא מחפיר, הכבוד לו זוכים המורים הוא מתחת לכל ביקורת וההורים בורחים מאחריות לחינוך ומשאירים את זה למורים שתפקידם בחינוך הילדים הוא משני ולא מרכזי. זה תפקיד ההורים. בקיצור כל המערכת בכל המדינה רקובה מהיסוד. כנראה מה שצריך לעשות זה להרוס הכל ולבנות מחדש
הורה  |  14.08.13
1.
מענין למה
משכורת עוני, עם שעות עבודה מרובות, ילדים לא מחונכים שההורים והסביבה חןשבים שתפקיד המורה לחנך.. ...(לידיעתכם בית ספר זה חינוך משלים לבית! !) , יופי אז תאמרו לי ;יש לכם חופשות.. .אבל תראו את ההורים שצועקים כל שנה על כמות החופשים, הם לא מוכנים להיות עם הילדים שלהם בבית הם לא משתלטים עליהם כ-ל השנה ומתלוננים שקשה לבם להעסיק אותם, מורה צריך להחזיק את הילד במשך שמונה שעות אם שכר עגום!! השחיקה מאד גדולה! ! ולא נשכח את חובת ההשתלמויות, ושינוי של תוכניות לימודים בכל תקופה והרשימה עוד ארוכה.. ....
חיה  |  14.08.13